Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS (https://www.lateam.gr/forum/f67/)
-   -   Κβάντα εναντίον υποκλοπών (https://www.lateam.gr/forum/f67/kvanta-enantion-upoklopwn-2981/)

ilias 28-01-2007 02:25:

Κβάντα εναντίον υποκλοπών
 
http://img201.imageshack.us/img201/7210/kvadakh4.jpg
Ένας επιστήμονας απο το Κάλγκαρ του Καναδά δουλεύει πάνω σε μια νέα τεχνολογία που στοχεύει να κάνει την ψηφιακή υποκλοπή παρελθόν.
Ο δρ. Γούλφραγκ Τάιτελ του Κέντρου Πληροφορικής και Κρυπτογράφησης του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρ συνεργάζεται με μια ερευνητική ομάδα προκειμένου να τελειοποιήσει μια νέα τεχνική ενάντια στην κλοπή ψηφιακού υλικού, που θα στηρίζεται στην κβαντομηχανική.
Επειδή σήμερα τα προσωπικά στοιχεία διακινούνται μέσω του ίντερνετ, ο δρ. Τάιτελ χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο για να στέλνει τα δεδομένα με φωτόνια τα οποία κινούνται τόσο γρήγορα -με την ταχύτητα του φωτός- που ενημερώνουν ηλεκτρονικά, ουσιαστικά από τη μια στιγμή στην άλλη.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν την κβαντομηχανική για να παράγουν ένα νέο επίπεδο κρυπτογράφησης, που θα μπορεί να δείχνει στον χρήστη εάν κάποια προσωπικά δεδομένα του παραβιάστηκαν.
"Αυτή η τεχνολογία μας επιτρέπει να στέλνουμε ένα κβαντικό "κλειδί" το οποίο δείχνει αν παραβιάστηκε, δηλαδή αν κάποιος άλλος έχει πληροφορίες για το συγκεκριμένο "κλειδί", λέει ο δρ. Τάιτελ.
Ο υποκλοπέας δεν μπορεί να αντιγράψει το κβαντικό "κλειδί" χωρίς να το αλλάξει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κώδικες ασφάλειας μεταφέρονται σε "δεσμίδες" με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εάν οι "δεσμίδες" διακοπούν κατά την μετάδοση τους, τότε αλλάζουν και ο χρήστης το πληροφορείται.
Όταν χρησιμοποιείται ένα κβαντικό "κλειδί" στην επιστήμη της πληροφορικής αυτό δεν μπορεί να αντιγραφεί χωρίς να αλλάξει. Και αυτή ακριβώς είναι η ιδιαιτερότητα της θεωρίας των κβάντα, ότι δείχνει δηλαδή την αλλαγή με αποτέλεσμα να γνωρίζει ο χρήστης ποια είναι ασφαλή κλειδιά και ποια όχι.
Η νέα τεχνολογία διαφέρει από τις τεχνικές κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πληροφορίες μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα και δεν έχουν τρόπο να ενημερώσουν το χρήστη για το γεγονός ότι έχουν υποκλαπεί πληροφορίες .Ο δρ.Τάιτελ υποστηρίζει ότι η τεχνολογία προστασίας μέσω κβάντα θα μπορεί να φτιάξει απαραβίαστους κώδικες.
Η νέα τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί αρχικά από το στρατό και θα είναι έτοιμη σε περίπου πέντε χρόνια για εμπορική χρήση από το ευρύ κοινό, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 03:45:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam