Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Νιτρικά ρυπαίνουν την περιοχή Αλμυρού.

This is a discussion on Νιτρικά ρυπαίνουν την περιοχή Αλμυρού. within the ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Νιτρικά ρυπαίνουν την περιοχή Αλμυρού Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την περίοδο 2000-2005 Μεγάλο πρόβλημα με την νιτρορύπανση ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 19-03-2007, 07:52:   #1
Stefania
LaTeamer
 
Το avatar του χρήστη Stefania
 
Εγγραφή: Jul 2006
Περιοχή: L.A.
Μηνύματα: 1.338
Thanks: 55
Thanked 48 Times in 34 Posts
My Mood:
Stefania is on a distinguished roadStefania is on a distinguished roadStefania is on a distinguished roadStefania is on a distinguished road
Προεπιλογή Νιτρικά ρυπαίνουν την περιοχή Αλμυρού.

Νιτρικά ρυπαίνουν την περιοχή Αλμυρού
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την περίοδο 2000-2005


Μεγάλο πρόβλημα με την νιτρορύπανση του υπόγειου και φρεατίου νερού λόγω της μεγάλη χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων αντιμετωπίζει η περιοχή του Αλμυρού σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου με την επίβλεψη του Καθηγητή Γεωργίας κ. Νίκου Δαναλάτου ο οποίος πλέον διδάσκει στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η νιτρορύπανση είναι σύμφωνα με την έρευνα εκτεταμένη στα Βορειοανατολικά και Βορειοδυτικά του Αλμυρού, καθώς βρέθηκε πως στο 51% των σημείων δειγματοληψίας η ρύπανση σε νιτρικά ξεπερνούσε το όριο των 50 χιλιοστών του γραμμαρίου στο λίτρο.
Ενδιαφέρουσα έρευνα με στόχο την καταγραφή του μεγέθους της νιτρορύπανσης στην περιοχή του Αλμυρού, διενεργήθηκε στο πλαίσιο μεταπτυχιακής εργασίας από το φοιτητή Χαράλαμπο Σαράφη του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Νίκου Δαναλάτου ο οποίος κατά τη διενέργεια της έρευνας εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ πλέον διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά, καθώς καταγράφεται εκτεταμένος βαθμός νιτρορύπανσης του υπόγειου υδροφορέα, με αποτέλεσμα να γεννάται θέμα λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο κ. Δαναλάτος τονίζει πως «Όπως είναι γνωστό, η υπερλίπανση των καλλιεργειών κυρίως με άζωτο, συνέπεια της εντατικοποίησης της γεωργίας, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα στην υγεία. Για το λόγο αυτό η Κοινοτική Νομοθεσία επέβαλε στα κράτη-μέλη να προσδιορίσουν τα ύδατα που υφίστανται ρύπανση καθώς και εκείνα που ενδέχεται να την υποστούν και να χαρακτηρίσουν ευπρόσβλητες ζώνες. Για τις ζώνες αυτές, τα κράτη-μέλη κατήρτισαν τα Προγράμματα Δράσης που περιλαμβάνουν μέτρα υποχρεωτικής εφαρμογής σχετικά με τις γεωργικές πρακτικές στα οποία συγκαταλέγεται ο καθορισμός μέγιστης ποσότητας κοπριάς ή ανόργανων λιπασμάτων που μπορούν να διασπαρθούν στο έδαφος κατΆ έτος. Επίσης, η χώρα μας έχει θεσπίσει τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, του οποίου η εφαρμογή είναι προαιρετική εκτός των ευπρόσβλητων ζωνών αλλά υποχρεωτική στο εσωτερικό τους. Επιπλέον, έχει συντάξει «Πρόγραμμα Δράσης κατά της νιτρορύπανσης» και προτείνει λιπαντική αγωγή για διάφορες καλλιέργειες όπως βαμβάκι., καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, κλπ. Η λιπαντική αγωγή διαφοροποιείται με βάση την κοκκομετρική σύσταση, την κλίση, την υδρομορφία, την καλλιέργεια, το σύστημα άρδευσης».
Στην περιοχή της Θεσσαλίας με τις τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις φαίνεται πως δεν ακολουθήθηκαν οι καλύτερες πρακτικές γεωργικής καλλιέργειας, καθώς αφενός η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων αφετέρου η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων οδηγούν στην υποβάθμιση των υπόγειου υδροφορέα.
Ο κ. Δαναλάτος προσθέτει πως «Ειδικότερα στη Θεσσαλία, ο έλεγχος της νιτρορύπανσης άρχισε το 1996. Όμως η συνεχιζόμενη ένταση της γεωργικής εκμετάλλευσης, σε συνδυασμό με την έλλειψη ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των υδατικών πόρων, οδήγησε στην υπεράντληση των υπόγειων υδάτων, με επακόλουθο την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ ταυτόχρονα, τα αζωτούχα λιπάσματα προκάλεσαν υποβάθμιση των υπογείων υδάτων και ευτροφισμό στο δέλτα του ποταμού Πηνειού.
Σε μελέτη που εκπονήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ερευνήθηκαν τα επίπεδα των νιτρικών στον υπόγειο υδροφορέα του Δήμου Αλμυρού μεταξύ των ετών 2000 και 2005. Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από την εκτεταμένη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων στις καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού και ο εντοπισμός των περιοχών του Δήμου που εξακολουθούν να έχουν υψηλά επίπεδα νιτρικών στον υπόγειο υδροφορέα.
Στη μελέτη αυτή χαρακτηρίστηκαν οι ευπρόσβλητες ζώνες με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων και δημιουργήθηκαν χάρτες επικινδυνότητας της νιτρορύπανσης των υπόγειων νερών με τα ποσοστά των νιτρικών από τα σημεία δειγματοληψίας.

Εκτεταμένη νιτρορύπανση
Ποια ήταν, όμως, τα αποτελέσματα της έρευνας; Όπως τονίζει ο κ. Δαναλάτος «Διαπιστώθηκε ότι στο 51% των σημείων δειγματοληψίας μετρήθηκαν τιμές νιτρικών πάνω από το όριο των 50 χιλιοστών γραμμαρίου ενός λίτρου, και μάλιστα εντοπίστηκαν γεωτρήσεις που είχαν τιμές από 126-218 χιλιοστών γραμμαρίου ενός λίτρου. Το 21% των σημείων δειγματοληψίας παρουσίασε τιμές μεταξύ 25-50 χιλιοστών γραμμαρίου ενός λίτρου, και το 28% παρουσίασε τιμές από 0 ως 25 χιλιοστών γραμμαρίου ενός λίτρου.
Παρατηρήθηκε ότι η ζώνη υψηλής επικινδυνότητας περιλαμβάνει το Βορειοδυτικό και Βορειοανατολικό μέρος του Δήμου Αλμυρού. Ακολουθεί η ζώνη μέσης επικινδυνότητας που ξεκινά από τα δυτικά (Φυλάκη) και φτάνει ως τα παράλια (Πλάτανος) στα ανατολικά. Τέλος υπάρχει η ζώνη μικρής επικινδυνότητας στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά, στον άξονα Ανθότοπου- Κωφών- Κοκκωτών, μια ζώνη με μεγάλο σχετικά υψόμετρο.
Συμπερασματικά, η ζώνη υδροφορίας του Αλμυρού Μαγνησίας παρουσιάζει έντονη τάση περαιτέρω αύξησης της νιτρορύπανσης του υπόγειου και φρεατίου νερού και επομένως ο στόχος για την μείωση των τιμών των νιτρικών, στα υπόγεια ύδατα της ζώνης αυτής ή έστω συγκράτησής τους σε ένα χαμηλό επίπεδο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα και σήμερα, και επομένως θα πρέπει να ληφθούν πλέον δραστικά μέτρα για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Μάλιστα στην έρευνα δόθηκαν ερωτηματολόγια περίπου 300 οικογένειες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν γνωρίζουν το πρόβλημα. Από τις απαντήσει που δόθηκαν, συμπεραίνεται πως μόνο ένα 15% των ερωτηθέντων γνώριζε το πρόβλημα.
Σχολιάζοντας την παραπάνω κατάσταση ο κ. Δαναλάτος τόνισε τα εξής: «Για να αποφευχθεί η νιτρορύπανση πρέπει πρώτον, να ακολουθούνται οι κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, δεύτερον, να ενταχθούν περισσότερες περιοχές και καλλιέργειες στα προγράμματα νιτρορύπανσης, τρίτον η πολιτεία να κάνει κάθε χρόνο έλεγχο και τέταρτον, να γίνει μεγαλύτερη καμπάνια ενημέρωσης στον κόσμο, ώστε να ενημερωθεί. Οι αγρότες δεν πρέπει να ενταχθούν στα προγράμματα νιτρορύπανσης μόνο για την επιδότηση, αλλά επειδή τίθεται σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως εκδήλωση καρκίνων. Είναι ενδεικτικό πως στην πενταετία 2000-2005 που εφαρμόζονται τα προγράμματα νιτρορύπανσης το πρόβλημα με τη νιτρορύπανση στον Αλμυρό αυξήθηκε παρά μειώθηκε. Τι γίνεται λοιπόν;».
Ο χρήστης Stefania δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Ένταση στην περιοχή του Ζεφυρίου LATEAM RSS NEWS 0 04-08-2010 13:12:
Αλμυρός: Νιτρικά σε γεωτρήσεις ύδρευσης-άρδευσης Κων/νος ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 21-07-2010 11:16:
Εντοπίστηκε η περιοχή που μας βοηθά να διαλέξουμε LATEAM RSS NEWS 0 09-04-2009 10:03:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 05:49:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam