Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ"

This is a discussion on ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" within the ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; [left:490d94085c]http://img475.imageshack.us/img475/2880/ethelontikiperiballontiic2.jpg[/left:490d94085c]Η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» προέκυψε από μια ανάγκη εθελοντισμού και προσφοράς, από ενεργούς πολίτες της πόλης μας, ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 03-02-2007, 23:08:   #1
cRc
Think Different..
 
Το avatar του χρήστη cRc
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: ΑΛΜΥΡΟΣ
Μηνύματα: 4.208
Thanks: 1.784
Thanked 1.341 Times in 846 Posts
My Mood:
cRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the rough
Προεπιλογή ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ"

[left:490d94085c]http://img475.imageshack.us/img475/2880/ethelontikiperiballontiic2.jpg[/left:490d94085c]Η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» προέκυψε από μια ανάγκη εθελοντισμού και προσφοράς, από ενεργούς πολίτες της πόλης μας, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, αλλά και από την μεγάλη υποβάθμιση του Περιβάλλοντος (Φυσικού, Αστικού, Κοινωνικού) της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Η μορφή της είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχει αριθμό έγκρισης 2303/07-01-2005 του Πρωτοδικείου Βόλου, αποτελείται από 20 ιδρυτικά μέλη και ένα πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

ΣΚΟΠΟΙ –ΣΤΟΧΟΙ-ΘΕΣΕΙΣ

Οικολογική ευαισθητοποίηση, προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποκιλότητας, προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας. Χωρίς καταστροφική προσέγγιση τα προβλήματα του περιβάλλοντος αποτελούν τους αυστηρότερους κριτές του μέλλοντος.

Η γενετική απειλή από την βιοτεχνική αλαζονεία και την βάρβαρη ανάπτυξη αναδεικνύεται όλο και πιο πολύ. Το κλίμα αλλάζει. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται. Οι πάγοι στους πόλους λειώνουν. Η τρύπα του όζοντος αποτελεί διαρκή απειλή. Η βιοποικιλότητα αφανίζεται σταδιακά. Τα οικοσυστήματα καταστρέφονται και τα δάση συρρικνώνονται. Η στρεβλή και άναρχη οικονομική ανάπτυξη δημιούργησε αλλά και εντείνει το πρόβλημα. Η άγνοια και η αδιαφορία για τις επιπτώσεις γίνεται αντιληπτή στην οικονομική πολιτική των κρατών, στην αδυναμία έως και τη δυσφορία που δείχνουν στο να καταλήξουν και να ακολουθήσουν μία διεθνή συμφωνία για το περιβάλλον, αλλά και στην αδιαφορία των πολιτικών. Το βάρος της οικολογικής ευαισθητοποίησης πέφτει κυρίως στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), στους ενεργούς πολίτες και στην ευθύνη των πολιτών.

Η οικολογική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση θα πρέπει να βασισθεί σε τρεις θεμελιώδεις αρχές:

1. Ο άνθρωπος είναι τμήμα της φύσης και όχι έξω απΆ αυτή. Δικαίωμα στην ύπαρξη δεν έχουν μόνο τα ανθρώπινα όντα αλλά και οι υπόλοιποι ζωντανοί συγκάτοικοί μας (ζώα και φυτά) στον πλανήτη, όπως και οι επόμενες γενεές. Οι πιο ασθενείς κρίκοι των δικαιωμάτων της ζωής, τα ζώα και τα φυτά πρέπει να ενισχυθούν θεσμικά και με ανθρώπινη συμπαράσταση.
2. Η βιωσιμότητα, η ζωή και η ποιότητα είναι υπέρτερες αξίες από το άμεσο οικονομικό κέρδος και την ποσοτική καταναλωτική αφθονία.
3. Η αδράνεια δεν είναι αποδεκτή απέναντι στην ανάγκη των αλλαγών ζωής και τρόπων. Δεν πρέπει να παραμένουμε αδρανείς απέναντι σΆ αυτό που αισθανόμαστε ως ανάγκη. Οι βιώσιμες αξίες αναδεικνύονται με την πρακτική δράση που ξεκινά από την γνώση και τη συνείδηση της ανάγκης. Αυτή η δράση με τη σειρά της θα πρέπει να βασισθεί σε πέντε βασικές αρχές:

α) Ο προοδευτικός ρεαλισμός είναι πιο αποτελεσματικός από ουτοπικές εξιδανικεύσεις και κριτικές.

β) Η ομαδική συνεργατική δράση είναι πιο αποτελεσματική από την ατομική και αποσπασματική.

γ) Ο αγώνας πρέπει να εκφράζει πρωτοβουλία υπεύθυνη, δημιουργία, σχεδιασμό και υλοποίηση.

δ) Η άσκοπη σύγκρουση είναι αποτυχία εκεί που κάτι μπορεί να επιτευχθεί με συναίνεση και αμοιβαιότητα.

ε) Οι περιβαλλοντικές ανάγκες απαιτούν νηφάλια γνώση, ανοικτό διάλογο και δημιουργική αναζήτηση. Το περιβάλλον και η κρίση του απαιτούν άμεσες δραστικές αλλαγές καθώς η γη δεν έχει έξοδο κινδύνου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η δράση μας στηρίζεται σε τρεις θεματικούς άξονες:

1ος θεματικός άξονας: Ανάδειξη, Προστασία, Διατήρηση Περιβάλλοντος (φυσικού, αστικού, κοινωνικού).

Δράσεις

-Παρέμβαση για απομάκρυνση των ζώων από το Κουρί και την ανακατασκευή του δίτοξου γεφυριού στην θέση Κάναλο -Πρόταση για πεζοδρόμηση της Πλατείας και των γύρω δρόμων μετά από διαβούλευση με τους Μηχανικούς της Πόλης και ειδικό Συγκοινωνιολόγο. -Παρέμβαση για την προστασία του υγρότοπου Λειβάρι στον όρμο Σούρπης από το μπάζωμα. -Πρόταση για ανακήρυξη των λιμνών Ζερέλια σε Προστατευόμενη Περιοχή, με ταυτόχρονη δημιουργία χέρσου ελευθέρου εδάφους από τον αναδασμό που πραγματοποιείται σήμερα. -Καταγραφή της σημερινής κατάστασης του χειμάρρου Ξηριά και άλλων περιοχών και ταυτόχρονη πρόταση για αποκατάσταση των περιοχών αυτών. -Ανακύκλωση μπαταριών -Καθαρισμός από σκουπίδια της Μηλιάς, στην Όθρυ. -Παρέμβαση-αποτροπή κοπής ιστορικού Πλατάνου στη θέση Τσιγκέλι - Παρέμβαση-αποτροπή τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην κεντρική πλατεία -Παγκόσμια μέρα καθαρισμού ακτών (καθαρισμός παραλίων Αλμυρού και Ευξεινούπολης) -Τριήμερη κατασκήνωση διαμαρτυρίας στις Νηές για το γήπεδο γκολφ που θέλει να κατασκευάσει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού -Περιηγήσεις σε Όθρυ-Παλιό Πλάτανο-Κωφούς -¶λως, κ.λ.π υλοποιώντας το πρόγραμμα «γνωρίζω και προστατεύω τον τόπο μου»

2ος θεματικός άξονας: Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Δράσεις

-Ημερίδα για τα Μεταλλαγμένα προϊόντα με ομιλητές καθηγητές Πανεπιστημίου. -Ημερίδα για την Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία με ομιλητές Ανώτατα Στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας και καθηγητές Πανεπιστημίου. -Συμμετοχή στη 5η Πανελλήνια Συνάντηση Ανταλλαγής Ντόπιων Σπόρων, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Κίσαβου. -Πρόταση στον Δήμο Αλμυρού για ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας στο Αισθητικό Δάσος Κουρί όπως και κατασκευή υπαίθριας σκακιέρας. -Σύνταξη και κατάθεση της μελέτης πρότασης για ίδρυση ΚΠΕ από την ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ για λογαριασμό του Δήμου Αλμυρού. -Ημερίδα για την Νέα ΚΑΠ -Προκήρυξη Διαγωνισμού Ζωγραφικής για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αλμυρού, με πολλά βραβεία και δώρα. -Κατάθεση πρότασης για μεταφορά νερού από την Όθρυ. -Περιήγηση στη Λίμνη Κερκίνη. -Οργάνωση εκδήλωσης «Οι υγρότοποι του τόπου μας». -Πρόταση για επέκταση της πόλης πέραν του Ξηριά, μέσω της Αναθεώρησης-Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. -Την 5η ΙΟΥΝΊΟΥ 2006 Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος, διοργανώσαμε ποδηλατοπορεία και αναβιώσαμε παλαιά παιδικά παιχνίδια. -Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο για την κατασκευή γηπέδου γκολφ στις Νηές -Ημερίδα : Τοπικό περιβάλλον και ευκαιρίες ανάδειξής του.

3ος θεματικός άξονας: Ανάπτυξη δράσεων, σχέσεων, δικτύωσης με άλλους φορείς (Δημόσιου και Ιδιωτικού), Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Δράσεις

-Δημοσίευση στον Τοπικό Τύπο σε εβδομαδιαία βάση, περιβαλλοντικών προβλημάτων, θέσεων και δράσεων της ομάδας μας. -Ενεργό Μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.) -Ενεργό Μέλος στο Δίκτυο : Πληροφόρησης και Υποστήριξης του Πληθυσμού της Θεσσαλικής Υπαίθρου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στην Ομάδα Έργου : Περιβάλλον και Υδάτινοι Πόροι. -Συμμετοχή σε 19ο Συνέδριο του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων -Συμμετοχή σε Διεθνή φόρουμ με θέμα «Η οίκο-κοινωνία των πολιτών στον Ευρω-μεσογειακό χώρο» ΒΕΡΟΙΑ-ΓΚΑΜΠΡΟΒΟ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)-ΣΜΥΡΝΗ (ΤΟΥΡΚΙΑ) -Συμμετοχή σε 2ο Συνέδριο Μ.Κ.Ο. Θεσσαλίας. - Ανθρωπιστική βοήθεια για τα παιδιά του Λιβάνου

Μέσα από τους τρεις αυτούς Θεματικούς ¶ξονες, θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, οδηγώντας τη σκέψη, αλλά περισσότερο τη δράση μας, στην πορεία προς την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η πορεία αυτή περνά αναγκαστικά μέσα από την ανάδειξη, προστασία, ανάπτυξη του τοπικού περιβάλλοντος που αποτυπώνεται στα όρια του Δήμου Αλμυρού και αποτελείται από τα παρακάτω κυριότερα στοιχεία: Το δάσος Κουρί, (προστατευμένη περιοχή ΦΥΣΗ 2000) – Λίμνες και Μαγούλα Ζερέλια – Ξηριάς – Χολόρεμα – Πλατανόρεμα – Πηγές Κεφάλωσης – Θαλάσσιο μέτωπο – Παλαιός Πλάτανος – Μπακλαλί – Οικισμοί – Αρχαία ¶λως – Όθρυς – Αστικό Περιβάλλον-Ανθρωπογενές Περιβάλλον.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ

Κάθε τόπος έχει την ιδιαίτερη ιστορία και ταυτότητά του, προσδιορίζεται από γεωγραφικά, κοινωνικά, ανθρωπολογικά, πολιτιστικά και οικονομικά στοιχεία. Τα ιδιαίτερα αυτά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν μπορούν να αποτελέσουν την βάση ανάπτυξής του. Αφού λοιπόν προηγηθεί μία συνεχή διαβούλευση, με τους φορείς και τους πολίτες, πρέπει να γίνει μία αξιολόγηση και ιεράρχηση όλων των παραπάνω στοιχείων, προκειμένου να εκπονηθεί από τον αρμόδιο φορέα (τον Δήμο στην συγκεκριμένη περίπτωση) ένα Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο (ΤΑΠ), με ορίζοντα εικοσαετίας. Η «Εν Δράσει» έχει θέσεις και προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσει για τη δρομολόγηση σύνταξης αυτού του (ΤΑΠ), σημαντικού εργαλείου, για την ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα θα καταθέσουμε το δικό μας “business plan”, σε κοινή πορεία και δράση με όλους τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται στη περιοχή μας, με μοναδικό στόχο και όραμα, την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη, του τόσο όμορφου αλλά αδικημένου τόπου μας, , στηριζόμενοι πάντα στη ρήση : Σκεπτόμαστε παγκόσμια και δρούμε τοπικά.

H σύνθεση του Δ.Σ. της «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΉΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ» με το διακριτικό τίτλο «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Καραζούπης Χρήστος-Οικονομολόγος
Αντιπρόεδρος: Πριάκος Κωνσταντίνος-Εκπαιδευτικός
Γραμματέας: Μελέτης Χρήστος-Εκπαιδευτικός
Υπεύθυνος Οικονομικού: Ζαχαροπούλου Σοφία
Υπεύθυνος Υλικού: Τακούδης Ηλίας-Εκπαιδευτικός-Οικονομολόγος

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση:

Β. ΚΩΝ/ΝΟΥ 129-131, ΑΛΜΥΡΟΣ
Χώρα: Ελλάδα
Τηλέφωνο: 24220-29333
FAX: 24220-29333
Email: endrasei@hol.gr
__________________

Ο χρήστης cRc δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
200.000 ευρώ στην ομάδα "ΔΙΑΣ" από τον Πατέρα geodon ΕΛΛΑΔΑ 1 11-03-2011 13:47:
Συνέντευξη Αννας Διαμαντοπούλου στην "Ημερησία" : "Κανείς δεν αντέχει το κόστος των πρόωρων εκλογών" LATEAM RSS NEWS 0 26-02-2011 15:11:
Ομάδα fail0verflow: "Σπάσαμε" το PlayStation 3 Stella ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS 0 30-12-2010 10:17:
Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για κλείσιμο του "Ελεύθερου Τύπου" του "Τύπου της Κυριακής" και του ραδιοφωνικού σταθμού "City 99,5" LATEAM RSS NEWS 0 24-06-2009 15:15:
Ομάδα Δράσης "Hellenic IPv6 Task Force" LATEAM RSS NEWS 0 17-12-2008 19:22:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 11:29:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam