Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ (https://www.lateam.gr/forum/f70/)
-   -   ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΚΥΡΟ (https://www.lateam.gr/forum/f70/apokries-sthn-skyro-3726/)

jim_pap_2 28-02-2007 10:15:

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΚΥΡΟ
 
Το Σκυριανό Καρναβάλι διαρκεί ένα περίπου μήνα, με κορύφωση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Ένα ατελείωτο, μυστηριακό γλέντι ξεχύνεται στα σοκάκια της Χώρας από κατοίκους και επισκέπτες. Πίνουν, χορεύουν, τραγουδούν παραδοσιακά σκυριανά τραγούδια, απαγγέλλουν σατιρικούς αυτοσχέδιους στίχους, στήνουν παραστάσεις και δρώμενα.

Τα χαρακτηριστικά του καρναβαλιού παραπέμπουν στις αρχαίες γιορτές γονιμότητας και την υποδοχή της άνοιξης. Ομάδες ανδρών μεταμφιέζονται, επισκέπτονται φιλικά σπίτια και τριγυρνούν στα σοκάκια του χωριού στήνοντας επιτόπιους αγώνες δύναμης.
http://img340.imageshack.us/img340/2166/geroswu3.jpg
Ο «Γέρος», που είναι και ο πρωταγωνιστής της κάθε ομάδας, ντύνεται με τσοπάνικο πανωβράκι, τροχαδόκαλτσες και παραδοσιακά σκυριανά δερμάτινα σανδάλια, τα τροχάδια. Φοράει τσοπάνικη κάπα με κουκούλα που μοιάζει με προβιά τράγου και μάσκα επίσης από προβιά. Είναι ζωσμένος με 30-40 κουδούνια προβάτων και κρατάει το τσοπάνικο στραβοράβδι. «Γέροι», ντύνονται συνήθως οι δυνατότεροι άντρες του χωριού.

Η παράδοση θέλει τους «Γέρους» από την κάθε ομάδα όταν συναντιούνται στα σταυροδρόμια του χωριού, να σταματούν και να σείονται ταράζοντας τα κουδούνια τους, καρφώνοντας παράλληλα στη γη και κουνώντας κυκλικά το στραβοράβδι τους σΆ ένα συμβολικό, επιβλητικό αγώνα δύναμης και αντοχής. Η αναμέτρηση αυτή, όπως και το σύμβολο του ραβδιού αλλά και οι προφανείς παραπομπές σε τελετές γονιμότητας στις κινήσεις του χορού, αναφέρονται σε αντίστοιχες αναμετρήσεις ανδρών, σκοπός των οποίων ήταν η ανάδειξη του καλύτερου και δυνατότερου αρσενικού σε μητριαρχικές εποχές.

Στην βασική συντροφιά του «Γέρου» είναι επίσης η «Κορέλα», που χορεύει γύρω του και τραγουδά έναν άγριο και μακρόσυρτο σκοπό. Ο άντρας που την παριστάνει είναι ντυμένος με Σκυριανή νυφική φορεσιά, τροχάδια και φοράει μάσκα από προβιά, παρόμοια με του «Γέρου». Αντιπροσωπεύει τη νύφη, τη γυναίκα για χάρη της οποίας γίνεται η αναμέτρηση. Οι μάσκες αντίστοιχα δηλώνουν την εγκατάλειψη των ορίων της προσωπικής ταυτότητας και την απελευθέρωση από κάθε περιορισμό που θα σπίλωνε την αυθεντικότητα της οργιαστικής λατρείας του Διονύσου.

Η συντροφιά συμπληρώνεται από τον «Φράγκο», ο οποίος φοράει κανονικό παντελόνι «ευρωπαϊκό», αποκριάτικη μάσκα και ένα κουδούνι στη μέση ενώ φυσά από ένα κοχύλι, τη «μπουρού», πειράζοντας τους περαστικούς. Αρχετυπικά αντιπροσωπεύει το ρόλο του ιερέα, του μάγου, του τρελού της αυλής, που μεταγενέστερα κοινωνικοποιείται σε μια σάτιρα του ανδρισμού του ηττημένου.

http://img120.imageshack.us/img120/5361/geros1rx9.jpg

Κώδικας:

ΠΗΓΗ antaia-gaia


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 06:50:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam