Greek infotainment community

Greek infotainment community (http://www.lateam.gr/forum/)
-   ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (http://www.lateam.gr/forum/f30/)
-   -   Ε.Ε.: Δέσμη τεσσάρων μέτρων για τα δημόσια κονδύλια στην TV (http://www.lateam.gr/forum/f30/e-e-desmi-tessaron-metron-gia-ta-dimosia-kondulia-stin-tv-22812/)

ilias 10-11-2008 21:00:

Ε.Ε.: Δέσμη τεσσάρων μέτρων για τα δημόσια κονδύλια στην TV
 
Αλλαγή όρων για τις κρατικές ενισχύσεις των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών Μέσων προωθεί άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό στις αγορές των ΜΜΕ στα κράτη-μέλη.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε, η Κομισιόν προχωρά στη θέσπιση περισσότερων και ενδελεχέστερων ελέγχων σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των κρατικών ενισχύσεων στα δημόσια ΜΜΕ, μέσα από δέσμη μέτρων τεσσάρων σημείων που προωθεί και για τις οποίες καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2009.
Στόχος του νέου πλαισίου, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί επισήμως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009, είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια και η τήρηση των ίσων όρων λειτουργίας στις ραδιοτηλεοπτικές αγορές της Ευρώπης.

Λειτουργία με ίσους όρους
Ο έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων, που υπολογίζονται σε 22 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αποσκοπεί στην τήρηση ίσων όρων για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά, ανεξάρτητα από το κράτος-μέλος όπου είναι εγκατεστημένες.
Στο πλαίσιο αυτό δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις κρατικές ενισχύσεις που παρέχουν σε ορισμένες επιχειρήσεις αδικαιολόγητα επιλεκτικά πλεονεκτήματα και εμποδίζουν ή καθυστερούν την ανταμοιβή των προσπαθειών των πλέον ανταγωνιστικών επιχειρήσεων από τις δυνάμεις της αγοράς, επηρεάζοντας έτσι τη συνολική ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
Μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε συγκέντρωση ισχύος στην αγορά από ορισμένες επιχειρήσεις, όταν, για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν κρατική ενίσχυση (π.χ. αλλοδαπές επιχειρήσεις) είναι υποχρεωμένες να περιορίσουν την παρουσία τους στην αγορά ή όταν οι ενισχύσεις αυτές χρησιμοποιούνται για να θέσουν εμπόδια εισόδου στην αγορά.
Για τους καταναλωτές αυτές οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, τη χειροτέρευση της ποιότητας και την επιβράδυνση της καινοτομίας.

Ελεγχος και λογαριασμοί
Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων ζητείται η υποστήριξη των κρατών-μελών, τα οποία οφείλουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους και να κοινοποιούν στην Ε.Ε. κάθε σχεδιαζόμενη ενίσχυση και να εφαρμόζουν σωστά τους σχετικούς κανόνες. Παράλληλα η Επιτροπή προωθεί τη βελτίωση των πρακτικών και των διοικητικών της κανόνων προκειμένου να αυξήσει τον έλεγχο και την παρακολούθηση.
Επισημαίνεται εξάλλου ότι στο πλαίσιο της διαφάνειας οι εταιρείες που λαμβάνουν ενίσχυση και δραστηριοποιούνται τόσο στην αγορά δημοσίων υπηρεσιών όσο και σε άλλες αγορές πρέπει να διατηρούν χωριστούς λογαριασμούς για τις διάφορες δραστηριότητές τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διαπίστωσης τυχόν υπεραντιστάθμισης.

Οι βασικοί άξονες
Στην πράξη η Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τις επί σειρά ετών ενστάσεις και διαμαρτυρίες των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων ολόκληρης της Ευρώπης -οι οποίες σημειωτέων διατυπώθηκαν μέσω ισχυρότατων ομάδων πίεσης στις Βρυξέλλες- σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο χώρο από τη χρήση των κρατικών ενισχύσεων που λαμβάνουν τα δημόσια ΜΜΕ, προχωρά στη θέσπιση νέων κανόνων υιοθετώντας δέσμη μέτρων που εστιάζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες. Συγκεκριμένα τα νέα μέτρα αποσκοπούν σε:

α) λιγότερες και καλύτερα στοχευμένες κρατικές ενισχύσεις,

β) αναλυτική οικονομική προσέγγιση των ενισχύσεων αυτών,

γ) αποτελεσματικότερες διαδικασίες για βελτίωση της εφαρμογής, μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και διαφάνεια και τέλος

δ) συνυπευθυνότητα της Επιτροπής και των κρατών-μελών για τις ενισχύσεις.


naftemporiki


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 06:59:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam