Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Ο εμφύλιος Τουτσι-Χούτου αναβιώνει στο Κονγκό

This is a discussion on Ο εμφύλιος Τουτσι-Χούτου αναβιώνει στο Κονγκό within the ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής βρίσκεται το Κονγκό, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Τούτσι στα ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 31-10-2008, 16:52:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.918
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Ο εμφύλιος Τουτσι-Χούτου αναβιώνει στο Κονγκό



Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής βρίσκεται το Κονγκό, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Τούτσι στα ανατολικά της χώρας, προειδοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός. Στην πόλη Γκόμα σημειώνονται δολοφονίες, βιασμοί και λεηλασίες.

Υπό το φόβο γενικευμένης σύρραξης, έχει αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η διπλωματική προσπάθεια για τερματισμό της κρίσης, η οποία απειλεί να εξαπλωθεί και στη γειτονική Ρουάντα.

Στην Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό σημειώνονται έντονες εχθροπραξίες, καθώς δεκάδες χιλιάδες άμαχοι προσπαθούν να διαφύγουν μετά την προέλαση των ανταρτών Τούτσι. Ο αρχηγός τους, στρατηγός Λοράν Νκούντα, έχει προειδοποιήσει ότι θα καταλάβει την πόλη, εκτός εάν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εγγυηθούν για την κατάπαυση του πυρός.

Η Oxfam και άλλες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σταματήσει το έργο τους στην πόλη, όπου το νοσοκομείο και πολυάριθμα μαγαζιά και σπίτια έχουν λεηλατηθεί.

Έπειτα από αρκετές ημέρες εχθροπραξιών, ο στρατηγός Νκούντα ανακοίνωσε εκεχειρία την περασμένη Τετάρτη και στρατοπέδευσε περίπου 15 χλμ μακριά από την Γκόμα, αναγκάζοντας χιλιάδες αμάχους να διαφύγουν στα δάση, όπου οι αντάρτες δεν μπορούν να τους βρουν και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να τους βοηθήσουν.

Ο Νκούντα ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτη (30/10) ότι θα ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τη μεταφορά έκτακτης βοήθειας για εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ των ανταρτών Τούτσι και των στρατιωτών των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη.

Να σημειωθεί ότι στη Γκόμα υπεγράφη στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και οργανώσεων ανταρτών. Αν και υπέγραψε τη συμφωνία, ο αρχηγός των ανταρτών Τούτσι αρνήθηκε να καταθέσει τα όπλα όσο εξακολουθούν να δρουν στην περιοχή αντάρτες Χούτου.

Μιλώντας στο BBC, ο στρατηγός Νκούντα είπε ότι οι δυνάμεις του έχουν αποστολή να προστατέψουν την κοινότητα των Τούτσι από επιθέσεις από αντάρτες Χούτου της Ρουάντα, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση του Κονγκό για απραξία έναντι των ανταρτών των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντα (FDLR), που είναι Χούτου προερχόμενοι από τη Ρουάντα και οι οποίοι κατηγορούνται για τη γενοκτονία του 1994.

Ευρωπαϊκή παρέμβαση

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, Γαλλία, ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή (31/10) θα εξεταστεί η πιθανότητα αποστολής στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μίας στρατιωτικής αποστολής, ο ρόλος της οποίας θα είναι αποκλειστικά ανθρωπιστικός. Όπως εξήγησε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο ρόλος των ευρωπαίων στρατιωτικών που θα αποσταλούν δεν είναι να πολεμήσουν στο πλευρό των στρατιωτών του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Πηγή : cosmo.gr
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Η ιστορία της μπίρας Krusovice αναβιώνει στην Αθήνα! LATEAM RSS NEWS 0 18-06-2010 11:15:
Βρετανία: Δωρεά 64 δισ. λίρες στερλίνες στη Λ.Δ. του Κονγκό ilias ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 07-01-2009 11:34:
Ραγδαία εξάπλωση χολέρας στο Κονγκό αναφέρει η Unicef LATEAM RSS NEWS 0 19-11-2008 14:05:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 09:19:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam