Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η επένδυση στις Νηες και το περιβάλλον

This is a discussion on Η επένδυση στις Νηες και το περιβάλλον within the ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Βόλος 20/09/2008 περ.34p/08/1205π ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η επένδυση στις Νηες και το περιβάλλον Πληροφορίες: Κ. Βολιώτης 6977-686838/ Ηλίας Φρυτζαλάς 6978-666255 Οι ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 22-09-2008, 10:13:   #1
Κων/νος
ΑΛΦΑ@ΣΚΑΪ
 
Το avatar του χρήστη Κων/νος
 
Εγγραφή: Mar 2008
Περιοχή: ΑΛΦΑ@ΣΚΑΪ 103 Μαγνησία
Μηνύματα: 347
Thanks: 0
Thanked 100 Times in 68 Posts
My Mood:
Κων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished road
Προεπιλογή Η επένδυση στις Νηες και το περιβάλλον

Βόλος 20/09/2008 περ.34p/08/1205π

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η επένδυση στις Νηες και το περιβάλλον
Πληροφορίες: Κ. Βολιώτης 6977-686838/ Ηλίας Φρυτζαλάς 6978-666255
Οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 είναι μια ευκαιρία για το ΠΣ του Βόλου, αλλά και ευρύτερα για τους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας να προωθήσουν καλύτερα την ανάπτυξή τους, αλλά και να εφαρμόσουν δράσεις και πολιτικές που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα,την ανάπτυξη και την αειφορία των περιοχών στις οποίες θα εφαρμοστούν.
Αρχικός και βασικός στόχος των Μεσογειακών Αγώνων πρέπει να είναι ένα «πράσινο» (οικολογικό) αθλητικό γεγονός. Δυστυχώς, τόσο οι δηλώσεις και η στάση των αρμόδιων φορέων (Ελεγκτική και Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων), όσο και οι δηλώσεις των αρμόδιων της κεντρικής κυβέρνησης, που υποδεικνύουν τον παρθένο κατά τα άλλα χώρο στις Νηες της Σούρπης Μαγνησίας ως τον αποδέκτη αυτής της δράσης, καταστρατηγούν αυτή την επιδίωξη και θέτουν σε τεράστιο οικολογικό κίνδυνο την περιοχή. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την περιοχή του Σωρού, κοντά στο Βόλο.
Μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου, πραγματοποιήθηκε, στις 15 Ιουνίου 2006, συνάντηση εκπροσώπων τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων της περιοχής μας(Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει», Οικολόγοι – Πράσινοι, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, Σταθμός Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών) με το Μητροπολίτη.Σε Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την ίδια μέρα αναφέρονταν και τα εξής:
«Ο κ. Ιγνάτιος δήλωσε κατά τη συνάντηση, ότι υπάρχει απόφαση και ανάγκη αξιοποίησης της έκτασης που κατέχει η Μητρόπολη στις Νηες. Δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα επιτρέψει την κατασκευή γηπέδου γκολφ και το θέμα το εξετάζει προσεκτικά και πολύπλευρα, με γνώμονα τις ανάγκες της εκκλησίας και την προστασία του περιβάλλοντος».
Την Τρίτη 19/03/2008, συναντήθηκαν στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας εκπρόσωποι της Εταιρείας Aristo Developers (Hellas) Α.Ε και της Golfing Developments Α.Ε , που είναι μέλη του Ομίλου Dolfing Capital Investors (DCI) με οικολογικές οργανώσεις και εκπροσώπους κατοίκων της περιοχής Μαγνησίας.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ανέλυσαν το μοντέλο ανάπτυξης της μονάδας στην περιοχή Νηες της Σούρπης, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθούν όλες οι οικολογικές προδιαγραφές που επιβάλλονται και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. ενώ θα ενισχυθεί η τοπική κοινωνία με ποικίλες δραστηριότητες.
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων δήλωσαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από ορισμένες από τις απαντήσεις που δοθήκαν στα θέματα που τέθηκαν και δεν εμπιστεύονται ότι θα τηρηθούν τα υποσχόμενα, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων και των κατοίκων έθεσαν το θέμα της αμφισβήτησης του δικαιώματος της εκκλησίας να διαχειρίζεται εν λευκώ την εκκλησιαστική περιουσία και των επενδυτών να επεμβαίνουν σε μια παρθένα περιοχή και να της αλλάζουν χρήση, γεγονός που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, ιδιαίτερα από το υδροβόρο και ρυπογόνο γήπεδο γκολφ.
Εντύπωση είχε προκαλέσει και η ενημέρωση, από πλευράς των επενδυτών, ότι η επένδυση θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητη έκταση 3.000 στρεμμάτων! Αυτό προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για την αδιαφάνεια με την οποία έχει κινηθεί μέχρι σήμερα η Μητρόπολη Δημητριάδος, η οποία σύμφωνα με τα λεχθέντα, από τους εκπροσώπους των εταιρειών, έχει πουλήσει τα 1.500 στρέμματα και «ενοικιάσει» τα υπόλοιπα 1.500, που είναι δασική έκταση, για 99 χρόνια! Ο Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα τα συμβόλαια αγοραπωλησίας.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δεν θέλει να αναμειχθεί στην πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει και αδιαφορεί για το ποιος στην πραγματικότητα είναι ο επενδυτής. Γνωρίζει όμως ότι αυτές οι επενδύσεις είναι επενδύσεις real estate και επομένως υπάρχει μεγάλο οικολογικό πρόβλημα στη δέσμευση γης από τις τεράστιες παρθένες εκτάσεις, που κατέχει η εκκλησία, όταν αυτές πρόκειται να τσιμεντοποιηθούν και μάλιστα όταν δεν έχουν δικαίωμα στην «εν λευκώ» διαχείρισή τους.
Αντιδρούμε λοιπόν στην επένδυση στις Νηες (και το Σωρό) γιατί είναι και υδροβόρα και ενεργοβόρα και περιλαμβάνει διαδικασίες αφαλάτωσης, τη στιγμή που η αφαλάτωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για ανάγκες πόσιμου νερού στις νησιωτικές και κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Στη διαδικασία της αφαλάτωσης προστίθενται κάποια χημικά τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται στους υδάτινους αποδέκτες (τη θάλασσα κυρίως), δημιουργώντας τεράστιες αλλοιώσεις στο περιβάλλον και την οικολογία τους.
Επιπλέον, ο Νομός Μαγνησίας είναι ένας από τους ελληνικούς Νομούς που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο της λειψυδρίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υλοποιήθηκαν μεγάλα οικολογικά εγκλήματα (αποξήρανση Κάρλας), των οποίων τις επιπτώσεις προσπαθούμε τώρα να αναστρέψουμε (ανασύσταση Κάρλας, φράγμα Παναγιώτικου, λιμνοδεξαμενές κτλ).
Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται οικολογική μία παρέμβαση που υποβαθμίζει την χλωρίδα, την πανίδα και γενικώς την οικολογική αξία του χώρου στον οποίο εντάσσεται, όσο και να περιλαμβάνει τις πιο βέλτιστες, περιβαλλοντικά, τεχνολογίες.
Εν όψει λοιπόν και των προηγούμενων, καλούμε τα κόμματα να ρωτήσουν τους αρμόδιους Υπουργούς αν:
·Προτίθενται να ανταποκριθούν θετικά στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για απαγόρευση κατασκευής οποιασδήποτε τέτοιας υποδομής στην περιοχή Νηες;
·Θα εισηγηθούν την εξαίρεση του αθλήματος του γκολφ από τους Μεσογειακούς του 2013;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ




Κώστας Βολιώτης Ηλίας Φρυτζαλάς
Ο χρήστης Κων/νος δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to Κων/νος For This Useful Post:
cRc (22-09-2008)
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks


Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Επένδυση ζωής ο ύπνος LATEAM RSS NEWS 0 19-03-2010 12:05:
Επένδυση άνω των 70 εκ. ευρώ στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας ironitsa ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 15-03-2010 18:08:
Νηες Κων/νος ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 12-05-2009 23:37:
Οι πολίτες για τις Νηές Κων/νος ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 21-04-2009 13:29:
ΑΠΘ: Περιβαλλοντική ρύπανση από επένδυση χρυσού ilias ΕΛΛΑΔΑ 0 01-03-2007 22:00:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 07:49:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam