Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Δήμος Αλμυρού για το «χαράτσι» στα ακίνητα

This is a discussion on Ο Δήμος Αλμυρού για το «χαράτσι» στα ακίνητα within the ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Δράσεις ενάντια στο χαράτσι ακινήτων μέσω της ΔΕΗ αποφάσισε να πάρει ο Δήμος Αλμυρού μετά τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 13-11-2011, 05:59:   #1
cRc
Think Different..
 
Το avatar του χρήστη cRc
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: ΑΛΜΥΡΟΣ
Μηνύματα: 4.208
Thanks: 1.784
Thanked 1.341 Times in 846 Posts
My Mood:
cRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the rough
Προεπιλογή Ο Δήμος Αλμυρού για το «χαράτσι» στα ακίνητα

Δράσεις ενάντια στο χαράτσι ακινήτων μέσω της ΔΕΗ αποφάσισε να πάρει ο Δήμος Αλμυρού μετά τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2011. Ο Δήμος Αλμυρού αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε να αλλάξει τα τετραγωνικά στα οποία χρεώνεται το ΤΑΠ και να τα αντικαταστήσει με τα τετραγωνικά χρέωσης των Δημοτικών Τελών.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών Δημ. Τσούτσα, υπάρχει επικοινωνία και με τους υπόλοιπους που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση για κοινή δράση. Στο ζήτημα της μη πληρωμής έκτακτου τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας “ΑΙΟΛΙΣ” Κ. Ρούτσιας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα με αφορμή την πρόταση του αντιδημάρχου κ.Τσούτσα για διόρθωση των καταλόγων της ΔΕΗ ως προς τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που χρεώνονται οι δημότες, ο πρόεδρος ζήτησε, ο Δήμος Αλμυρού να μην μείνει μόνο σε αυτές τις ενέργειες, αλλά να συντονίσει τη δράση του και με άλλους Δήμους που αντιδρούν στο μέτρο αυτό και να πάρει πρωτοβουλίες για τη μη πληρωμή του από τους δημότες. Παράλληλα επεσήμανε ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν συμβάλουν στην εθνική οικονομία, αλλά αντίθετα επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών.
Ο Δήμαρχος παρότι έκρινε θετικά τις προτάσεις του κ. Ρούτσια και των περισσότερων δημοτικών συμβούλων, επιφυλάχθηκε να απαντήσει και ζήτησε να περιμένουμε την απόφαση του ΣΤΕ, πριν προβεί ο Δήμος σε περαιτέρω ενέργειες. Στην επιστολή του προς τους Δημότες, ο κ. Τσούτσας αναφέρει τα παρακάτω: Επειδή γίνεται πολύ συζήτηση με το νέο «χαράτσι» -«Ειδικό Τέλος Ακινήτων» και τις χρεώσεις που υπάρχουν, θεωρώ σκόπιμο να δώσω κάποιες διευκρινίσεις ώστε οι δημότες μας να είναι πλήρως και σωστά ενημερωμένοι. Σύμφωνα με το νόμο 1211/2011 το τέλος Ακινήτων επιβάλλεται στις «δομημένες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες για οικιστική ή εμπορική χρήση».
Στο Δήμο Αλμυρού είχαμε προβλέψει έγκαιρα τη διάθεση της πολιτείας να εισπράξει χρήματα γρήγορα, πρόχειρα και με κάθε δυνατό τρόπο χρησιμοποιώντας τα αρχεία της ΔΕΗ και των Δήμων και γιΆ αυτό κι εγώ προσωπικά αλλά και ο Δήμαρχος Αλμυρού είχαμε επικοινωνήσει τηλεφωνικά αλλά και εγγράφως με το Υπουργείο Οικονομικών και τους είχαμε επιστήσει την προσοχή ώστε βάση υπολογισμού του τέλους να είναι τα τετραγωνικά των Δημοτικών Τελών και όχι τα τετραγωνικά του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Και αυτό γιατί τα δημοτικά τέλη επιβάλλονται στα σωστά τετραγωνικά κάθε σπιτιού, ενώ το ΤΑΠ περιλαμβάνει υποχρεωτικά βάσει νόμου και ένα ποσοστό του οικοπέδου. Δηλαδή αν έχουμε ένα σπίτι 100 τ.μ. πληρώνουμε δημοτικά τέλη για 100 τ.μ. ενώ πληρώνουμε ΤΑΠ για 140 τ.μ., επειδή έτσι υπολογίζεται εκ του νόμου.
Φυσικά το κράτος έκανε, ως συνήθως, αυτό το οποίο δεν έπρεπε να κάνει και χρέωσε το συγκεκριμένο τέλος με το ΤΑΠ και όχι με τα Δημοτικά Τέλη. Γι αυτό και στους λογαριασμούς που παίρνουμε δεν βλέπουμε τα σωστά τετραγωνικά των σπιτιών μας, αλλά τα (σωστά) τετραγωνικά του ΤΑΠ. Εδώ δηλαδή δε μιλάμε για εσφαλμένο, αλλά για άδικο, με λάθος βάση υπολογισμού και απαράδεκτο τρόπο χρέωσης των πολιτών με ένα χαράτσι που ενώ το επίσημο όνομα του είναι «Έκτακτο Ειδικό τέλος ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» το οποίο υπολογίζει και ποσοστό του οικοπέδου, το οποίο ούτε ηλεκτροδοτούμενο είναι, ούτε δομημένο-χτισμένο. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, είναι πάρα πολλών Δήμων σε όλη τη χώρα και φυσικό είναι οι δημότες που πήραν τα χαρτιά της ΔΕΗ να έρθουν στο Δήμο να διαμαρτυρηθούν για τις χρεώσεις.
Ο Δήμος όμως δεν μπορεί να επέμβει όταν το κράτος το ίδιο αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το ΤΑΠ, γιατί τα τετραγωνικά του ΤΑΠ είναι σωστά. Μπορεί να αλλάξει τα τετραγωνικά όταν κάποιος έχει λάθος υπολογισμένο ΤΑΠ (π.χ. 150 αντί για 130 τ.μ.) αλλά μέχρι εκεί. Και φυσικά δε μπαίνω σε πιο βαθιά ζητήματα όπως ότι βαφτίστηκε «τέλος» ενώ δεν είναι ανταποδοτικό όπως θα ΄πρεπε να είναι, ότι παραβιάζει την κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας γιατί δε βρίσκεται σε συνάρτηση με το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου, ότι εισπράττεται ως φόρος από έναν ιδιώτη όπως είναι η ΔΕΗ κλπ.
Ο Δήμος Αλμυρού αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε να αλλάξει τα τετραγωνικά στα οποία χρεώνεται το ΤΑΠ και να τα αντικαταστήσει με τα τετραγωνικά χρέωσης των Δημοτικών Τελών, έστω κι αν αυτό σημαίνει μείωση εσόδων για το Δήμο, αφού αυτά είναι μικρότερα των τετραγωνικών του ΤΑΠ. Αυτό θα ισχύσει από 1/1/2012 και έτσι θα ξεπεραστεί η κουτοπόνηρη πολιτική του υπουργείου στο θέμα αυτό. Το θέμα συζητήθηκε, με πρωτοβουλία του αρμόδιου Αντιδημάρχου, και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης για να αποφασίσουμε τρόπους αντίδρασης και ομόφωνα όλοι οι Σύμβουλοι καταδίκασαν τις πρακτικές του υπουργείου και συμφώνησαν ότι ο Δήμος οφείλει να βοηθήσει τους Δημότες με κάθε δυνατό τρόπο.
__________________

Ο χρήστης cRc δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Στο δίκτυο RURENER ο Δήμος Αλμυρού cRc ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 02-09-2011 17:05:
Σε πρόγραμμα προστασίας - απoκατάστασης δασών ο Δήμος Αλμυρού cRc ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 01-09-2011 22:10:
ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ: Επέτειος της Απελευθέρωσης Κων/νος ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 19-08-2008 21:25:
Ο Δήμος Αλμυρού για την Ημέρα Υγροτόπων cRc ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 03-02-2007 22:57:
Δήμος Αλμυρού: Πρόγραμμα έργων 4,6 εκ. Ε Stefania ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 02-02-2007 08:17:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 10:23:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam