Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > Tech Point > COMPUTERS > WIKI-ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ - ΟΔΗΓΟΙ

Τοπολογία Δικτύων - Φυσική Τοπολογία

This is a discussion on Τοπολογία Δικτύων - Φυσική Τοπολογία within the WIKI-ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ - ΟΔΗΓΟΙ forums, part of the COMPUTERS category; Η τοπολογία ενός δικτύου μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές, εκτυπωτές και άλλες περιφερειακές συσκευές συνδέονται μεταξύ ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 27-09-2007, 13:09:   #1
cRc
Think Different..
 
Το avatar του χρήστη cRc
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: ΑΛΜΥΡΟΣ
Μηνύματα: 4.208
Thanks: 1.784
Thanked 1.341 Times in 846 Posts
My Mood:
cRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the rough
Προεπιλογή Τοπολογία Δικτύων - Φυσική Τοπολογία

Η τοπολογία ενός δικτύου μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές, εκτυπωτές και άλλες περιφερειακές συσκευές συνδέονται μεταξύ τους. Ο τρόπος αυτός επηρεάζει άμεσα την συνολική απόδοση που έχει το δίκτυο μας, οπότε καλό είναι να δίνουμε περισσότερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο θα στήσουμε το δίκτυο μας. Τα δίκτυα έχουν φυσική (physical layout) αλλά και λογική σχεδίαση (logical layout).

Λογική Τοπολογία
Η λογική τοπολογία περιγράφει την δομή υψηλού επιπέδου και απεικονίζει την ροή της κίνησης των δεδομένων. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι το broadcast και το token passing, με τα οποία θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο μας.

Φυσική Τοπολογία


Η φυσική τοπολογία αφορά την δομή που έχουν τα μηχανήματα στον χώρο και χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

1. Bus
2. Ring
3. Star - Extended Start
4. Hierarchical
5. Full & Partial Mesh

1) Bus Topology
Ξεκινώντας από την Bus (εικ.1), στην οποία όλοι οι υπολογιστές συνδέονται με ένα και μοναδικό καλώδιο. Επίσης bus μπορεί να θεωρηθεί και η τοπολογία που όλοι οι υπολογιστές είναι νοητά συνδεδεμένοι σε μια ευθεία. Πήρε το όνομά της, επειδή τα δεδομένα ξεκινούν από ένα σημείο και σταματούν σε κάθε υπολογιστή μέχρι να βρουν τον σωστό. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην συγκεκριμένη τοπολογία το καλώδιο που χρησιμοποιείται, πρέπει να τερματίζει σε κάποιο τερματικό ώστε να απορροφάτε το σήμα όταν φτάσει εκεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τερματικό, το σήμα επιστρέφει στο άλλο άκρο του καλωδίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στο δίκτυο.

Εικ.1 Τοπολογία Διαύλου (bus)

2) Full Mesh και Partial Mesh topologies
Η full mesh (εικ.2) τοπολογία συνδέει όλους τους υπολογιστές μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεονασμός συνδέσεων και περιθώριο λάθους. Αυτό αποτελεί και το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τοπολογίας, διότι αν κάποιο καλώδιο "πέσει", τα δεδομένα θα ακολουθήσουν άλλη διαδρομή για να φθάσουν στον προορισμό τους. Το μειονέκτημα όμως, είναι η ποσότητα των καλωδίων και των συνδέσεων που απαιτούνται, μιας και ο φόρτος εργασίας αυξάνει σημαντικά. H full mesh χρησιμοποιείται κυρίως στα WANs μεταξύ των routers.
Στην partial mesh (εικ.3) τοπολογία, τουλάχιστον, ένας υπολογιστής συνδέεται με παραπάνω από μια σύνδεση με τους υπόλοιπους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει full - meshed τοπολογία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αρκεί ένας υπολογιστής με διπλή επικοινωνία με κάποιον άλλο υπολογιστή του δικτύου και ταυτόχρονα όλοι οι υπολογιστές να μην συνδέονται με όλους. Τέλος εάν κάποια διαδρομή «κοπεί», τότε χρησιμοποιείται κάποια άλλη, ακόμα και αν είναι μεγαλύτερη η απόσταση. Η partial mesh τοπολογία χρησιμοποιείται σε πολλούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.


Εικ.2 Τοπολογία Full Mesh


Εικ.3 Τοπολογία Partial Mesh

3) Star και Extended Star topology
Είναι η τοπολογία (εικ.4) στην οποία όλοι οι υπολογιστές συνδέονται με το δικό τους καλώδιο σε ένα κεντρικό σημείο. Το σημείο αυτό, μπορεί να είναι κάποιο switch, hub, router ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή που να αποτελεί κεντρικό σημείο. Όπως μαρτυρά και το όνομά της, ονομάζεται star (αστέρι) επειδή ο συνδυασμός της θέσης των υπολογιστών θυμίζει αστέρι. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συγκεκριμένες τοπολογίας, είναι ότι κάθε υπολογιστής έχει το δικό του καλώδιο. Αυτό σημαίνει ότι σε χρονική στιγμή που συμβεί κάποιο πρόβλημα σε κάποιο από τα καλώδια, δεν επηρεάζεται το υπόλοιπο δίκτυο, οπότε το δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Εικ.4 Star Topology

Το γεγονός όμως της παρουσίας ενός κεντρικού σημείου, αποτελεί και το μεγαλύτερο μειονέκτημα, διότι αν δημιουργηθεί πρόβλημα στο κομβικό μηχάνημα, αυτομάτως σταματάει να λειτουργεί και το δίκτυο. Για όλα τα παραπάνω αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο σύνδεσης στα Ethernet δίκτυα.
Η τοπολογία αστεριού αποτελείται από υπολογιστές συνδεδεμένους σε ένα κεντρικό σημείο. Εάν τώρα σε αυτούς τους υπολογιστές συνδέσουμε και άλλες συσκευές, είτε υπολογιστές είτε περιφερειακές συσκευές (για παράδειγμα εκτυπωτές), τότε δημιουργούμε την extended star topology.

Εικ.4β Extended Star Topology

4) Ring topology
Όπως μαρτυρά και η ονομασία, οι υπολογιστές συνδέονται με την μορφή δακτυλιδιού ή αλλιώς κύκλου. Όπως και σΆ έναν κύκλο, έτσι και στην τοπολογία δαχτυλιδιού, δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε τέλος (πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τερματικά), με αποτέλεσμα τα δεδομένα να ξεκινούν από τον έναν υπολογιστή, να προχωρούν στον αμέσως επόμενο, μέχρι κάποιος από τους υπολογιστές να τους δώσει πρόσβαση. Το πλεονέκτημα σε αυτή την τοπολογία είναι ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις. Υπάρχουν δύο είδη τοπολογίας δακτυλιδιού: το μονό δακτυλίδι (single) και το διπλό δακτυλίδι (dual).
Στην μονή (single) τοπολογία δαχτυλιδιού οι υπολογιστές συνδέονται σε ένα απλό κύκλο καλωδίων και τα σήματα ταξιδεύουν προς μια μόνο κατεύθυνση. Για να μην υπάρξουν συγκρούσεις, ο υπολογιστής που θέλει να στείλει δεδομένα περιμένει μέχρι να ελευθερωθεί ο δίαυλος επικοινωνίας ώστε να στείλει και αυτός με την σειρά του τα δεδομένα. Δίκτυα που χρησιμοποιούν την αυτή την τοπολογία είναι τα Token Ring. Το μεγάλο μειονέκτημα της συγκεκριμένης τοπολογίας είναι ότι εάν κοπεί ένα μέρος του κύκλου καλωδίων, τότε καταστρέφεται όλο το δίκτυο.

Εικ.5 Single Ring Topology

Στην διπλή (dual) τοπολογία δαχτυλιδιού υπάρχουν δύο κύκλοι καλωδίων τα οποία δημιουργούν δύο δαχτυλίδια, που επιτρέπουν στα δεδομένα να πηγαίνουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Εάν κάποιο κομμάτι (=καλώδιο) από αυτούς τους δύο κύκλους πέσει, τότε αυτομάτως όλη η κίνηση πηγαίνει στο άλλον κύκλο με αποτέλεσμα το δίκτυο να μην σταματάει τη λειτουργία του. Παράδειγμα δικτύου που χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τοπολογία είναι το Fiber Distributed Data Interface (FDDI) και τα Synchronous Optical Network (SONET).


Εικ.5 Dual Ring Topology

5) Hierarchical Topology
Αν και μοιάζει αρκετά με την extended star topology, εντούτοις δεν υπάρχει ένας κεντρικός κόμβος στον οποίο να συνδέονται όλοι οι υπολογιστές. Αλλά υπάρχει ένας αρχικός υπολογιστής (όχι απαραίτητα server) ο οποίος με διακλαδώσεις αναπτύσσει το δίκτυο στους υπόλοιπους υπολογιστές. Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 επίπεδα, μιας και ένας κεντρικός υπολογιστής με ένα level αποτελεί τοπολογία αστεριού.


Εικ. 5 Hierarchical Topology

Κώδικας:
πηγή : experts-zone.com
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Κο Αλέξη Παναγόπουλο που μας επέτρεψε στην αναδημοσίευση του παραπάνω οδηγού !!!
Ο χρήστης cRc δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Απόφαση Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για φορτηγά ταχυμεταφορών LATEAM RSS NEWS 0 26-10-2010 16:19:
Συνεδρίαση του ΚΤΕ Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ για τον ΟΣΕ LATEAM RSS NEWS 0 12-10-2010 18:06:
Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Εγκύκλιος για οδικές μεταφορές LATEAM RSS NEWS 0 11-10-2010 15:07:
Ομιλία υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα LATEAM RSS NEWS 0 19-04-2010 19:45:
Τα worms στρέφονται εναντίον των κοινωνικών δικτύων ilias ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS 0 17-11-2008 19:36:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 07:38:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam