Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > Tech Point > ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS

Επαναστατικό σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τις κόρνες των παρκαρισμένων αυτοκινήτων

This is a discussion on Επαναστατικό σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τις κόρνες των παρκαρισμένων αυτοκινήτων within the ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS forums, part of the Tech Point category; Στο παρελθόν, σειρήνες διάσπαρτες σε ταράτσες και άλλα σημεία των πόλεων, προειδοποιούσαν τον πληθυσμό για κάθε είδους απειλές, από επικείμενη ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 26-10-2009, 19:47:   #1
Smell
.::HiTecH ManiaC::.
 
Το avatar του χρήστη Smell
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: Los Almyros
Μηνύματα: 3.355
Thanks: 1.420
Thanked 1.437 Times in 716 Posts
My Mood:
Smell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of light
Προεπιλογή Επαναστατικό σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τις κόρνες των παρκαρισμένων αυτοκινήτων
Στο παρελθόν, σειρήνες διάσπαρτες σε ταράτσες και άλλα σημεία των πόλεων, προειδοποιούσαν τον πληθυσμό για κάθε είδους απειλές, από επικείμενη πολεμική επίθεση μέχρι φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές ή διαρροές χημικών αερίων. Όμως σε πολλές χώρες οι περισσότερες σειρήνες ξηλώθηκαν ή αφέθηκαν να σκουριάσουν, με συνέπεια αρκετές πόλεις σε όλο τον κόσμο να μην διαθέτουν πια ένα εκτεταμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων τους.

Γερμανοί ερευνητές από το διάσημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Φραουνχόφερ προτείνουν ένα καινοτομικό σύστημα, το οποίο, αντί για σειρήνες, ενεργοποιεί αυτόματα εξ αποστάσεως τις κόρνες των παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Το σύστημα αυτό προορίζεται να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με άλλα παραδοσιακά και πιο σύγχρονα συστήματα συναγερμού, όπως τα δορυφορικά συστήματα που ενημερώνουν τον πληθυσμό μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης (τα οποία όμως δεν είναι πάντα ανοικτά), τα συστήματα μαζικής αποστολής γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα κ.α.

Το πρόβλημα με όλα τα εναλλακτικά συστήματα συναγερμού είναι ότι δεν διασφαλίζουν πως το μήνυμα των Αρχών (π.χ. της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας) θα φτάσουν σε όλους τους κατοίκους. Έτσι, αντί για μια μαζική επιστροφή και επανεγκατάσταση των σειρήνων (που στη Γερμανία μόνο υπολογίστηκε ότι θα κόστιζε αρκετές εκατοντάδες ευρώ), οι γερμανοί ερευνητές αντιπροτείνουν την έξυπνη λύση της αξιοποίησης των πανταχού παρόντων παρκαρισμένων κάθε είδους οχημάτων.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης eCall με το οποίο θα είναι εφοδιασμένα τα νέα αυτοκίνητα από το Σεπτέμβριο του 2010. Το νέο σύστημα eCall αναπτύσσεται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να μειωθούν τα θανατηφόρα δυστυχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Συνίσταται σε ένα αισθητήρα GPS και μια συσκευή τύπου κινητού τηλεφώνου, που ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση ατυχήματος (π.χ. όταν ενεργοποιούνται οι αερόσακοι), στέλνοντας στοιχεία σε ένα συντονιστικό κέντρο για τον χρόνο του ατυχήματος, τις γεωγραφικές συντεταγμένες του τόπου όπου συνέβη, την κατεύθυνση του οχήματος κ.α.

Οι γερμανοί ερευνητές αξιοποίησαν αυτή την τεχνολογία για να την μετατρέψουν σε ένα σύστημα προειδοποίησης του πληθυσμού. Από τη στιγμή που τα αυτοκίνητα θα είναι εφοδιασμένα με έναν ραδιο-δέκτη, οι κόρνες τους θα μπορούν να ενεργοποιηθούν από απόσταση σε περίπτωσης έκτακτης ανάγκης, αλλά μόνο με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας πολιτικής προστασίας ή άλλης εξουσιοδοτημένης Αρχής. Το αποστελλόμενο από το συντονιστικό κέντρο μήνυμα θα «διατάζει» ηλεκτρονικά τις σβησμένες μηχανές των παρκαρισμένων αυτοκινήτων να αρχίζουν να βαράνε την κόρνα!

Σύμφωνα με στατιστικές εκτιμήσεις, η ενεργοποίηση μόνο του 14% των διάσπαρτων αυτοκινήτων θα αρκούσε για να μεταδώσει αποτελεσματικά το σήμα κινδύνου. Οι γερμανοί ερευνητές εκτιμούν ότι, μετά την σταδιακή εγκατάσταση του eCall στα νέα αυτοκίνητα, το νέο σύστημα συναγερμού θα μπορεί να υλοποιηθεί σε δύο έως τέσσερα χρόνια από σήμερα. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι οι κυβερνήσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουν νέες υποδομές.

Εξάπλωση του συστήματος eCall

Το Σεπτέμβριο, ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας της Ευρώπης υποστήριξε πλήρως το eCall, το ευρωπαϊκό αυτόματο σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης που τοποθετείται στα αυτοκίνητα. Με την υπογραφή του Μνημονίου Συμφωνίας για την εφαρμογή του eCall σε όλη την Ευρώπη, οι εκπρόσωποι της GSM Association, της Ένωσης επιχειρήσεων του κλάδου, τόνισαν ότι δεσμεύονται για την καθιέρωση του συστήματος.

Σε περίπτωση που αυτοκίνητο εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, το σύστημα eCall καλεί αυτομάτως τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112) και κοινοποιεί στο πλησιέστερο κέντρο έκτακτης ανάγκης το σημείο όπου συνέβη το ατύχημα - ακόμη και σε περίπτωση που κανένας από τους επιβάτες δεν το γνωρίζει ή δεν είναι σε θέση να συνομιλήσει με το κέντρο. Η εξάπλωση του eCall απαιτεί τη στενή συνεργασία μεταξύ δημοσίων αρχών, αυτοκινητοβιομηχανιών και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και, μετά την πλήρη ολοκλήρωσή της, θα σώζονται έως και 2.500 ανθρώπινες ζωές ετησίως, παράλληλα δε θα μειωθεί η σοβαρότητα των τραυματισμών κατά 10% έως 15%.

Έξι κράτη μέλη της ΕΕ - Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα και Ηνωμένο Βασίλειο - δεν έχουν ακόμα υπογράψει το Μνημόνιο Συμφωνίας για το eCall. Μολονότι είναι ήδη έτοιμη η σχετική τεχνολογία και έχουν συμφωνηθεί κοινά πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ, οι έξι αυτές χώρες δεν είναι ακόμα διατεθειμένες να δεσμευτούν, κυρίως για λόγους κόστους. Η αρμόδια επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ κάλεσε αυτά τα κράτη μέλη «να πάψουν πλέον να ολιγωρούν και να επισπεύσουν την καθιέρωση ενός συστήματος που μπορεί να σώζει ανθρώπινες ζωές. Ειδάλλως, το επόμενο έτος θα χρειαστεί πρόταση νομοθετικής πράξης από την Επιτροπή.»

Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Κάτω Χώρες και Σουηδία), καθώς και τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία) έχουν συμφωνήσει σε κοινές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του eCall. Έξι επιπλέον χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία και Πολωνία) τάσσονται υπέρ του συστήματος eCall και προτίθενται να υπογράψουν τη συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επίσης σθεναρός υποστηρικτής της εξάπλωσης του eCall στα αυτοκίνητα σε όλη την Ευρώπη.

Το κόστος των τροχαίων ατυχημάτων για την οικονομία της ΕΕ ανέρχεται ετησίως σε 160 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν εξοπλιστεί με το σύστημα eCall το σύνολο των 230 εκατομμυρίων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην ΕΕ, θα ήταν δυνατό να εξοικονομηθούν ετησίως 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξάλλου, το σύστημα eCall διευκολύνει τη διαχείριση της οδικής κυκλοφοριακής συμφόρησης και την εγκατάσταση υπηρεσιών στα αυτοκίνητα, όπως λ.χ. της δορυφορικής πλοήγησης.
__________________

Ουδέν ατέκμαρτον, ουδέν τυφλόν.

Ο χρήστης Smell δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to Smell For This Useful Post:
ironitsa (27-10-2009)
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Επαναστατικό βήμα ο Καλλικράτης LATEAM RSS NEWS 0 11-12-2010 10:29:
Έρχεται νέο επαναστατικό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο LATEAM RSS NEWS 0 29-11-2010 10:34:
Επαναστατικό Aγώνα έδειξε η βαλλιστική LATEAM RSS NEWS 0 21-04-2010 06:52:
Ο ιός του κοινού κρυολογήματος ενεργοποιεί γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος LATEAM RSS NEWS 0 04-11-2008 08:30:
Επαναστατικό εμβόλιο από έλληνα ερευνητή LATEAM RSS NEWS 0 19-08-2008 10:26:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 05:56:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam