Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ (https://www.lateam.gr/forum/f30/)
-   -   ΕΡΤ: Περικοπές, αναδιάρθρωση και επαναξιολόγηση προσωπικού (https://www.lateam.gr/forum/f30/ert-perikopes-anadiarthrosi-kai-epanaxiologisi-prosopikou-51536/)

ilias 15-01-2010 13:47:

ΕΡΤ: Περικοπές, αναδιάρθρωση και επαναξιολόγηση προσωπικού
 
http://img19.imageshack.us/img19/1072/53ax.jpg
Με περικοπές σε δύο φάσεις, συνολική αναδιάρθρωση προγράμματος και αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού -συμπεριλαμβανομένων και των μάνατζερ-, προχωρά πλέον η ΕΡΤ με στόχο την αναβάθμιση.
Aυτό μεταξύ άλλων ανέφερε χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στους δημοσιογράφους, της καταγραφής και του απολογισμού των πεπραγμένων των πρώτων μηνών της νέας διακυβέρνησης σε σχέση με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Με μακρύ ορίζοντα
«Κληρονομήσαμε μια πολύ αρνητική κατάσταση, κυρίως λόγω της αναξιοκρατίας, της σπατάλης και του κακού τρόπου λειτουργίας» είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε ότι το πρόγραμμα εξορθολογισμού του φορέα, έχει ήδη ξεκινήσει και περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση που μόλις ολοκληρώθηκε, έγινε περικοπή κονδυλίων συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ όπως διευκρίνισε ο υπουργός στη δεύτερη φάση που θα αρχίσει ουσιαστικά με το διορισμό της νέας διοίκησης και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν πολλαπλάσιες περικοπές.
Επίσης στη νέα πολιτική που θα ακολουθηθεί στην ΕΡΤ, θα γίνει εκτεταμένη αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού βάσει κριτηρίων παραγωγικότητας κατά κύριο λόγο, ενώ βάσει αυτής θα υπάρξει και επαναξιολόγηση των αμοιβών.

Μείωση αμοιβών
Ήδη όπως ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, έχουν γίνει περικοπές αμοιβών της τάξης του 30% σε όλα τα διευθυντικά στελέχη, ενώ καταργήθηκαν πλήρως οι θέσεις των ειδικών και εντεταλμένων συμβούλων του προέδρου.
Από την κίνηση της κατάργησης των 14 ειδικών συμβούλων του προέδρου, εξοικονομήθηκε το ποσό του 1,08 εκατ. ευρώ. Επίσης από την κατάργηση των δύο θέσεων εντεταλμένων συμβούλων εξοικονομήθηκε το ποσό των 450.000 ευρώ. Από την κατάργηση των επιτροπών εξοικονομήθηκε το ποσό των 400.000 ευρώ, ενώ όπως αναφέρθηκε δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 68 ατόμων λόγω μη παροχής έργου ή αργομισθίας. Από την πράξη αυτή εξοικονομήθηκαν 2,34 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα μειώθηκαν κατά 10% οι αμοιβές του προσωπικού ειδικών θέσεων (εξοικονόμηση 140.000 ευρώ), μειώθηκαν από 3% έως 25% οι αμοιβές στις αποκλειστικές συμβάσεις 108 δημοσιογράφων (εξοικονόμηση 560.000 ευρώ) και μειώθηκαν από 5% έως 50% οι μεικτές αποδοχές των υπολοίπων εργαζομένων (εξοικονόμηση 1.585.000 ευρώ). Από τη μείωση των μισθών των γενικών διευθυντών κατά 30% -που προαναφέρθηκε- εξοικονομήθηκε το ποσό των 350.000 ευρώ.

Πρόεδρος και δ.σ.
Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των προσώπων που θα καταλάβουν τις κομβικές θέσεις στην ΕΡΤ.
Ειδικότερα διευκρινίστηκε ότι οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου θα διαχωριστούν στο άμεσο μέλλον και γι' αυτό το λόγο θα προταθούν ξεχωριστά πρόσωπα ήδη από τώρα, παρά το ότι ο τυπικός διαχωρισμός των δύο θέσεων δεν είναι νομικά εφικτός στην παρούσα φάση.
Για το λόγο αυτό σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ενώ ο κ. Γερουλάνος, σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής των προσώπων αυτών, ανέφερε ότι εκτός από τα τυπικά προσόντα θα συνεκτιμηθούν και πολιτικά κριτήρια, δεδομένου ότι η θέση αυτή είναι ουσιαστικά πολιτική, αφού ο προϊστάμενος της δημόσιας τηλεόρασης, καλείται να εφαρμόσει μια πολιτική. Η απόφαση αυτή ενδεχομένως σηματοδοτεί και μια ευρύτερη «πολιτική στροφή» σε σχέση με την πολιτική της «ψυχρής ανάγνωσης των βιογραφικών».
Ξεκαθαρίστηκε πάντως ότι τόσο ο νέος πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι πρόσωπα με εμπειρία από το χώρο της διοίκησης.
Σε ό,τι αφορά το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, θα υπάρξουν επίσης αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο οι οποίες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των μισθών του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των άλλων υψηλόβαθμων στελεχών πάντως, ο κ. Γερουλάνος, είπε ότι αν και ο ίδιος είναι υπέρ, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει, εάν πρώτα, δεν αλλάξει ο νόμος που θεωρεί τα στοιχεία αυτά προσωπικά δεδομένα.
Αναφερόμενος στην αντικατάσταση του γενικού διευθυντή ειδήσεων Γιώργου Λαμπράκου ανέφερε ότι «είχε υπογράψει πριν από τις εκλογές ότι δεν πληρώνεται από το δημόσιο, κάτι που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν ψευδές» και για το λόγο αυτό η εταιρεία προχώρησε στη διακοπή συνεργασίας.

Η Eurovision
Ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε τη Eurovision «φιέστα» και τόνισε «είναι κακό να ταυτίζεται με αυτήν η ΕΡΤ», προσθέτοντας ότι σκοπός του υπουργείου είναι να μην συνεχισθεί αυτή η προβολή, αλλά να γίνει σε άλλη βάσηυ στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της ΕΡΤ προς την EBU.

Δεν γίνεται χωρίς συμβασιούχους
Ειδική αναφορά έγινε στους συμβασιούχους, για τους οποίους ο υπουργός επισήμανε ότι το καθεστώς απασχόλησής τους, δεν μπορεί να καταργηθεί.
Τόνισε παράλληλα ότι «τα προηγούμενα χρόνια ξεχείλισε το καθεστώς αυτό είτε λόγω ρουσφετιών, είτε λόγω προσπαθειών χειραγώγησης δημοσιογράφων». Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι οι τυχόν περιπτώσεις σπατάλης του δημοσίου χρήματος που θα στοιχειοθετηθούν θα γίνει άμεση παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.
Πάντως, αναφερόμενος σε εκπομπές που έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα διευκρίνισε ότι οι εκπομπές αυτές δεν καταργούνται πριν βγει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Ακόμα μίλησε για ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και με τη νέα διοίκηση θα επανεξεταστούν, αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί η αξιολόγηση.




naftemporiki


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 05:16:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam