Η κατανάλωση ενός ποτού ημερησίως φαίνεται πως αυξάνει τις πιθανότητες των γυναικών να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.
Η κατανάλωση ενός ποτού αυξάνει τον κίνδυνο κατά 9% ενώ όσες πίνουν δυο ποτά ημερησίως φαίνεται πως έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 32% ανακοίνωσε η Dr. Shumin Zhang του Harvard Medical School στη Βοστόνη. Η μπύρα, το λικέρ και το λευκό κρασί φαίνεται πως συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, όχι όμως και το κόκκινο κρασί.
Η ερευνήτρια θεωρεί πιθανό ορισμένα συστατικά του κόκκινου κρασιού να εξουδετερώνουν τις βλαβερές συνέπειες του οινοπνεύματος. Ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα δεν απέδειξε ότι το κόκκινο κρασί παραμένει ασφαλές. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μέτριας κατανάλωσης οινοπνευματωδών και καρκίνου του μαστού.
Η Dr. Zhang θέλησε να ερευνήσει τη σχέση του τύπου του όγκου με την κατανάλωση ποτού. Η έρευνα παρακολούθησε σε διάστημα δεκαετίας, 39.876 γυναίκες .Από αυτές 1190 παρουσίασαν επιθετικό καρκίνο και 294 καρκίνο στο αρχικό στάδιο. Όσες έπιναν 10 γραμμάρια ποτού την ημέρα, δηλαδή ¾ έως ένα ποτήρι, είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο και 9% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο πιο σοβαρής μορφής.
Με 30 γραμμάρια ημερησίως το συνολικό ποσοστό εμφάνισης καρκίνου αυξανόταν στο 32% ενώ στο 43% έφτανε το ποσοστό των πιο επιθετικών μορφών.
Όπως πιστεύεται το αλκοόλ σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού καθώς επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισαν οι γυναίκες των οποίων οι όγκοι έφεραν υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης και οι οποίοι αποτελούν τα 2/3 των όγκων του μαστού. Το εύρημα αυτό ενισχύει την υπόθεση της σχέσης οινοπνεύματος με τα οιστρογόνα.
Μεγαλύτερο κίνδυνο παρουσίασαν και οι γυναίκες που ακολουθούσαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης .Σε αυτή την κατηγορία όσες έπιναν 10 γραμμάρια ημερησίως είχαν περισσότερες πιθανότητες κατά 84% για προσβολή από καρκίνο του μαστού σε σχέση με όσες δεν έπιναν και δεν ακολουθούσαν αυτή την αγωγή.