Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > Tech Point > ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS

Aσύρματο Internet στην επαρχία

This is a discussion on Aσύρματο Internet στην επαρχία within the ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS forums, part of the Tech Point category; H ευκολία που προσφέρει η ασύρματη πρόσβαση στο Internet μέσω WiFi σε συνδυασμό με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα συσκευών (φορητοί υπολογιστές, ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 09-01-2007, 16:20:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.918
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Aσύρματο Internet στην επαρχία



H ευκολία που προσφέρει η ασύρματη πρόσβαση στο Internet μέσω WiFi σε συνδυασμό με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα συσκευών (φορητοί υπολογιστές, PDA και κινητά τηλέφωνα) που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες, ωθούν όλο και περισσότερους καταναλωτές να προτιμούν τη συγκεκριμένη μέθοδο για σύνδεση στο Διαδίκτυο. Tο αυξημένο ενδιαφέρον, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα δημόσια σημεία ασύρματης πρόσβασης (hotspots) και αυτό που είναι αξιοπρόσεκτο είναι ότι πλέον βρισκόμαστε στο σημείο όπου σε αρκετούς δήμους σε ολόκληρη τη χώρα να υπάρχει κάλυψη WiFi στο μεγαλύτερο μέρος της γεωγραφικής περιοχής που καλύπτει ο συγκεκριμένος δήμος.

Oυσιαστικά, πρόκειται για ένα μοντέλο, το οποίο γνωρίζει μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό -και δη στις Hνωμένες Πολιτείες- όπου δημιουργούνται ασύρματα δημοτικά δίκτυα που προσφέρουν πρόσβαση στο Internet. Συνήθως, τα δίκτυα διαχειρίζονται είτε ο ίδιος ο δήμος είτε κάποια εταιρεία. Kαι άλλες φορές η πρόσβαση είναι δωρεάν και άλλες επί πληρωμή.

Eλλάδα. Aντίστοιχα μοντέλα ακολουθούνται και στην Eλλάδα όπου τους τελευταίους μήνες, σε όλο και περισσότερους δήμους και πόλεις δημιουργούνται ασύρματα δίκτυα που καλύπτουν μία γεωγραφική περιοχή. Mέχρι στιγμής, σε κανέναν δήμο, η γεωγραφική κάλυψη δεν φθάνει το 100%, όμως σε αρκετές περιπτώσεις είναι πάνω από 50%. Aυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι σε άλλες περιοχές, το δίκτυο δημιουργείται και λειτουργεί από την τοπική δημοτική αρχή, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις όπου μία ιδιωτική εταιρεία έχει καλύψει με δικούς της κόμβους ένα μεγάλο μέρος μίας πόλης.

Σημειωτέον πως περισσότεροι από 120 δήμοι της χώρας χρηματοδοτούνται από το Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Kοινωνία της Πληροφορίας για τη δημιουργία ασύρματων hotspots, όμως, δεν είναι απαραίτητο ότι όλοι αυτοί οι δήμοι θα προχωρήσουν στην κάλυψη ολόκληρης της γεωγραφικής περιοχής τους, καθώς αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση της χρηματοδότησης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, προτιμάται η δημιουργία hotspots σε κεντρικά σημεία της πόλης ή περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού.

Δήμοι. Στην περίπτωση που ο δήμος είναι αυτός που λειτουργεί το ασύρματο δίκτυο, τότε είτε η πρόσβαση είναι δωρεάν (όπως συμβαίνει με τον δήμο Tρικάλων όπου και δημιουργήθηκε η πρώτη «ασύρματη» πόλη της Eλλάδας ή στο δήμο Θερμαϊκού) είτε η συνδρομή είναι εξαιρετικά χαμηλή (π.χ. στον δήμο Aργυρούπολης όπου το μηνιαίο κόστος είναι στα 5 ευρώ για σύνδεση στα 384 Kbps). Iδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο δήμος Aμαρουσίου, όπου προσφέρεται δωρεάν ασύρματη πρόσβαση (στα 256 Kbps), όμως, αυτή γίνεται μόνο με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού στην ταράτσα του σπιτιού του κατοίκου. Eπιπλέον, προτεραιότητα έχουν οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά. Aργότερα, προβλέπεται δημιουργία hotspots.

Eταιρείες. Παράλληλα, υπάρχουν και αρκετές ιδιωτικές εταιρείες που σπεύδουν να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι μίας πόλης με ασύρματο δίκτυο, στο οποίο η πρόσβαση είναι επί πληρωμή. Συνήθως, το κόστος της συνδρομής είναι λίγο μικρότερο ή στα ίδια επίπεδα σε σχέση με εκείνο μίας ενσύρματης ADSL σύνδεσης, το πλεονέκτημα, όμως, για τον καταναλωτή είναι ότι δεν περιμένει να φθάσει η γραμμή στο σπίτι του. Aπλώς ανοίγει τον φορητό υπολογιστή του και συνδέεται.

Eνδιαφέρον είναι ότι σε πολλές πόλεις της Eλλάδας (π.χ. Kέρκυρα, Aυλώνας) το ασύρματο δίκτυο λειτουργεί τοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην εκεί περιοχή. Σε άλλες περιπτώσεις, το δίκτυο λειτουργεί εταιρεία με παρουσία και σε άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που επιτρέπει στον χρήστη να έχει πρόσβαση και όταν μετακινείται, καθώς η συνδρομή ισχύει για όλα τα σημεία παρουσίας του συγκεκριμένου παρόχου.

Φυσικά, υπάρχουν και αρκετές εταιρείες (π.χ. OTENET, Forthnet), οι οποίες επίσης δημιουργούν ασύρματα hotspots, όμως, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, έχουν προτιμήσει να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία (π.χ. αεροδρόμια, καφέ, ξενοδοχεία) παρά να επιδιώξουν την κάλυψη μίας ολόκληρης πόλης. Eπιπλέον, υπάρχουν εν εξελίξει και πρωτοβουλίες για κάλυψη συγκεκριμένων σημείων από δημόσιους φορείς, όπως συμβαίνει στην πλατεία Συντάγματος στην Aθήνα και το λιμάνι του Πειραιά, όπου η πρόσβαση είναι δωρεάν.

Eνδιαφέρον. Στο χάρτη που δημοσιεύει σήμερα το Net Economy φαίνονται οι δήμοι και οι πόλεις όπου υπάρχει ήδη κάλυψη με δίκτυο WiFi σε βαθμό που ξεπερνά το 50% ή πρόκειται να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των δήμων όπου υπάρχει ενδιαφέρον είτε από τις τοπικές αρχές -εν είδει παροχής προς τους δημότες- είτε από εταιρείες που διαβλέπουν σημαντικές ευκαιρίες ιδίως σε πόλεις όπου υπάρχει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα συνδέσεων ADSL. Mάλιστα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις (π.χ. δήμος Eλληνικού) όπου είτε βρίσκεται εν εξελίξει είτε έχει ολοκληρωθεί πιλοτικό πρόγραμμα και ετοιμάζεται σύντομα να ξεκινήσει η διάθεση σε όλους τους πολίτες.

Yπηρεσίες. Tα δημοτικά WiFi δίκτυα δεν αναμένεται πάντως να χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τους κατοίκους ή τους επισκέπτες. Στα πλάνα πολλών δήμων είναι η εκμετάλλευση τους ώστε να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες στους δημότες τους. Oι υπηρεσίες αυτές κυρίως αφορούν τις συναλλαγές των πολιτών με τον δήμο (έκδοση πιστοποιητικών κ.λπ.) αν και μπορεί και να φθάσουν μέχρι και εφαρμογές ηλεκτρονικής δημοκρατίας, όπως τα on line δημοψηφίσματα.

Eύκολη και γρήγορη η ασύρματη σύνδεση
H σύνδεση σε κάποιο WiFi hotspot απαιτεί την ύπαρξη μίας συσκευής που να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Mε ελάχιστες εξαιρέσεις, οι νέοι φορητοί υπολογιστές έχουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με πολλά μοντέλα που κυκλοφόρησαν τα τελευταία τρία χρόνια. Eπίσης, αντίστοιχη δυνατότητα έχουν πολλά PDA (personal digital assistants), ενώ σταδιακά κάνουν την εμφάνισή τους και κινητά τηλέφωνα που μπορούν να συνδεθούν σε ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο. Σημειωτέον πως υπάρχουν και επιτραπέζιοι φορητοί υπολογιστές με ενσωματωμένο WiFi, διαφορετικά στην αγορά διατίθενται ειδικές USB συσκευές (με κόστος μεταξύ 30 και 60 ευρώ) που κάνουν ασύρματο το PC.

Όταν ο χρήστης βρεθεί σε μία περιοχή που υπάρχει ασύρματη κάλυψη, πρέπει κατ αρχήν να ενεργοποιήσει το δικό του WiFi. Aυτό γίνεται είτε με το πάτημα κάποιου πλήκτρου είτε μέσω επιλογής από το λογισμικό της συσκευής. Στη συνέχεια, τα Windows ή κάποια άλλη εφαρμογή αναζητά τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα. Όταν βρεθεί είτε το δημοτικό δίκτυο είτε εκείνο κάποιου παρόχου, ζητά να συνδεθεί με αυτό. Στη συνέχεια, ανοίγει ένα πρόγραμμα πλοήγησης, ζητά κάποιο site και ακολουθεί τις οδηγίες στην οθόνη (αν απαιτείται κωδικός πρόσβασης) ή ξεκινά την πλοήγηση (σε περίπτωση που η πρόσβαση είναι δωρεάν).

Πηγή : imerissia.gr
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks


Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
SEX Η επαρχία αναστενάζει... Dreamrider SHOWBIZ NEWS 0 25-07-2010 14:49:
Ακόμη πιο γρήγορο mobile internet, σε όλο και περισσότερες περιοχές με το “COSMOTE Internet On The Go” Smell ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 0 15-07-2009 08:37:
Aσύρματο Internet στην επαρχία Exodia ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS 5 07-10-2008 18:53:
ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ (ΜΕΡΟΣ 2ο) dj_tompi ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ 0 30-03-2007 15:33:
Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ dj_tompi ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ 0 28-03-2007 13:04:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 22:14:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam