Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Δηλώσεις Μπαρόζο και Πίμπαλγκς για την ενέργεια

This is a discussion on Δηλώσεις Μπαρόζο και Πίμπαλγκς για την ενέργεια within the ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Δέσμη προτάσεων για την ασφάλεια, απόδοση και αλληλεγγύη της ΕΕ σε θέματα ενέργειας, υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 13-11-2008, 19:44:   #1
ilias
VIP
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 7.753
Thanks: 111
Thanked 853 Times in 534 Posts
ilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the rough
Προεπιλογή Δηλώσεις Μπαρόζο και Πίμπαλγκς για την ενέργεια


Δέσμη προτάσεων για την ασφάλεια, απόδοση και αλληλεγγύη της ΕΕ σε θέματα ενέργειας, υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οπως υποστηρίζει η Επιτροπή, με τα μέτρα που προτείνονται εκτιμάται ότι θα δοθεί νέα ώθηση στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με παράλληλη στήριξη των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί, ώστε μέχρι το 2020 να υπάρξει εξοικονόμηση 20% στην ενέργεια, μείωση 20% στις εκπομπές που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και να εξασφαλιστεί ότι το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει νέα στρατηγική για την ανάπτυξη της ενεργειακής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και μια νέα πολιτική για τα ενεργειακά δίκτυα ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις σε ενεργειακά δίκτυα υψηλότερης απόδοσης και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Επιτροπή προτείνει επίσης ένα νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ για ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη, στο οποίο ορίζονται ορισμένοι τομείς όπου χρειάζεται περισσότερη δράση για την εξασφάλιση διατηρήσιμου εφοδιασμού με ενέργεια στο μέλλον και να αποτραπεί ο κίνδυνος κρίσης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ΕΕ οφείλει να χρησιμοποιήσει καλύτερα τους εγχώριους ενεργειακούς της πόρους, τόσο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και σε ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στην αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων, στα αποθέματα πετρελαίου και σε μεγάλο αριθμό μηχανισμών ανταπόκρισης σε πιθανή διακοπή της παροχής αερίου.
Στο επίκεντρο της δέσμης προτάσεων βρίσκεται επίσης το θέμα των επενδύσεων. Τα δίκτυα της Ευρώπης χρειάζονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση της ξεπερασμένης υποδομής και την προσαρμογή σε ανανεώσιμες και χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα ενεργειακές μορφές. Στην Πράσινη Βίβλο σχετικά με τα ενεργειακά δίκτυα προσδιορίζονται οι εξής έξι στρατηγικές πρωτοβουλίες ως ουσιαστικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ: Το σχέδιο διασύνδεσης των Βαλτικών χωρών, ο μεσογειακός ενεργειακός δακτύλιος, επαρκείς διασυνδέσεις αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου με τις χώρες της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης, το υπεράκτιο διασυνδεδεμένο δίκτυο στη Βόρεια θάλασσα, ο νότιος διάδρομος αερίου και ο αποτελεσματικός εφοδιασμός της Ευρώπης με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Η Επιτροπή θεωρεί ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα ενέργειας στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων της ΕΕ, όπως για παράδειγμα τη σύναψη σχέσεων με χώρες προμήθειας, διαμετακόμισης και κατανάλωσης αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την επιρροή της ΕΕ στις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις.
Η Επιτροπή εξετάζει επίσης τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο διάστημα μεταξύ 2020 και 2050. Προτείνεται ακόμη , μια δέσμη προτάσεων που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας σε καίριας σημασίας τομείς όπως η ενίσχυση της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια και σε προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια, η ενίσχυση του ρόλου των πιστοποιητικών ενεργειακών επιδόσεων καθώς και των εκθέσεων ελέγχου για συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού του αέρα.
Παρουσιάζοντας τη δέσμη προτάσεων για την ενεργειακή στρατηγική που αποφάσισε η Επιτροπή, ο πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε: «Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 15% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το προηγούμενο χρόνο. Ποσοστό 54% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρώπη είναι εισαγόμενη. Οφείλουμε να στραφούμε στο πρόβλημα αυτό κατεπειγόντως, λαμβάνοντας μέτρα για να βελτιώσουμε την ενεργειακή μας απόδοση και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές. Οφείλουμε να επενδύσουμε στις ενεργειακές πηγές και να τις διαφοροποιήσουμε. Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα εκφράζουν κατηγορηματικά την επιθυμία της Επιτροπής να εγγυηθεί τον ασφαλή και διατηρήσιμο ενεργειακό εφοδιασμό και αναμένεται να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους ζωτικής σημασίας στόχους 20-20-20 ως προς την κλιματική αλλαγή».
Ο αρμόδιος για την ενέργεια επίτροπος Αντρις Πίμπαλγκς τόνισε τις ευκαιρίες για νέες επενδύσεις, εξοικονόμηση κόστους και θέσεις εργασίας επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ κινήθηκε όπως ποτέ άλλοτε ώστε να ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή, τις υψηλές τιμές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Πρέπει όμως να πράξουμε περισσότερα, να είμαστε πιο φιλόδοξοι και να γίνουμε ακόμη πιο τολμηροί ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο διακοπών του ενεργειακού εφοδιασμού στο μέλλον. Αυτό σημαίνει επενδύσεις. Οι επενδύσεις στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης, σημαίνουν ότι θα δώσουμε στην οικονομία μας την ώθηση που χρειάζεται σε αυτή τη στιγμή αβεβαιότητας».
ert3
__________________
Ο χρήστης ilias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο τη Δευτέρα LATEAM RSS NEWS 0 03-12-2010 15:57:
Μπαρόζο για τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης LATEAM RSS NEWS 0 20-11-2009 20:37:
Συνάντηση Μπαρόζο-Μπράουν για την κρίση ilias ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 17-11-2008 14:31:
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος για νέα επιστολή Μιλόσοσκι προς Μπαρόζο LATEAM RSS NEWS 0 28-07-2008 14:16:
Ανακοίνωση Μπαρόζο για επιστημονικά προγράμματα LATEAM RSS NEWS 0 25-04-2008 12:08:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 19:10:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam