Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ > ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

20 Ερωτήσεις και απαντήσεις για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

This is a discussion on 20 Ερωτήσεις και απαντήσεις για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. within the ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ forums, part of the ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ category; Η ψηφιακή τηλεόραση είναι ήδη γεγονός, έχοντας αρχίσει εκπομπές στον Κορινθιακό κόλπο (με βάση το Ξυλόκαστρο) αλλά και στη Θεσσαλονίκη ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 23-03-2010, 00:02:   #1
P@ntelis Web
Administrator
 
Το avatar του χρήστη P@ntelis Web
 
Εγγραφή: Oct 2006
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μηνύματα: 1.372
Thanks: 439
Thanked 690 Times in 351 Posts
My Mood:
P@ntelis Web is a jewel in the roughP@ntelis Web is a jewel in the roughP@ntelis Web is a jewel in the roughP@ntelis Web is a jewel in the roughP@ntelis Web is a jewel in the roughP@ntelis Web is a jewel in the roughP@ntelis Web is a jewel in the roughP@ntelis Web is a jewel in the roughP@ntelis Web is a jewel in the roughP@ntelis Web is a jewel in the roughP@ntelis Web is a jewel in the rough
Προεπιλογή 20 Ερωτήσεις και απαντήσεις για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.


Η ψηφιακή τηλεόραση είναι ήδη γεγονός, έχοντας αρχίσει εκπομπές στον Κορινθιακό κόλπο (με βάση το Ξυλόκαστρο) αλλά και στη Θεσσαλονίκη (και τις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό στις 18 Ιουνίου ξεκινά η η ψηφιακή μετάβαση και στην Αθήνα, οπότε καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. ΓιΆ αυτό ετοιμάσαμε για εσάς 20 απαντήσεις στις συνηθέστερες ερωτήσεις για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

1. Τι είναι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση;
Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος που σταδιακά θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναλογική μετάδοση.

2. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μετάδοσης σήματος;
Το βασικό όφελος είναι η καλύτερη ποιότητα σήματος, που σημαίνει καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς «χιόνια» και παρεμβολές. Στο μέλλον οι τηλεθεατές θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν περισσότερα κανάλια, αλλά και να απολαμβάνουν τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV) και διαδραστικές υπηρεσίες (όπως ο ψηφιακός οδηγός προγράμματος).

3. Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί;
Το πρωτόκολλο κωδικοποίησης που επελέγη είναι το ΜΡΕG-4, το οποίο θεωρείται και το πλέον σύγχρονο. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιήθηκε από όλες τις χώρες που ξεκίνησαν το συγκεκριμένο εγχείρημα μετά το 2006, δεδομένου ότι προσφέρει 40% καλύτερη ποιότητα από το προγενέστερο ΜΡΕG-2.

4. Τι σημαίνει ψηφιακή μετάβαση;
Με τον όρο αυτό εννούμε το μεσοδιάστημα στο οποίο θα υπάρχει παράλληλη εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος ούτως ώστε να προσαρμοστούν όλοι οι τηλεθεατές. Στο διάστημα αυτό το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη νέα τεχνολογία αλλά και να εφοδιαστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό (π.χ. αποκωδικοποιητή). Μετά το τέλος της περιόδου αυτής η εκπομπή αναλογικού σήματος θα τερματιστεί καθώς θα υπάρχει μόνο ψηφιακό σήμα.

5. Πότε θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση;
Σύμφωνα με την απόφαση της Παγκόσμιας Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (ΙΤU), ως το 2015 όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την αναλογική τεχνολογία και να έχουν περάσει στην ψηφιακή. Με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όλες οι χώρες-μέλη, ανάμεσά τους φυσικά και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους ως το τέλος του 2012.

6. Πότε ξεκινά η ψηφιακή μετάβαση στην Αθήνα;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Digea, η εκπομπή ψηφιακού σήματος στην Αττική θα ξεκινήσει στις 18 Ιουνίου από τα κέντρα εκπομπής της Αίγινας και του Υμηττού. Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής Υμηττού ενώ θα διακοπεί από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας. Το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας δεν συμμετέχει στη μετάβαση και θα συνεχίσει να εκπέμπει (προς το παρόν) αναλογικά.

7. Τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης;
Παρότι στην πλειοψηφία των περιοχών κατά την περίοδο της μετάβασης θα συνεχίζεται η αναλογική εκπομπή, σε συγκεκριμένες περιοχές για τεχνικούς λόγους θα χαθεί νωρίτερα το αναλογικό σήμα. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, θα κλείσει η αναλογική εκπομπή από την Αίγινα όλων των σταθμών, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη με τις εκπομπές από το Φιλίππειο.

8. Τι σημαίνει πρακτικά το κλείσιμο του κέντρου αναλογικής εκπομπής στην Αίγινα.
Σε συγκεκριμένες περιοχές των νοτίων προαστίων (λόγω μορφολογίας του εδάφους) δεν θα είναι εφικτή η λήψη αναλογικού σήματος είτε από Υμηττό είτε από την Πάρνηθα. Αντιθέτως στις περιοχές αυτές θα είναι εφικτή η λήψη ψηφιακού σήματος από την Αίγινα, και ως εκ τούτου οι τηλεθεατές αυτών τα περιοχών θα χρειαστούν άμεσα μετά τις 18 Ιουνίου την προμήθεια αποκωδικοποιητών προκειμένου να μπορούν να δουν τηλεόραση.

9. Τι είναι o αποκωδικοποιητής;
Ο αποκωδικοποιητής είναι μια συσκευή που εξασφαλίζει την επεξεργασία του ψηφιακού σήματος. Εάν η τηλεόρασή σας δεν περιλαμβάνει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4 τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε ξεχωριστή συσκευή που θα συνδέσετε με την κεραία και τον τηλεοπτικό δέκτη. Η σύνδεση είναι τόσο απλή που μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζεται ειδικός τεχνικός αφού οι αποκωδικοποιητές μπορεί να συνδεθούν με οποιαδήποτε τηλεόραση έχει δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερική κεραία.

10. Πού θα βρω αποκωδικοποιητή;
Αποκωδικοποιητές είναι ήδη διαθέσιμοι από τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών καθώς και από τα καταστήματα τεχνολογίας.

11. Προβλέπεται να πληρώνω κάποια συνδρομή;
Δεν προβλέπεται χρέωση καμιάς συνδρομής για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

12. Θα χρειαστώ καινούργια τηλεόραση;
Δεν απαιτείται αγορά νέας τηλεόρασης για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Ακόμη και με την παλιά σας τηλεόραση είναι δυνατόν να βλέπετε ψηφιακά αρκεί να συνδέσετε έναν απλό αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας ΜΡΕG-4.

13. Θα χρειαστώ καινούργια κεραία ή πιάτο;
Δεν απαιτείται καμία αλλαγή στην εγκατάσταση της ήδη υπάρχουσας κεραίας για να λάβουμε το ψηφιακό σήμα. Η επεξεργασία του σήματος γίνεται εξ ολοκλήρου από τον αποκωδικοποιητή που θα τοποθετήσουμε και όχι από την κεραία.

14. Πόσο κοστίζει όλο αυτό;
Το κόστος για έναν απλό αποκωδικοποιητή ξεκινά κάτω από τα 35 ευρώ σε κάποια καταστήματα. Στην αγορά υπάρχουν και πιο περίπλοκοι-ακριβοί ψηφιακοί δέκτες για πιο απαιτητικούς τηλεθεατές που παρακολουθούν δορυφορικά και άλλα εξειδικευμένα προγράμματα.

15. Κάθε τηλεόρασή του σπιτιού μας θέλει αποκωδικοποιητή;
Θα χρειαστεί ένας διαφορετικός αποκωδικοποιητής για κάθε τηλεόραση που υπάρχει στο σπίτι και δεν διαθέτει ψηφιακό δέκτη που υποστηρίζει το σύστημα ΜΡΕG-4, αφού ο αποκωδικοποιητής που συνδέεται στην τηλεόρασή μας ουσιαστικά υποκαθιστά μόνο τον δικό της αναλογικό δέκτη.

16. Τι γίνεται με τις υπόλοιπες συσκευές όπως βίντεο, DVD κτλ;
Όλες οι συσκευές που διαθέτουν αναλογικό δέκτη θα χρειαστούν οπωσδήποτε τον δικό τους αποκωδικοποιητή. Σημειώνουμε ότι δεν έχουν όλα τα βίντεο και τα DVD εγγραφής δικό τους αναλογικό δέκτη, παρά μόνο κάποια που φροντίζουν ώστε να βλέπουμε ένα πρόγραμμα στην ΤV και να γράφουμε κάποιο άλλο. Τα συνήθη DVD player και οι κονσόλες παιχνιδιών δεν επηρεάζονται από τη μετάβαση και δεν χρειάζονται δικό τους αποκωδικοποητή.

17. Αν οι τηλεθεατές δεν κάνουν τίποτε, δεν θα βλέπουν τηλεόραση;
Αργά η γρήγορα ναι. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στην περιοχή όπου διαμένουν, μπορούν να μην κάνουν τίποτε. Όταν όμως σταματήσει εντελώς η εκπομπή αναλογικού τηλεοπτικού σήματος και δεν έχουν φροντίσει να προμηθευτούν τον αποκωδικοποιητή, δεν θα έχουν πλέον εικόνα στην τηλεόρασή τους.

18. Τι θα γίνει με τα κανάλια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης;
Η ΕΡΤ χρησιμοποιεί ως σήμερα το πρωτόκολλο ΜΡΕG-2 για τα ψηφιακά της κανάλια (σινε+, πρισμα+, σπορ+). Αυτό σημαίνει ότι όσοι προμηθευτούν τους απωκοδικοποιητές ΜΡΕG-4 δεν θα μπορούν να δουν τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης. Αξίζει να σημειώσουμε όμως τα εξής. Κάποιοι αποκωδικοποιητές MPEG-4 υποστηρίζουν και MPEG-2 ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι σύντομα και η ΕΡΤ θα χρησιμοποιήσει MPEG-4. Το δυσάρεστο είναι ότι όσοι τηλεθεατές έχουν εφοδιαστεί με αποκωδικοποιητές ΜΡΕG-2 θα πρέπει να εφοδιαστούν με νέους αποκωδικοποιητές.

19. Τι είναι η Digea;
Η Digea, είναι εταιρεία που συστάθηκε από 7 ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας. Η Digea έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας καθώς και όποιων άλλων σταθμών προτιμήσουν τις υπηρεσίες της. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο σταθμός 902 που παρότι δεν ανήκει στα ιδρυτικά κανάλια έχει συνάψει συμφωνία με την Digea.

20. Ποια κανάλια συμμετέχουν στη Digea;
Τα πρώτα επτά ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τα οποία ουσιαστικά σύστησαν την Digea, είναι τα: ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR.
e-radio.gr
__________________
Ο χρήστης P@ntelis Web δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
13 νέα τοπικά κανάλια στην γαλλική επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ilias ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 0 23-03-2011 18:48:
Συνεδρίασε η ομάδα εργασίας για την ψηφιακή τηλεόραση και τη μετάβαση στην Επίγεια Ψηφιακή Ευρυεκπομπή- LATEAM RSS NEWS 0 11-02-2011 14:13:
Αρχίζει η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και στην Ελλάδα LATEAM RSS NEWS 0 25-06-2009 12:59:
Αρχίζει η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και στην Ελλάδα LATEAM RSS NEWS 0 24-06-2009 19:06:
Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση και Ψηφιακο Ραδιόφωνo Exodia ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 0 04-01-2007 19:24:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 07:35:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam