Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Μέσω μαγνητικού πεδίου ο προσανατολισμός των νυχτερίδων

This is a discussion on Μέσω μαγνητικού πεδίου ο προσανατολισμός των νυχτερίδων within the ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; [right:72f0c75041]http://img242.imageshack.us/img242/6113/meptesicusfuscuslk5.jpg[/right:72f0c75041] Το μυστήριο για το πώς οι νυχτερίδες μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις στο σκοτάδι χωρίς να χάνονται, ισχυρίζονται ότι ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 12-12-2006, 23:29:   #1
Stella
I'm Blonde and i like it!
 
Το avatar του χρήστη Stella
 
Εγγραφή: Jul 2006
Περιοχή: L.Alaloum
Μηνύματα: 3.411
Thanks: 752
Thanked 1.000 Times in 646 Posts
My Mood:
Stella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura about
Προεπιλογή Μέσω μαγνητικού πεδίου ο προσανατολισμός των νυχτερίδων

[right:72f0c75041]http://img242.imageshack.us/img242/6113/meptesicusfuscuslk5.jpg[/right:72f0c75041]
Το μυστήριο για το πώς οι νυχτερίδες μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις στο σκοτάδι χωρίς να χάνονται, ισχυρίζονται ότι έλυσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Οι επιστήμονες γράφουν στο Nature ότι οι μεγάλες καφέ νυχτερίδες, Eptesicus fuscus, βασίζονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης για να διατηρούν την πορεία τους καθώς «σαρώνουν» τον νυχτερινό ουρανό.
Για μικρές αποστάσεις, οι νυχτερίδες προσανατολίζονται εντοπίζοντας ηχητικά κύματα, κάτι που τις βοηθά στην εύρεση λείας και την αποφυγή εμποδίων. Ωστόσο, ο μηχανισμός είναι λιγότερο χρήσιμος για τις μακρινές αποστάσεις, και οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι πώς οι νυχτερίδες βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής μετά από μία νύχτα κυνηγιού.
Άλλα ζώα, όπως τα οικιακά περιστέρια, τα αποδημητικά πουλιά, οι τρίτωνες και οι χελώνες, χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία για προσανατολισμό. Για να διαπιστώσουν αν αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των νυχτερίδων, οι ερευνητές διεξήγαγαν σχετικό πείραμα με μεγάλες καφέ νυχτερίδες – ένα είδος διαδεδομένο στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Αφού εγκλώβισαν τις νυχτερίδες σε ένα αχυρώνα, κατά το σούρουπο εξέθεσαν τις μισές από αυτές σε τεχνητό μαγνητικό πεδίο που έδειχνε εσφαλμένα ότι ο Βορράς ήταν είτε η Ανατολή είτε η Δύση. Αφού τοποθέτησαν πομπούς ανίχνευσης, τις μετέφεραν 20 χλμ βόρεια από την περιοχή τους και τις άφησαν ελεύθερες. Όπως σημειώνει ο Richard Holland, συντάκτης της έρευνας, οι νυχτερίδες που δεν εκτέθηκαν στο τεχνητό μαγνητικό πεδίο, κατευθύνθηκαν νότια, κατ’ ευθείαν στο σπίτι τους. Αντιθέτως, οι υπόλοιπες πέταξαν σε λάθος κατεύθυνση.
Ο Dr Holland δήλωσε στο site του BBC ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις, «οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν μια εσωτερική μαγνητική πυξίδα». Εξηγεί το γεγονός ότι μερικές από αυτές, αναπροσανατολίστηκαν και άλλαξαν τη διεύθυνσή τους στο ότι μπορεί να αναγνώρισαν ότι οι πυξίδες τους ήταν λανθασμένες και χρησιμοποίησαν κάποιον άλλο μηχανισμό, ακόμη άγνωστο στους επιστήμονες.
__________________
Ο χρήστης Stella δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Κινητικοτητα για αγορα μαγνητικού τομογράφου Smell ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 26-02-2009 12:03:
Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης στο Πάρκο του Πεδίου Άρεως στη Θεσσαλονίκη ilias ΕΛΛΑΔΑ 0 13-11-2008 21:35:
Αθωόνονται τα κινητά για τους πονοκεφάλους και για τις επιδράσεις του ηλεκτρομαγνατικού τους πεδίου. P@ntelis Web ΥΓΕΙΑ 0 18-08-2008 21:18:
Ταξί μέσω sms LATEAM RSS NEWS 0 08-07-2008 20:39:
Ναστρόβια μέσω USB ilias ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 08-03-2007 19:35:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 11:22:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam