Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > Tech Point > ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS

Επαναστατική εφεύρεση:Το κινητό παίζει το ρόλο τομογράφου

This is a discussion on Επαναστατική εφεύρεση:Το κινητό παίζει το ρόλο τομογράφου within the ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS forums, part of the Tech Point category; Το κινητό είτε καλώς είτε κακώς έχει μπει για τα καλά στη ζωή των περισσοτέρων από εμάς. Μετά από μερικά ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 09-05-2008, 14:26:   #1
antonis
VIP
 
Το avatar του χρήστη antonis
 
Εγγραφή: Jun 2007
Περιοχή: Κόρινθος
Μηνύματα: 1.425
Thanks: 24
Thanked 308 Times in 220 Posts
My Mood:
antonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura about
Προεπιλογή Επαναστατική εφεύρεση:Το κινητό παίζει το ρόλο τομογράφου


Το κινητό είτε καλώς είτε κακώς έχει μπει για τα καλά στη ζωή των περισσοτέρων από εμάς. Μετά από μερικά χρόνια εξελίξεων και βελτιώσεων έχει καταλήξει να έχει τόσες πολλές λειτουργίες που οι περισσότεροι από εμάς τις πιο πολλές φορές δεν χρησιμοποιούμε καν. Βέβαια έχουν ακουστεί και σε ένα βαθμό επιβεβαιωθεί και πολλά προβλήματα που δημιουργεί, λόγω της ακτινοβολίας. Τι θα λέγατε όμως αν σας λέγαμε ότι σε λίγο καιρό από τώρα ένα απλό κινητό θα μπορούσε να λειτουργήσει με τρόπο παρόμοιο που λειτουργεί ένας αξονικός τομογράφος; Πριν ξεκινήσετε να σουφρώνετε τα φρύδια με δυσπιστία διαβάστε παρακάτω…

Τα ιατρικά μηχανήματα κοστίζουν και μάλιστα ακριβά. Χώρες του τρίτου κόσμου συνήθως δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ιατρικό μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας όπως ένας αξονικός τομογράφος. Επίσης πολλοί γιατροί ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοια μηχανήματα.

Για να ξεπεραστούν όλα αυτά τα εμπόδια, ο Boris Rubinsky και οι συνάδελφοί του από το University of California, εφηύραν μια πρωτοποριακή συσκευή που σε συνδυασμό με ένα κινητό τηλέφωνο θα μπορεί να παίρνει εικόνες από το εσωτερικό του ασθενούς και να μπορεί ο γιατρός να θέτει τη διάγνωση πχ για την ύπαρξη ενός καρκινικού όγκου. Η συσκευή βέβαια είναι κατά πολύ φθηνότερη από έναν αξονικό τομογράφο ή οποιαδήποτε άλλη απεικονιστική ιατρική συσκευή και όπως είναι ευνόητο σχετικά περιορισμένων δυνατοτήτων. Παρόλα αυτά μέσω της χρήσης της είναι εφικτή μια πρώτη εκτίμηση και η δυνατότητα να τεθεί διάγνωση.

Πως λειτουργεί όμως αυτή η “μαγική” συσκευή;
Η λειτουργία της βασίζεται στην τεχνολογία της τομογραφίας ηλεκτρικής εμπέδησης ( electrical impedance tomography). Για να το πούμε με απλά λόγια, κάθε όργανο του σώματος ακόμα και ένας όγκος άγει το ηλεκτρικό ρεύμα διαφορετικά. Η συγκεκριμένη συσκευή μέσω της χρήσης 256 ηλεκτροδίων μπορεί να διοχετεύει μια ποσότητα (μικρή και ανώδυνη) ηλεκτρικού ρεύματος στο σώμα ή στο προς εξέταση σημείο.
Στη συνέχεια υπολογίζεται η διαφορά της αντίστασης ανάμεσα στα ηλεκτρόδια, και οι πληροφορίες στέλνονται ενσύρματα στο κινητό. Λόγω του ότι η υπολογιστική ισχύς του κινητού αλλά και το λογισμικό του δεν επαρκεί για να επεξεργαστεί τη πληροφορία που λαμβάνει, αυτή στέλνεται με ένα απλό μήνυμα SMS σε έναν server (ένα άλλο μηχάνημα) σε κάποιο κέντρο, όπου μετατρέπεται με ειδικό λογισμικό σε εικόνα. Τέλος η εικόνα αποστέλλεται πίσω στο κινητό ώστε να μπορεί ο γιατρός να τη χρησιμοποιήσει για να θέσει τη διάγνωση.

Εννοείται πως με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατόν να ληφθεί μια εικόνα υψηλής ανάλυσης , αλλά λόγω του ότι οι περιοχές με διαφορετική αντίσταση στο ηλεκτρικό ρεύμα απεικονίζονται με διαφορετικό χρώμα, ο γιατρός μπορεί να διακρίνει έναν όγκο με μέγεθος μόλις 1 εκατοστό.

Η σημασία της εφεύρεσης είναι το λιγότερο τεράστια, τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Ένας γιατρός ο οποίος εξασκεί το επάγγελμά του σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει η πολυτέλεια ενός ακριβού απεικονιστικού μηχανήματος, θα μπορεί έστω και αδρά να θέσει μια διάγνωση, ή να παραπέμψει τον ασθενή σε κάποιο μεγαλύτερο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

Μια άλλη περίπτωση (η οποία βέβαια είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα) είναι το γεγονός ότι ακόμα και όταν υπάρχει το πανάκριβο μηχάνημα διαθέσιμο σε κάποιο μέρος δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές όπου δεν υπάρχει κάποιος ειδικευμένος χειριστής για να το χειριστεί (συχνό φαινόμενο σε νεοαναγειρόμενα νοσοκομεία στην ελληνική επικράτεια). Μια τέτοια εφεύρεση θα μπορούσε να γλυτώσει ανθρώπινες ζωές και πολύτιμο χρόνο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη εξειδίκευση.

Επίσης με την περαιτέρω εξέλιξη της συσκευής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ακόμα και για αυτοεξέταση από κάποιους ασθενείς.

Το μηχάνημα το οποίο θα κάνει την επεξεργασία των δεδομένων και θα αποστέλλει την φωτογραφία πίσω στον κάτοχο του κινητού, δεν είναι απαραίτητο να είναι στην ίδια χώρα, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το κόστος .

Είναι μια εκπληκτική εφεύρεση, και πραγματικά μπορεί να λύσει τα χέρια πολλών γιατρών και να σώσει πραγματικά ζωές.

Στη φωτογραφία του άρθρου απεικονίζεται μια δοκιμή της συσκευής καθώς και το τελικό αποτέλεσμα, σε ένα υποθετικό όγκο σε ένα ψεύτικο μαστό. Μπορείτε να διακρίνετε στη φωτογραφία πόσο ευδιάκριτο είναι το αποτέλεσμα, και πως χρωματίζεται διαφορετικά η περιοχή όπου βρίσκεται ο όγκος.

πηγη=medgreece.gr
__________________
Ο χρήστης antonis δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to antonis For This Useful Post:
Donstefano (09-05-2008), jim_pap_2 (11-05-2008)
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Ρόλο στη μακροζωία παίζει η HDL χοληστερόλη LATEAM RSS NEWS 0 01-03-2011 12:26:
Η επιδερμίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην ακοή LATEAM RSS NEWS 0 01-12-2009 11:06:
Το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού παίζει ρόλο στη νοημοσύνη LATEAM RSS NEWS 0 07-04-2009 11:44:
Το μέγεθος του εγκεφάλου δεν παίζει μείζονα ρόλο στη νοημοσύνη LATEAM RSS NEWS 0 21-06-2008 10:21:
Η τεστοστερόνη δεν παίζει ρόλο στην σεξουαλικότητα των επιληπτικών ανδρών LATEAM RSS NEWS 0 12-05-2008 10:55:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 10:22:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam