Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ (https://www.lateam.gr/forum/f71/)
-   -   Προειδοποίηση από ΝΑΤΟ (https://www.lateam.gr/forum/f71/proeidopoiisi-apo-nato-7095/)

ilias 18-01-2008 19:00:

Προειδοποίηση από ΝΑΤΟ
 
http://img259.imageshack.us/img259/197/skopiahn5.jpg
Αμεση διασύνδεση μεταξύ της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και της ενσωμάτωσης των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς γίνεται στην έκθεση του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση της Συμμαχίας εν όψει των αποφάσεων που θα ληφθούν στις 2 Απριλίου στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι.
Στην εν λόγω έκθεση που συμφωνήθηκε σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (πρέσβεις κρατών-μελών) και αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από το Συμβούλιο της Συμμαχίας, για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στο θέμα της ονομασίας στο κεφάλαιο για τη διεύρυνση που αφορά στα Σκόπια (οι άλλες δύο υποψήφιες χώρες είναι η Κροατία και η Αλβανία).
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ «χρωματίστηκαν» το 2007 από το θέμα της ονομασίας, το οποίο δεν έχει επιλυθεί ακόμη, παρά την πρόοδο που συνιστούν οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών με τον Αμερικανό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιους Νίμιτς - η πρώτη το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη και η δεύτερη την προσεχή Τρίτη στην Αχρίδα. Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η ενσωμάτωση (ένταξη) στους ευρωατλαντικούς θεσμούς προϋποθέτει περιφερειακή συνεργασία και σχέσεις καλής γειτονίας. Ως εκ τούτου θεωρείται σημαντικό να επιδειχθεί εποικοδομητική στάση για την έγκαιρη επίλυση του ζητήματος, όπως καταλήγει η έκθεση.
Η ενσωμάτωση της παραπάνω αναφοράς για τις σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων στο κεφάλαιο της έκθεσης για τα Σκόπια, και όχι ως γενική αρχή για τις υποψήφιες χώρες, έγινε έπειτα από παρέμβαση της ελληνικής πλευράς και διαβουλεύσεις που είχε τις τελευταίες μέρες με ομολόγους του ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, κ. Τ. Σταματόπουλος.
Τα κριτήρια
Εκτός από την ονομασία, «καμπανάκι» κινδύνου για την ΠΓΔΜ αποτελούν και τα σημεία της έκθεσης που αναφέρονται στα πολιτικά κριτήρια, όπου διαπιστώνεται μία οπισθοδρόμηση στην εκπλήρωσή τους τους τελευταίους 12 μήνες.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα εθνοτικά προβλήματα και τις δυσκολίες εφαρμογής της συμφωνίας της Αχρίδας (2001) μεταξύ των Σκοπιανών και της αλβανικής μειονότητας, καθώς επίσης και σε προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών, με έμφαση στον τομέα της Δικαιοσύνης (διαφθορά, εγκληματικότητα).
Στην έδρα του ΝΑΤΟ αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη μεταξύ των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών και του πρωθυπουργού της χώρας αυτής, κ. Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε όλες τις επισημάνσεις της έκθεσης.
Πάντως, οι αναφορές στην έκθεση μπορεί να κρίνονται θετικές για τις ελληνικές επιδιώξεις, αλλά, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει η Ουάσιγκτον, η οποία δεν είναι αυτή τη στιγμή ξεκάθαρη, διότι μπορεί να πιέζει τους Σκοπιανούς να κάνουν βήματα στο θέμα της ονομασίας, αλλά από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ελληνική άποψη ότι αποτελεί προϋπόθεση (η επίλυσή του) για την ένταξη της γειτονικής χώρας.



e-tipos.com


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 08:25:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam