Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > Tech Point > COMPUTERS > WIKI-ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ - ΟΔΗΓΟΙ

Γιατί Linux

This is a discussion on Γιατί Linux within the WIKI-ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ - ΟΔΗΓΟΙ forums, part of the COMPUTERS category; Ο μύθος που υπάρχει, ότι τα Linux είναι μόνο για άτομα με γνώσεις και φοιτητές σχολών πληροφορικής σιγά σιγά καταρρέει. ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 21-10-2007, 10:41:   #1
antonis
VIP
 
Το avatar του χρήστη antonis
 
Εγγραφή: Jun 2007
Περιοχή: Κόρινθος
Μηνύματα: 1.425
Thanks: 24
Thanked 308 Times in 220 Posts
My Mood:
antonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura about
Προεπιλογή Γιατί Linux

Ο μύθος που υπάρχει, ότι τα Linux είναι μόνο για άτομα με γνώσεις και φοιτητές σχολών πληροφορικής σιγά σιγά καταρρέει. Το Ubuntu ήταν ίσως η πρώτη διανομή που έφερε το Linux κοντά στον απλό χρήστη. Με κάθε καινούρια έκδοση τα πράγματα βελτιώνονται ακόμα περισσότερο. Εδώ, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα, αλλά και μερικά από τα μειονεκτήματα, του Linux σε σχέση με τα Windows.

Ιοί: Απλά δεν υπάρχουν. Υπολογιστές που κλείνουν μόνοι τους, παράθυρα με διαφημίσεις που ανοίγουν χωρίς να το θέλετε, ιοί που διαδίδονται σε όλες σας τις επαφές εν αγνοία σας, Trojans, Adware, Spyware είναι πράγματα που δεν υπάρχουν στο Linux. Άρα, δεν υπάρχει και ανάγκη για Antivirus που κάνουν το σύστημά σας πιο βαρύ.

Σταθερότητα: Λίγο ή πολύ, όλοι μας έχουμε οδυνηρές εμπειρίες με τα κολλήματα και τις μπλε οθόνες των Windows. Τα πράγματα βέβαια έχουν βελτιωθεί στις τελευταίες εκδόσεις των Windows, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επίπεδο της σταθερότητας του Linux.

Χρήματα: Με την τιμή των Windows Vista Ultimate να φτάνει μέχρι και τα 600 ευρώ, γιατί να μην δοκιμάσει κάποιος κάτι αντίστοιχο που του προσφέρεται δωρεάν και κάνει σχεδόν τα ίδια πράγματα; Πολλοί βέβαια χρησιμοποιούν πειρατικά Windows, κάτι το οποίο φυσικά είναι κατακριτέο, αλλά και με τα “σπασμένα” Windows θα έχετε να αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες όμως τα updates που για να γίνουν χρειάζονται αυθεντικά Windows. Τα Linux είναι δωρεάν και μπορείτε τα κατεβάσετε αυτή τη στιγμή ή να παραγγείλετε ένα CD αν δεν διαθέτετε broadband σύνδεση. (Order Ubuntu CD)

Πειρατεία: Crack, Serial numbers, patches, είναι λέξεις που θα τις αφήσετε πίσω σας αν μεταβείτε στο Linux. Το μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμμάτων που θα βρείτε για Linux είναι δωρεάν. Βέβαια, υπάρχουν και commercial προγράμματα, όπως το Nero για Linux, αλλά υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα, τα οποία ίσως να είναι και καλύτερα από τα commercial.

Προγράμματα: Αγοράζουμε έναν καινούριο υπολογιστή με Windows, τι μπορεί να κάνει αυτός ο υπολογιστής; Ελάχιστα πράγματα, τα προγράμματα που υπάρχουν προεγκατεστημένα είναι περιορισμένα. Στο Linux όμως, όλες οι διανομές έχουν πληθώρα προγραμμάτων, ακόμα και στην έκδοση του Live CD (στο DVD υπάρχουν ακόμα περισσότερα, από την σουίτα γραφείου OpenOffice μέχρι πρόγραμματα επεξεργασίας εικόνας.

Αναβάθμιση: Όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα, αλλά και το ίδιο το λειτουργικό αναβαθμίζονται με ένα κλικ. Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνεται μόνοι σας για το αν κυκλοφόρησε μια καινούρια έκδοση κάποιου προγράμματος που έχετε. Το Linux σας ενημερώνει αυτόματα και εσείς απλά επιλέγεται το πότε και φυσικά αν θα κάνετε την αναβάθμιση.

Νέα προγράμματα: Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνεται εσείς για κάποιο πρόγραμμα που χρειάζεστε. Όλα τα προγράμματα είναι συγκεντρωμένα στα repositories, και το μόνο που χρειάζεται είναι μια αναζήτηση και ένα κλικ για την εγκατάσταση (τέρμα τα Next, και Accept, και ξανά Next…)

Desktop effects: Ένα καλαίσθητο desktop κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Το Compiz Fusion που υπάρχει προεγκατεστημένο και ενεργοποιημένο στο Gutsy, δεν ομορφαίνει απλά το desktop, αλλά το ανεβάζει σε ένα άλλο επίπεδο και αφήνει το Aero των Vista χρόνια πίσω. Τα λόγια όμως είναι περιττά, ένα βίντεο λέει πολλά περισσότερα. (Link to video)

Ανασυγκρότηση: Ανασυγκρότηση δίσκου; Τι είναι αυτό; Στο Linux δεν υπάρχει, γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται.

Αργό λειτουργικό: Όταν ανοίξετε τα Windows για πρώτη φορά, όλα είναι μια χαρά, γρήγορη ανταπόκριση και ταχύτητα. Τι γίνεται όμως μετά από 6 μήνες, μετά από 1 χρόνο; Όσο περισσότερα προγράμματα εγκαθιστάτε τόσο πιο αργό γίνεται το σύστημα, τόσο μεγαλύτερη και “δυσκίνητη” γίνεται η registry. Σίγουρα δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να συμβιβαστούμε, δεν είναι όλοι οι υπολογιστές έτσι. Στο Linux δεν υπάρχει registry, προγράμματα όπως το Registry Cleaner δεν χρειάζονται και το σύστημα δεν γίνεται πιο αργό συνεχώς. Η λέξη “φορμάτ” μπαίνει και αυτή στη λίστα των λέξεων που διαγράφουμε από το μυαλό μας αφήνοντας πίσω τα Windows.

Υποστήριξη: Εκτός από την επίσημη υποστήριξη που παρέχουν τόσο η Microsoft όσο και οι διάφορες εταιρίες που βρίσκονται πίσω από τις μεγάλες διανομές του Linux, το Linux έχει το ατού, μιας πολύ δραστήριας κοινότητας ατόμων πρόθυμων να βοηθήσουν κάθε χρήστη που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Η κοινότητα του Ubuntu είναι ίσως η μεγαλύτερη και θα σας βοηθήσουν σε κάθε πρόβλημα. (Ubuntu forums)

Workspaces: Μήπως σας ζαλίζουν τα πολλά ανοιχτά προγράμματα και παράθυρα; Χρησιμοποιείστε Workspace. Τα Workspaces είναι εικονικά desktop στα οποία μπορείτε να μοιράσετε τα ανοιχτά παράθυρα, και να μεταφέρεστε στο Workspace όπου υπάρχει το πρόγραμμα στο οποίο θέλετε να δουλέψετε κάθε φορά.

Επανεκκίνηση: Πόσες φορές σας έχει τύχει να βάλετε κάποιο μικρής σημασίας update στα Windows και αμέσως μετά να σας ζητηθεί επανεκκίνηση; Πόσες φορές ένα πρόγραμμα που μόλις εγκαταστήσατε σας ζητάει επανεκκίνηση του υπολογιστή; Στο Linux, οι φορές που θα σας ζητηθεί επανεκκίνηση, μετά από κάποιο update, είναι ελάχιστες και πάντα μετά από κάποια σοβαρή αναβάθμιση, όπως αναβάθμιση του kernel. Υπάρχουν Linux servers που λειτουργούν για χρόνια χωρίς να επανεκκινηθούν ποτέ.

Hardware: Τα Windows σε κάθε καινούρια έκδοση χρειάζονται καλύτερο hardware, περισσότερη μνήμα RAM, καλύτερο επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Με τις απαιτήσεις να φτάνουν πραγματικά πολύ ψηλά με την κυκλοφορία των Vista. Οι απαιτήσεις των Linux είναι σαφώς χαμηλότερες, κάτι που τα κάνει ικανά να τρέξουν χωρίς προβλήματα σε υπολογιστές 6, 7 ή και 8 χρόνων. Η διανομή των Ubuntu με τις μικρότερες απαιτήσεις είναι το Xubuntu,το οποίο χρειάζεται μόλις 192mb RAM. (Link to Xubuntu)

Αρνητικά: Φυσικά στο Linux δεν όλα τέλεια, αλλά τα βασικά του αρνητικά σημεία είναι η υποστήριξη από τις μεγάλες εταιρίες του χώρου. Τα προγράμματα της Adobe και τα παιχνίδια είναι τα 2 βασικότερα αρνητικά σημεία του Linux. Όμως, δειλά δειλά, και αυτά τα 2 τελευταία κάστρα πέφτουν. Η Adobe, μετά την κυκλοφορία του Flash Player για Linux, κυκλοφόρησε και το πρώτο της πρόγραμμα για Linux, το Flex Builder. Όμως και στα παιχνίδια η κατάσταση δείχνει να αλλάζει. Ήδη κυκλοφορεί το Quake Wars για Linux, και αναμένεται σύντομα και το Unreal Tournament 3.
Ο χρήστης antonis δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Linux Mint 9 Stella SOFTWARE 0 02-01-2011 13:11:
Red Hat Enterprise Linux 6.0 Beta 2 Stella SOFTWARE 0 06-07-2010 13:35:
Linux Kernel 2.6.34 Stella SOFTWARE 0 18-05-2010 13:14:
linux ubuntu Stella SOFTWARE 1 27-03-2010 11:15:
Mandriva Linux 2009 LATEAM RSS NEWS 0 14-10-2008 09:32:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 03:51:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam