Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ENJOY YOUR LIFE!!!!!!!!!! > Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Γυναικείος μαστός και παθήσεις

This is a discussion on Γυναικείος μαστός και παθήσεις within the Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ forums, part of the ENJOY YOUR LIFE!!!!!!!!!! category; [left:98f67519dd]http://img178.imageshack.us/img178/5792/mastosze5.jpg[/left:98f67519dd]Ο μαστός αποτελείται από λιπώδη ιστό που περιέχει χιλιάδες αδένες, οι οποίοι παράγουν γάλα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 13-03-2007, 14:55:   #1
Stella
I'm Blonde and i like it!
 
Το avatar του χρήστη Stella
 
Εγγραφή: Jul 2006
Περιοχή: L.Alaloum
Μηνύματα: 3.413
Thanks: 752
Thanked 1.000 Times in 646 Posts
My Mood:
Stella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura about
Προεπιλογή Γυναικείος μαστός και παθήσεις

[left:98f67519dd]http://img178.imageshack.us/img178/5792/mastosze5.jpg[/left:98f67519dd]Ο μαστός αποτελείται από λιπώδη ιστό που περιέχει χιλιάδες αδένες, οι οποίοι παράγουν γάλα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό...Οι αδένες αυτοί καταλήγουν σε πόρους που οδηγούν στη θηλή, ώστε να παράγεται γάλα για θεραπεία. Οι αδένες που βρίσκονται στην άλω παράγουν υγρό που λιπαίνουν τη θηλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οι μαστοί μπορεί να μην έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος ή σχήμα και αυτό να είναι απολύτως φυσιολογικό.
Tο μέγεθος του μαστού επηρεάζεται από τις κυκλικές αλλαγές των γυναικείων ορμονών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ίσως έχετε προσέξει ότι οι μαστοί σας είναι ευαίσθητοι ή φουσκωμένοι αμέσως πριν από την περίοδο. Οι μαστοί αλλάζουν σε μεγαλύτερη ηλικία εξαιτίας της μείωσης στα ορμονικά επίπεδα, γι' αυτό μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να γίνουν πιο μαλακοί, καθώς ο αδενικός ιστός αντικαθιστά το λίπος.
Οι θηλές προβάλλουν, συνήθως, προς τα έξω. Όμως, μπορεί να δείχνουν διαφορετικά σε κάθε στήθος. Η μία ή και οι δύο μπορεί να έχουν αναστροφή (να είναι γυρισμένες προς το εσωτερικό του μαστού) από νεαρή ηλικία. Αυτές οι διαφορές δεν είναι ασυνήθιστες. Υπό κάποιες προϋποθέσεις αυτό, όμως μπορεί να είναι παθολογικό. Ο ιστός του μαστού εκτείνεται μέχρι τις παρυφές της μασχάλης. Οι μαστοί υποστηρίζονται από τους μεγάλους μυς που είναι ενωμένοι με το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα. Στην περιοχή της μασχαλιαίας κοιλότητας και του μαστού υπάρχουν πολλοί λεμφαδένες (αδένες, οι οποίοι μεταφέρουν το λεμφικό υγρό από το μαστό και το χέρι). Αποτελούν τμήμα του λεμφικού συστήματος που βοηθά το σώμα να καταπολεμά τις μολύνσεις. Αυτοί είναι οι λεμφαδένες που συχνά πρώτοι προσβάλλονται σε περίπτωση καρκίνου του μαστού.

Μορφές καλοήθων όγκων
Περίπου μία στις πέντε γυναίκες, εμφανίζει καλοήθη πάθηση του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Οι περιπτώσεις καλοήθων όγκων δεν εμφανίζονται πριν την εφηβεία και είναι λιγότερο κοινή η εμφάνισή τους μετά την εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα, συνήθως, διαφέρουν ανάλογα με την έμμηνο ρύση ή εξαιτίας της χρήσης αντισυλληπτικού χαπιού. Και οι δύο αυτοί παράγοντες καταδεικνύουν κάποια σχέση με τις γυναικείες ορμόνες στην εμφάνιση αυτών των παθήσεων. Τα περισσότερα ψηλαφητά εξογκώματα «κουβαράκια» (8 στα 10) στο μαστό είναι καλοήθη. Μπορεί αυτά να είναι μία κύστη που περιέχει υγρό ή ένα ινοαδένωμα (υπερβολική ανάπτυξη ινώδους ιστού) και μπορούν να θεραπευτούν με μεγάλη ευκολία. Αν εσείς ψηλαφίσετε τυχαία ένα εξόγκωμα ή κατά την αυτοεξέταση, επειδή δεν μπορείτε να καταλάβετε αν αυτό είναι καλοήθες ή κακόηθες πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Θα το ελέγξει και δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε.

Κύστεις στο μαστό
Μια κύστη στο μαστό είναι μια τοπική συλλογή υγρού. Η κύστη έχει ομαλή υφή, μετακινείται εύκολα μπορεί να είναι μαλακή και πολλές φορές είναι επώδυνη. Αν πολλές κύστεις βρίσκονται στο ίδιο σημείο, μπορεί να παρουσιαστεί ακανόνιστο φούσκωμα στο μαστό. Οι κύστεις συχνά παρουσιάζονται και στους δύο μαστούς και μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο. Περίπου 10% των γυναικών (1 στις 10) αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες κύστεις (δηλαδή ξαναπαρουσιάζονται). Το υγρό στο εσωτερικό της κύστης προέρχεται από φυσιολογικές εκκρίσεις. Προς το τέλος της εμμήνου ρύσης τα κύτταρα στους μαστούς μεγαλώνουν. Ορισμένες φορές το υγρό παραμένει και σχηματίζει μια κύστη. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα κύτταρα μικραίνουν και το υγρό που απελευθερώνεται εξαφανίζεται. Οι κύστεις για να δημιουργηθούν χρειάζονται ορμόνες και γι' αυτό είναι πιο συχνές σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών και συνήθως εξαφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση. Η θεραπεία με υποκατάσταση ορμονών μπορεί να προκαλέσει την αρχική ανάπτυξη ή την επανεμφάνισή τους όπως ήταν και πριν την εμμηνόπαυση. Οι κύστεις στο μαστό θεραπεύονται με αναρρόφηση, δηλαδή με την αφαίρεση του υγρού με τη βοήθεια μιας ειδικής βελόνας σύριγγας. Παρόλο που αυτή η διαδικασία δεν είναι πολύ ευχάριστη, δεν είναι επώδυνη. Όταν αφαιρεθεί το υγρό, η κύστη συχνά εξαφανίζεται, όπως και ο πόνος. Το υγρό μπορεί να σταλεί στο ιστοπαθολογικό εργαστήριο για μικροσκοπική και κυτταρολογική εξέταση. Περίπου 30% των κύστεων ξαναγεμίζουν με υγρό και πρέπει να αδειάσουν ξανά.

Ινοαδενώματα

Πρόκειται για ογκίδια που αποτελούνται από ινώδη και αδενικό ιστό, τα οποία ίσως να προκαλέσουν δυσφορία και μπορεί να μεγαλώσουν με τον καιρό ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι' αυτό είναι επιθυμητό να αφαιρούνται πριν από οποιαδήποτε εγκυμοσύνη. Τα ινοαδενώματα είναι ο πιο κοινός όγκος σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, μεταξύ 20 - 30 ετών, παρόλο που γνωρίζουμε ότι μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα ινοαδενώματα συχνά έχουν πολύ μεγάλη κινητικότητα και μπορούν να μετακινηθούν με ευκολία κάτω από το δέρμα μετά από πίεση με τα δάκτυλα. Από τη στιγμή που έχει επιβεβαιωθεί ότι κάποιος όγκος είναι ινοαδένωμα δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθεί εκτός εάν το επιθυμεί η γυναίκα. Αν ένας όγκος είναι μικρότερος του ενός εκατοστού, δεν μεγαλώνει ή δεν καθίσταται επώδυνος ή όταν μια γυναίκα έχει υπερβεί την ηλικία των 30 ετών, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την αφαίρεσή του. Η εγχείριση είναι απλή και συνήθως γίνεται χωρίς να υπάρξει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ο όγκος στέλνεται στο εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση. Η αφαίρεση ενός ινοαδενώματος δεν βλάπτει καθόλου το μαστό και δεν θα επηρεάσει την ικανότητα για θηλασμό. Τα ινοαδενώματα δεν επανεμφανίζονται αν αφαιρεθούν ολοκληρωτικά, αλλά είναι πιθανό μελλοντικά να αναπτυχθεί κάποιο άλλο, σε οποιονδήποτε από τους μαστούς.

Ινοκυστική νόσος

Οι ινοκυστικές αλλοιώσεις από μαστό αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες της ανησυχίας στις γυναίκες ηλικίας 40 - 50 ετών, σε ποσοστό περίπου 40% (4 στις 10). Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο στο μαστό. Η ινοκυστική νόσος, επίσης, αποκαλείται ινοαδένωση ή ορμονική μαστοπάθεια. Οι ινοκυστικές αλλοιώσεις προκαλούνται από αλλαγές στα επίπεδα των θηλυκών ορμονών, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης. Οι ορμόνες προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, διόγκωση των γαλακτικών αδένων και διήθηση των πόρων από την κατακράτηση υγρού στο μαστό.
Είναι πιθανό να νιώθετε φουσκωμένους τους μαστούς, να σας πονάνε, να είναι ευαίσθητοι και να εμφανίσουν «εξογκώματα». Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οι μαστοί, συνήθως, επιστρέφουν στο φυσιολογικό, δηλαδή, όπως ήταν προηγουμένως. Όμως, ορισμένες περιοχές του μαστού μπορεί να παραμείνουν πιο σκληρές από άλλες και μπορεί να δημιουργηθούν κύστεις σε φραγμένους ή διευρυμένους γαλακτοφόρους πόρους. Αυτές οι περιοχές μπορεί να εμφανίζουν ομοιόμορφο και παχύτερο σχήμα, με επιφάνεια γεμάτη εξογκώματα. Οι ινοκυστικές αλλαγές μπορεί να εμφανίζονται και στους δύο μαστούς, συχνά στο άνω και έξω τεταρτημόριο, όπου βρίσκεται ο περισσότερος μαστικός αδένας ή στην κάτω πλευρά του μαστού. Η δυσφορία μπορεί να κυμαίνεται από έναν ήπιο πόνο μέχρι εξαιρετική ευαισθησία στην αφή ή έξαψη. Οι αλλαγές αυτές συνήθως, εξαφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση και αυτό επιβεβαιώνει ότι η αιτία τους είναι οι ορμόνες.
Θεραπεία της ινοκυστικής νόσου. Δεν είναι απαραίτητο όλες οι γυναίκες να εμφανίζουν μαστικούς όγκους, να έχουν ινοκυστική νόσο και αντιστρόφως. Το ουσιαστικό είναι να ξεχωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στους όγκους των οποίων η ύπαρξη μπορεί να είναι φυσιολογική για τη δική μας περίπτωση και στους όγκους που είναι απαραίτητο να ελεγχθούν από έναν ειδικό χειρουργό. Ο έλεγχος των μαστών σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε διαφορετικές στιγμές κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης στο πλαίσιο της αυτοεξέτασης, θα πρέπει να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τη διαφορά αυτή, εμείς οι ίδιες. Συνήθως, δεν είναι απαραίτητη η ειδική θεραπεία. Ο πόνος, κατά κανόνα, οφείλεται στο ορμονικό πρήξιμο και θα περάσει όταν το πρήξιμο υποχωρήσει.
__________________
Ο χρήστης Stella δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Ευπαθείς σε παθήσεις του προστάτη οι πενηντάρηδες LATEAM RSS NEWS 0 14-02-2010 13:44:
Ο γυναικείος οργασμός «εξαρτάται από το ανδρικό πορτοφόλι» LATEAM RSS NEWS 0 21-01-2009 08:57:
Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος έχουν διαφορές LATEAM RSS NEWS 0 10-09-2008 19:39:
Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος έχουν διαφορές LATEAM RSS NEWS 0 09-09-2008 11:50:
Γυναικείος Οργασμός geodon Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 0 10-05-2008 13:50:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 19:15:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam