Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Σημαντική ανακάλυψη: Ασφαλής μετατροπή ραδιενεργών αποβλήτων σε αδρανή υλικά.

This is a discussion on Σημαντική ανακάλυψη: Ασφαλής μετατροπή ραδιενεργών αποβλήτων σε αδρανή υλικά. within the ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; Τα ραδιενεργά απόβλητα εδώ και χρόνια αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα. Από τότε που άρχισε να χρησιμοποιείται η πυρηνική ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 14-04-2008, 15:28:   #1
antonis
VIP
 
Το avatar του χρήστη antonis
 
Εγγραφή: Jun 2007
Περιοχή: Κόρινθος
Μηνύματα: 1.425
Thanks: 24
Thanked 308 Times in 220 Posts
My Mood:
antonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura about
Προεπιλογή Σημαντική ανακάλυψη: Ασφαλής μετατροπή ραδιενεργών αποβλήτων σε αδρανή υλικά.

Τα ραδιενεργά απόβλητα εδώ και χρόνια αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα. Από τότε που άρχισε να χρησιμοποιείται η πυρηνική ενέργεια από τον άνθρωπο, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες ανά τον κόσμο παράγουν απόβλητα τα οποία είναι μεν άχρηστα για τους αντιδραστήρες, αλλά αρκετά ραδιενεργά ώστε να αποτελούν πρόβλημα όσον αφορά την απόρριψή τους. Κατά καιρούς έχουν προταθεί πολλές λύσεις για την ασφαλή αποθήκευσή τους αλλά σε βάθος χρόνου, όλες αποδεινκύονται είτε πολύ ακριβές είτε ότι μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον. Κάποιοι ερευνητές μάλλον πως βρήκαν επιτέλους τη λύση στο πρόβλημα και μάλιστα αρκετά οικονομικά.

Τα ραδιενεργά υλικά που παράγονται είτε από την κατασκευή οπλικών συστημάτων είτε από τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χρόνο ζωής γύρω στα 300 χρόνια, πράγμα το οποίο τα μετατρέπει σε μεγάλο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα.

Μια ισραηλινή εταιρεία που ονομάζεται Environmental Energy Resources, ανέπτυξε μια μέθοδο για την μετατροπή των ραδιενεργών αποβλήτων σε αδρανή υλικά και καθαρή ενέργεια. Απίθανο; Αν και πολλοί έλεγαν το ίδιο όταν ξεκίνησε τις έρευνές τις τελικά κατάφερε το ακατόρθωτο.

Τα ραδιενεργά απόβλητα εισάγονται σε έναν αντιδραστήρα και μέσω υψηλής θερμοκρασίας (μέσω πυρσών πλάσματος) τα μετατρέπουν σε αδρανή υλικά , μη ραδιενεργά. Τα υπολείμματα άνθρακα από την διαδικασία εξαερώνονται, και τα ανόργανα υλικά μετατρέπονται σε αδρανή. Συγκεκριμένα (η διαδικασία ονομάζεται Plasma Gasification Melting technology (PGM)) το προϊόν που παράγεται από τον αντιδραστήρα είναι ένα σκληρό μαύρο υλικό σαν γυαλί, το οποίο δεν εκπέμπει ακτινοβολία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την ασφαλτόστρωση των δρόμων ή μπορεί να χυτευθεί σε καλούπια για την παρασκευή τούβλων ή παρόμοιων υλικών για κατασκευές.

Κατά την διάρκεια της μετατροπής, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, το 70% της οποίας χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του αντιδραστήρα και ένα 30% μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ή για όποιο άλλο σκοπό κριθεί απαραίτητο.

Μόνο το Τσερνόμπιλ να πάρουμε σαν παράδειγμα αρκεί για να καταλάβουμε το μέγεθος της ανακάλυψης. Αν υπήρχε η τεχνολογία αυτή, τότε τα υλικά από τους αντιδραστήρες του θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να μην συνεχίζουν να μολύνουν την ύπαιθρο και την περιοχή. Αντίθετα τώρα προσπαθεί να βρεθεί τρόπος για το ασφαλές θάψιμο τους ώστε να μην μολύνουν.

Η συγκεκριμένη διαδικασία εκτός του ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον, έχει και μερικά άλλα πλεονεκτήματα. Είναι πρώτον γρήγορη. Για παράδειγμα μπορεί αν διαχειριστεί περίπου 1 τόνο αποβλήτων ανά ώρα, τη στιγμή που άλλες μέθοδοι μπορούν μετά βίας να διαχειριστούν 50 κιλά στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Δεύτερον είναι οικονομική. Για την ανακύκλωση 1 τόνου αποβλήτων, το κόστος είναι περίπου 2000 €, τη στιγμή που η σημερινή μέθοδος διαχείρισης μέσω θαψίματος σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους βαθιά στη γη, κοστίζει 20.000€ περίπου ανά τόνο!

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 και από τότε κάνει έρευνες για τον συγκεκριμένο σκοπό. Η διαδικασία που ανέπτυξαν είναι σίγουρο ότι θα δώσει λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και καταστρέφει το περιβάλλον.

πηγή=medgreece.gr
__________________
Ο χρήστης antonis δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to antonis For This Useful Post:
jim_pap_2 (16-04-2008)
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Μετατροπή δερματικών κυττάρων σε καρδιομυϊκά LATEAM RSS NEWS 0 03-02-2011 11:30:
Σημαντική μοριακή ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία του AIDS και του καρκίνου LATEAM RSS NEWS 0 08-10-2010 12:05:
Σημαντική ανακάλυψη για τα μικρόβια του εντέρου LATEAM RSS NEWS 0 04-03-2010 12:20:
Μετατροπη μοναδων μετρησης Smell ΧΡΗΣΙΜΑ LINK 0 04-03-2010 08:46:
Νέες ρυθμίσεις στη μετατροπή των ποινών φυλάκισης ... LATEAM RSS NEWS 0 22-12-2008 18:16:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 13:55:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam