Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ (https://www.lateam.gr/forum/f71/)
-   -   Το Ιράν υποστηρίζει ότι σταμάτησε να ενημερώνει την IAEA. (https://www.lateam.gr/forum/f71/iran-upostirizei-oti-stamatise-na-enimerwnei-tin-iaea-4550/)

aggelos_a 31-03-2007 17:12:

Το Ιράν υποστηρίζει ότι σταμάτησε να ενημερώνει την IAEA.
 
Η απόφαση του Ιράν να σταματήσει να ενημερώνει εκ των προτέρων την επιτροπή του ΟΗΕ για τα σχέδια πυρηνικής ανάπτυξης προκλήθηκε από το φόβο ότι οι πληροφορίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια επίθεση των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, είπε η Τεχεράνη στην υπηρεσία επιτήρησης των πυρηνικών.

Στην απάντησή της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είπε στο Ιράν ότι η ενέργειά του στις 25 Μαρτίου να αποκρύψει λεπτομέρειες για οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα στο μέλλον παραβιάζει ένα κρίσιμο τμήμα των συμφωνιών μη διάδοσης που έχει υπογράψει με την IAEA και κάλεσε την Τεχεράνη να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Η απόφαση η οποία ανέστειλε μια επικουρική συμφωνία με την IAEA το 2003 για τη στήριξη της συμφωνίας πυρηνικών διασφαλίσεων του Ιράν με την υπηρεσία, έγινε σε αντίποινα για τις διευρυμένες κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ για την ιρανική άρνηση να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Σε μία επιστολή του ιρανού πρεσβευτή στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγκάρ Σολτανιέχ, προς τον διοικητή της IAEA Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερ, αναφέρεται πως η Τεχεράνη αναγκάστηκε να προφυλάξει τα πυρηνικά σχέδιά της από αυτό που αποκαλεί συνεχείς απειλές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ - και οι δύο χώρες έχουν συζητήσει ως τελευταίο μέτρο τη στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν.

Ο Σολτανιέχ επικαλέστηκε επίσης αυτό που αποκαλεί "ανάρμοστες" διαρροές προς δυτικές δυνάμεις εμπιστευτικών στοιχείων από τις επιθεωρήσεις της IAEA στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του και τις προσπάθειες του ΟΗΕ να αρνηθούν το "αναπαλλοτρίωτο δικαίωμά" του στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια. "Όσο τέτοιες απειλές στρατιωτικής δράσης επιμένουν, το Ιράν δεν έχει άλλη επιλογή από το να προστατεύσει την ασφάλειά του με όλα τα δυνατά μέσα, περιλαμβανομένης και της προστασίας των πληροφοριών οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν ανοικτά δηλωμένους και επιθετικούς στρατιωτικούς στόχους των εμπόρων του πολέμου", γράφει.

"Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο τέτοια επικίνδυνη διασπορά ευαίσθητων πληροφοριών θα πρέπει να περικοπεί μέσω βημάτων που περιορίζουν την εμβέλεια και τη διαθεσιμότητά τους", προσθέτει. Σε απαντητική του επιστολή προς τον Σολτανιέχ, ο επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων της IAEA, Βίλμος Τσερβένι, αναφέρει πως η ενέργεια της Τεχεράνης αποκλίνει από ένα μέτρο της IAEA του 1992 το οποίο προέβλεπε την εκ των προτέρων παράδοση σχεδίων πυρηνικών εγκαταστάσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή μια "αποτελεσματική εφαρμογή των διασφαλίσεων".

"Ως εκ τούτου, η απόφαση του Ιράν είναι λυπηρή. Απευθύνω έκκληση στις αρχές σας να αναθεωρήσουν την απόφασή τους", γράφει ο Τσερβένι.
http://www.otenet.gr/images/APE/124240.jpg


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 06:11:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam