Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΕΣ > ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η έκθεση για το Βυζάντιο στο Λονδίνο

This is a discussion on Η έκθεση για το Βυζάντιο στο Λονδίνο within the ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ forums, part of the ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΕΣ category; Η έκθεση για το Βυζάντιο στο Λονδίνο και ο αντίκτυπός της στη Γερμανία Η μεγάλη έκθεση, με τίτλο «Βυζάντιο 330-1453», ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 04-11-2008, 16:30:   #1
ilias
VIP
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 7.753
Thanks: 111
Thanked 853 Times in 534 Posts
ilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the rough
Προεπιλογή Η έκθεση για το Βυζάντιο στο Λονδίνο


Η έκθεση για το Βυζάντιο στο Λονδίνο και ο αντίκτυπός της στη Γερμανία
Η μεγάλη έκθεση, με τίτλο «Βυζάντιο 330-1453», που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών, στο Λονδίνο, είχε κιόλας τον "αντίκτυπό" της στη Γερμανία, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το οποίο επικαλείται σχόλιο της μεγάλης εφημερίδας του Μονάχου "Ζιντ Ντόιτσε Τσάιτουνγκ" (SDZ).
Το εκτενές άρθρο δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα του πολιτιστικού ένθετου της SDZ και έφερε το χαρακτηριστικό τίτλο «Ζήλια, Απληστία, Θαυμασμός».
Οπως αναφέρει η «ΝΒ», οι ειδικοί στη Γερμανία εκλαμβάνουν την έκθεση σαν ένα οδοιπορικό μέσα από τις σχέσεις του δυτικού με τον ανατολικό χριστιανικό κόσμο, το βυζαντινό.
«Και η Ρώμη», επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε, «για να το πούμε έτσι σχηματικά, ζήλευε την εκλέπτυνση και τη χλιδή της Νέας Ρώμης, της Κωνσταντινουπόλεως.
Για το Γερμανό αρθρογράφο, η έκθεση αυτή στο Λονδίνο, με τα 340 εκλεκτά κομμάτια από τη βυζαντινή τέχνη αλλά κι από την καθημερινή ζωή συμφιλιώνει κατά κάποιον τρόπο εκ των υστέρων τους δύο κόσμους».

Ο ρόλος της έκθεσης

Στο δημοσίευμα της «ΝΒ» αναφέρεται, επίσης, πως δεν επιλέχθηκε τυχαία ούτε η μεγάλη φωτογραφία του εκθέματος, με την οποία η SDZ επέλεξε να συνοδεύσει το σχόλιό της.
Πρόκειται για επιχρυσωμένη, αργυρή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ως παραστάτη στη θύρα του Παραδείσου, ένα μοναδικό δείγμα εφυάλωσης - δηλαδή, της μεθόδου του εμαγιέ - από την Κωνσταντινούπολη του 12ου αιώνα.
Βέβαια, η συγκεκριμένη εικόνα μεταφέρθηκε τώρα στο Λονδίνο από τη Βενετία, καθώς ανήκει στους θησαυρούς της βασιλικής του Αγίου Μάρκου, εδώ και 800 χρόνια, από τότε, που κατά τη διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας, Φράγκοι και Ενετοί λεηλάτησαν την Πόλη.
Κι αυτό, όμως, εκτιμάται ως προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών.
Αλλά πώς μπορεί μια έκθεση να συμφιλιώσει, έπειτα από 800 χρόνια, τους δύο κόσμους; Το πράττει συμβολικά, αναφέρει το άρθρο της SDZ: «Η έκθεση απλώνει μπροστά στα μάτια μας την εικόνα μιας αυτοκρατορίας, η κακή φήμη της οποίας οφείλεται κατά βάση στο φθόνο των συγχρόνων της.
Έβλεπαν την Κωνσταντινούπολη, που με τη λάμψη της επισκίαζε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, έβλεπαν το θαύμα του κόσμου στο κέντρο της, που λεγόταν Αγία Σοφία, με ζήλια, απληστία και θαυμασμό».

Προηγμένο για την εποχή του το Βυζάντιο
Ακόμα και σήμερα, αναφέρει το δημοσίευμα της «ΝΒ», «στις μεγάλες ευρωπαϊκές γλώσσες, και όχι μόνο, ο βυζαντινισμός είναι συνδυασμένος με την εκλεπτυσμένη χλιδή και τη στενόμυαλη τυπολατρία.
Το Βυζάντιο που παρουσιάζεται τώρα στο Λονδίνο είναι πολύπλευρο και για την εποχή του εξαιρετικά προηγμένο».
Την αίσθηση αυτή αποκομίζει κάποιος είτε κοιτάξει τα καθημερινά αντικείμενα που εκτίθενται, όπως κουβάδες, τσατσάρες και παιδικές χλαμύδες της εποχής, είτε - για παράδειγμα - τη φιλντισένια κασετίνα από την αυλή του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, με τις παραστάσεις από αρχαίους μύθους, συνδυασμένες με νεώτερα μοτίβα.
Τα εκθέματα, μάλιστα, προστίθεται στο δημοσίευμα της «ΝΒ», γεννούν την απορία: πρόκειται άραγε για μια Αναγέννηση στην καθ’ ημάς Ανατολή, ανάλογη με τη δυτική, που "πνίγηκε" όμως και χάθηκε, καθώς ο βυζαντινός κόσμος κατέρρεε; Σημαντική είναι και η τελική παρατήρηση της γερμανικής εφημερίδας: μετά την έκθεση του Λονδίνου, «δεν μπορεί να θέτει κάποιος πια στα σοβαρά το λεγόμενο βυζαντινό πρόβλημα.
Δηλαδή, πόσο σημαντική ήταν η επιρροή της βυζαντινής τέχνης στη δυτική.
Απλά, η μία δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την άλλη».

Σχετικά με την έκθεση
Από τις 25 Οκτωβρίου 2008 έως τις 22 Μαρτίου 2009 θα φιλοξενηθεί στις κεντρικές αίθουσες της Royal Academy of Arts του Λονδίνου η μεγαλειώδης έκθεση ‘Byzantium 330-1453’. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια τόσο μεγάλη βυζαντινή έκθεση στο Λονδίνο, όπως επίσης είναι η πρώτη φορά που η Royal Academy of Arts συνδιοργανώνει έκθεση με Ελληνικό Ίδρυμα, το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση θα παρουσιάσει τη βυζαντινή τέχνη από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης (330 μ.Χ.) μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς Τούρκους (1453 μ.Χ.). Περιλαμβάνει έργα που εκπροσωπούν όλα τα είδη της βυζαντινής τέχνης: ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, έργα γλυπτικής σε χαλκό, μάρμαρο, ελεφαντοστό και στεατίτη, έργα μεταλλοτεχνίας, εικονογραφημένα χειρόγραφα, φορητές εικόνες, κοσμήματα, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.
Έχουν επιλεγεί 400 αντικείμενα από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου (Μητροπολιτικό Μουσείο, Βρετανικό Μουσείο, Μουσείο του Λούβρου, Βατικανό, Θησαυρός του Αγίου Μάρκου, Ερμιτάζ, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού κλπ.) καθώς και από την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Στην έκθεση συμμετέχουν 72 Ιδρύματα από περισσότερες των 20 χωρών.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε 9 θεματικές ενότητες: 1. Οι απαρχές της Βυζαντινής τέχνης, 2. Από τον Μ. Κωνσταντίνο και τον Ιουστινιανό μέχρι το τέλος της Εικονομαχίας, 3. Στο ιερό παλάτι, 4. Στο σπίτι, 5. Στο ναό, 6. Η τέχνη των εικόνων, 7. Το Βυζάντιο και η Δύση, 8. Το Βυζάντιο και οι γείτονές του, 9. Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.
Το ‘Byzantium 330-1453’ θα φωτίσει το μεγαλείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και παράλληλα θα προβάλει την ποικιλία, τη δύναμη και τη μακροβιότητα της καλλιτεχνικής της παραγωγής. Τα έργα που έχουν επιλεγεί προσφέρουν τεκμήρια για τους κτήτορες και τους καλλιτέχνες αλλά και για την κοινωνία μέσα στην οποία ζούσαν.
Την έκθεση έχουν επιμεληθεί δύο κορυφαίοι ιστορικοί της Βυζαντινής τέχνης, o Robin Cormack (Καθηγητής στο Ινστιτούτο Courtauld του Πανεπιστημίου του Λονδίνου) και η Μαρία Βασιλάκη (Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Μουσείο Μπενάκη), οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον Dr Adrian Locke, υπεύθυνο του Τμήματος οργάνωσης εκθέσεων της Royal Academy of Arts.
Ο κατάλογος της έκθεσης περιλαμβάνει δεκατρία εισαγωγικά κείμενα για την ιστορία και την τέχνη του Βυζαντίου, λήμματα για το καθένα από τα 400 εκθέματα καθώς και πλούσια εικονογράφηση. Είναι πολύ σημαντικό που περισσότεροι από 100 κορυφαίοι Βυζαντινολόγοι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον κατάλογο της έκθεσης.
Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Royal Academy of Arts έχει ετοιμάσει σειρά διαλέξεων και εκδηλώσεων για τους μαθητές των σχολείων αλλά και το κοινό. Παράλληλα, η Ένωση Βρετανών Βυζαντινολόγων προγραμμάτισε καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης σειρά επιστημονικών συναντήσεων με τη μορφή ημερίδων και διημερίδων, καθώς και τη διεξαγωγή του ετήσιου επιστημονικού της Συμποσίου (Spring Symposium of Byzantine Studies) στις 20 - 22 Μαρτίου στο Λονδίνο.express
__________________
Ο χρήστης ilias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Διαμαρτυρία κατά της BP στο Λονδίνο LATEAM RSS NEWS 0 27-07-2010 13:32:
Επίσκεψη Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο LATEAM RSS NEWS 0 15-12-2009 15:59:
Λάμψη αστέρων στο Λονδίνο ilias ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 0 15-10-2009 15:46:
Στα λευκά το Λονδίνο! geodon ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 07-04-2008 16:59:
ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ... geodon ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 0 09-01-2007 15:03:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 14:25:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam