Αμερικανός ερευνητής δήλωσε ότι πρόκειται να αρχίσουν δοκιμές για την αποτελεσματικότητα ενός βιονικού εμφυτεύματος, που θα παίζει το ρόλο ματιού για τυφλούς ασθενείς, στέλνοντας οπτικές πληροφορίες από μια κάμερα σε ηλεκτρόδια στα οπτικά νεύρα.
Ο καθηγητής Μαρκ Χάμαγιαν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το σύστημα Argus II σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Σαν Φρανσίσκο και δήλωσε ότι οι αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν την έναρξη δοκιμών του εμφυτεύματος σε 50 έως 75 ασθενείς.
Μια λιγότερο προηγμένη εκδοχή του αμφιβληστροειδικού εμφυτεύματος αυτού επέτρεψε σε τυφλούς ασθενείς να διακρίνουν φως, σχήματα και κίνηση. Έξι ασθενείς έχουν ήδη δοκιμάσει ένα σύστημα 16 εικονοστοιχείων (pixels), και ο ένας εξ αυτών το χρησιμοποίησε με επιτυχία επί πέντε χρόνια.
"Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να λαμβάνουμε εικόνες σε πραγματικό χρόνο από μια κάμερα και να τις μετατρέπουμε σε μικροσκοπικούς ηλεκτρικούς παλμούς που θα δίνουν ερεθίσματα στο κατά τα άλλα τυφλό μάτι και θα επιτρέπουν στους ασθενείς να βλέπουν", είπε ο Χάμαγιαν στο συνέδριο.
Οι νέες συσκευές θα αποτελούνται από μια σειρά εμφυτευμένων μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Οι εικόνες από την κάμερα θα μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία θα μεταδίδονται ασύρματα σε έναν δέκτη ακριβώς κάτω από το μάτι, ο οποίος με τη σειρά του θα τους μεταδίδει στα ηλεκτρόδια.
Το νέο εμφύτευμα θα έχει υψηλότερη ανάλυση από τις προηγούμενες συσκευές, καθώς διαθέτει 60 ηλεκτρόδια και είναι πολύ μικρότερο. Οι νέες δοκιμές θα γίνουν σε πέντε κέντρα στην Αμερική τα επόμενα δύο χρόνια, και σε αυτές θα συμμετάσχουν 50-75 ασθενείς άνω των 50 ετών.
Εάν αποδειχθεί επιτυχής, η συσκευή θα καταστεί κατόπιν διαθέσιμη στην αγορά των ΗΠΑ με τιμή που υπολογίζεται ότι θα φθάνει τις 30.000 δολάρια.