Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ (https://www.lateam.gr/forum/f38/)
-   -   Αντιδράσεις για τον αυξημένο ΦΠΑ (https://www.lateam.gr/forum/f38/antidraseis-gia-ton-auximeno-fpa-81759/)

cRc 12-08-2011 13:03:

Αντιδράσεις για τον αυξημένο ΦΠΑ
 
Στο πόδι οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή. Αντιδρούν έντονα για την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις διαρκείας εάν και εφόσον η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει στους σχεδιασμούς της που έχουν ορίζοντα υλοποίησης από 1ης του Σεπτέμβρη.


Η «εύκολη λύση» της αύξησης του ΦΠΑ για να εξευρεθούν πόροι ακολουθήθηκε και πέρυσι από την κυβέρνηση, ωστόσο τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν αυξημένα μόλις κατά 1,7% παρά τους κατά πολύ υψηλότερους συντελεστές. Αντί αυτό να γίνει μάθημα η κυβέρνηση αποφασίζει και πάλι να αυξήσει από το Σεπτέμβριο το ΦΠΑ στα είδη εστίασης από το 13% στο 23%, μια αύξηση η οποία θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, τον τουρισμό, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Χιλιάδες θα είναι τα νέα λουκέτα και η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ενώ τα δημόσια έσοδα αντί να αυξηθούν θα μειωθούν ακόμη περισσότερο» σημειώνει ο Απόστολος Αθανασός, πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Διασκέδασης Ν. Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες εστίασης και διασκέδασης ειδικά για περιοχές όπως είναι η Μαγνησία που στηρίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο τραγικές. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% θα έχει καταστροφικές οικονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις.

Εκτιμούν ότι θα είναι καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης με σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της τοπικής οικονομίας και θα επιφέρει νέο βαρύτατο πλήγμα στον Τουρισμό και σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας. Παράλληλα θα στερήσει από τους συμπολίτες μας ακόμη και τις τελευταίες δυνατότητες διασκέδασης, θα αυξήσει τα λουκέτα και θα τροφοδοτήσει την έκρηξη της ανεργίας, αφού θα απειληθούν άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επίσης θα ενισχύσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή και θα αυξήσει το κόστος στον τελικό καταναλωτή και θα θέσει εκτός ανταγωνιστικότητας την χώρα μας έναντι άλλων τουριστικών προορισμών. Οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης πάντως έχουν ένα ακόμη άσσο στο μανίκι τους που δικαιώνει εν πολλοίς τις απόψεις τους και αφορά στα συγκριτικά στοιχεία με το τι ισχύει όσον αφορά στους συντελεστές εστίασης ΦΠΑ σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου ισχύουν τα εξής:

Χώρα Συντελεστής ΦΠΑ Εστίασης
Γαλλία 5,5%
Τουρκία 8%
Κύπρος 8%
Ισπανία 8%
Ιταλία 10%
Πορτογαλία 13%
Ελλάδα 23%

«Τα φορολογικά έσοδα όχι μόνο δεν θα αυξηθούν, αλλά θα μειωθούν κατακόρυφα. Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες αυξήσεις του ΦΠΑ ο κλάδος τις απορρόφησε όλες μειώνοντας κατά πολύ τα κέρδη του, οδηγώντας πάνω από 40.000 επιχειρήσεις να κλείσουν την χρήση του 2010 ζημιογόνα καθώς και πάνω από 3.500 επιχειρήσεις σε παύση εργασιών. Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει όχι μόνο να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για αύξηση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μια πολιτική χαμηλού ΦΠΑ σε ολόκληρο τον τουριστικό χώρο της οικονομίας, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, που έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ στην εστίαση» καταλήγει ο κ. Αθανασός σε μία ανακοίνωση που ουσιαστικά αποτελεί προάγγελο των έντονων αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν.

[Ρεπορτάζ: Βάσω Κυριαζή, πηγή: Ταχυδρόμος]


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 07:45:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam