Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αλμυρού, Σούρπης και Πτελεού

This is a discussion on πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αλμυρού, Σούρπης και Πτελεού within the ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Στην ερώτηση που επανακατέθεσε στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΠΕΧΩΔΕ, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 20-11-2008, 12:36:   #1
Κων/νος
ΑΛΦΑ@ΣΚΑΪ
 
Το avatar του χρήστη Κων/νος
 
Εγγραφή: Mar 2008
Περιοχή: ΑΛΦΑ@ΣΚΑΪ 103 Μαγνησία
Μηνύματα: 347
Thanks: 0
Thanked 100 Times in 68 Posts
My Mood:
Κων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished road
Προεπιλογή πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αλμυρού, Σούρπης και Πτελεού

Στην ερώτηση που επανακατέθεσε στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΠΕΧΩΔΕ, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Ροδούλα Ζήση, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να συμπεριληφθούν, σύμφωνα με τις προφορικές τους δεσμεύσεις, στο πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αλμυρού, Σούρπης και Πτελεού, καθώς και οι Δήμοι Αγριάς, Αρτέμιδας και Μηλεών, ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Κιλτίδης στην απάντησή του αναφέρει τα εξής:
«Σύμφωνα με την 16190/1335/1997 ΚΥΑ, για τον καθορισμό και την οριοθέτηση των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση ζωνών επισπεύδουσα Υπηρεσία είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ συναρμόδιο είναι μεταξύ άλλων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η εγκατάσταση και λειτουργία του σταθερού δικτύου παρακολούθησης για επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, έχοντας παράλληλα την υποχρέωση κοινοποίησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων αυτών στις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την εκπλήρωση της απαίτησης παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων της χώρας, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανάθεσε την εκτέλεση του έργου αυτού στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στην έκθεση που παρέδωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών στο ΥΠΕΧΩΔΕ προτάθηκαν περιοχές που εμφάνιζαν προβλήματα νιτρορύπανσης, οι οποίες εν συνεχεία χαρακτηρίστηκαν ως ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση περιοχές.
Οι μελέτες και οι χάρτες που εκπόνησε το ΕΘΙΑΓΕ ήταν για λογαριασμό αποκλειστικά του τότε Υπουργείου Γεωργίας για τις ανάγκες εφαρμογής και αξιολόγησης του επιδοτούμενου αγροπεριβαλλοντικού μέτρου «Μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης» και δεν έγιναν με σκοπό την οριοθέτηση της ευπρόσβλητης ζώνης του Θεσσαλικού Πεδίου, κάτι το οποίο είχε ήδη πραγματοποιηθεί με την έκδοση της 19652/1906/1999 ΚΥΑ στην οποία περιλαμβάνονταν συνημμένος ασπρόμαυρος χάρτης των ορίων της ευπρόσβλητης περιοχής. Το επιδοτούμενο πρόγραμμα εφαρμόζεται συμπληρωματικά της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ και οι μελέτες που εκπονούνται για τις ανάγκες αυτού δεν δύναται να αντικαταστήσουν τις προβλεπόμενες από την παραπάνω Οδηγία.
Για το Πρόγραμμα Δράσης του Θεσσαλικού πεδίου εκπονήθηκε σχετική μελέτη από το ΕΘΙΑΓΕ, η οποία και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ. Μεταξύ των μέτρων αυτών, για τα οποία, όμως, οι παραγωγοί δεν λαμβάνουν καμία ενίσχυση, είναι:
· Η τήρηση συγκεκριμένης λιπαντικής αγωγής ανάλογα με τις απαιτήσεις της καλλιέργειας, τον τύπο εδάφους και τη μέθοδο άρδευσης.
· Η αποφυγή διασποράς λιπάσματος όταν επικρατούν ειδικές συνθήκες, όπως π.χ. πάγος, ή σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.
· Η αποφυγή εφαρμογής λιπάσματος ή κοπριάς σε μικρές αποστάσεις από υδάτινους όγκους, διώρυγες και κανάλια ανάλογα με την κλίση του εδάφους.
· Ο προσδιορισμός του τρόπου και του χρόνου εφαρμογής των απαραίτητων λιπαντικών μονάδων και του αρδευτικού νερού κατά καλλιέργεια.
· Ο κατάλληλος χειρισμός γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων και καθορισμός μέγιστης ποσότητας κοπριάς που πρέπει να διασπείρεται στο έδαφος.

Ως συμπληρωματικό μέτρο για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση είναι η εφαρμογή του αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος «Μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης», σε εθελοντική βάση, το οποίο εφαρμόζεται στην περιοχή του Θεσσαλικού πεδίου από το 1995, πριν ακόμη καθοριστούν οι ευπρόσβλητες ζώνες. Παραγωγοί που εντάσσονται στο πρόγραμμα υποχρεούνται να εφαρμόζουν για πέντε έτη συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες είναι πλέον αυτών που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Δράσης.
Επιπλέον, σημειώνεται πως ο σαφής προσδιορισμός των ορίων της ευπρόσβλητης ζώνης έγινε με γνώμονα τις λεκάνες απορροής και όχι τις κυριαρχούσες καλλιέργειες, την κλίση ή την ύπαρξη ή μη κτηνοτροφικής δραστηριότητας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί πηγή σημειακής νιτρορύπανσης και τα κτηνοτροφικά απόβλητα χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.
Εξ’ ορισμού μια λεκάνη απορροής αποτελείται τόσο από πεδινές, όσο και από ορεινές περιοχές. Ο προσδιορισμός με βάση τις λεκάνες απορροής είναι και ο λόγος που σε κάποιους νομούς υπάρχουν περιοχές που ενώ δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική οριοθέτηση, τελικά με τη νέα οριοθέτηση χαρακτηρίστηκαν ως ευπρόσβλητες ζώνες. Σημειώνεται ότι σε κανένα Νομό, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Μαγνησίας, από τη νέα οριοθέτηση δεν εξαιρέθηκαν περιοχές που ήδη είχαν χαρακτηρισθεί ως ευπρόσβλητες ζώνες.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ήδη η Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τονίσει την αναγκαιότητα του επανακαθορισμού των ευπρόσβλητων ζωνών σε επίπεδο χώρας, λαμβανομένου υπόψη πρόσφατα αποτελέσματα μετρήσεων του δικτύου παρακολούθησης τα οποία πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ,
Γενικότερα, η συνεχής αναθεώρηση ή συμπλήρωση του καταλόγου των ευπρόσβλητων περιοχών, αποτελεί απαίτηση της Οδηγίας και έχει ως προϋπόθεση τη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης μέσω της λειτουργίας ενός πυκνού δικτύου παρακολούθησης σε σταθερή βάση τόσο σε θέσεις όσο και σε χρόνο, το οποίο θα δίνει όλες τις πληροφορίες για τα επίπεδα νιτρορύπανσης των υδάτων της χώρας σε τακτά χρονικά διαστήματα».
Η κα Ζήση σχολιάζοντας την απάντηση δήλωσε ότι το Υπουργείο ακολουθεί την τακτική «στρίβειν δια του αρραβώνος», καθώς και στη δεύτερη απάντησή του επαναλαμβάνει την ίδια ιστορική αναδρομή, χωρίς να διευκρινίζει σαφώς αν θα συμπεριλάβει στο «Πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης» των Δημοτικών Διαμερισμάτων Αλμυρού, Σούρπης και Πτελεού, καθώς και των Δήμων Αγριάς, Αρτέμιδας και Μηλεών.
Ο χρήστης Κων/νος δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Με όνομα προέλευσης LATEAM RSS NEWS 0 29-04-2009 16:35:
2 ερωτήματα που αφορούν τους Δήμους Αλμυρού και Σούρπης. Κων/νος ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 23-11-2008 15:17:
Πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων Δήμου Αλμυρού Stella ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 14-08-2008 09:44:
ΥΠΕΧΩΔΕ : Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών Ρύπων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης LATEAM RSS NEWS 0 22-07-2008 20:21:
Δήμος Αλμυρού: Πρόγραμμα έργων 4,6 εκ. Ε Stefania ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 02-02-2007 08:17:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 10:39:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam