Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Εκτελέστηκε ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν

This is a discussion on Εκτελέστηκε ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν within the ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; [right:b2c7a199ad]http://img404.imageshack.us/img404/9497/766260bsy2.jpg[/right:b2c7a199ad] Δι' απαγχονισμού εκτελέστηκε ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, στις 06:05 (τοπική ώρα) το Σάββατο, για εγκλήματα κατά ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 30-12-2006, 19:26:   #1
Stefania
LaTeamer
 
Το avatar του χρήστη Stefania
 
Εγγραφή: Jul 2006
Περιοχή: L.A.
Μηνύματα: 1.338
Thanks: 55
Thanked 48 Times in 34 Posts
My Mood:
Stefania is on a distinguished roadStefania is on a distinguished roadStefania is on a distinguished roadStefania is on a distinguished road
Προεπιλογή Εκτελέστηκε ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν

[right:b2c7a199ad]http://img404.imageshack.us/img404/9497/766260bsy2.jpg[/right:b2c7a199ad]
Δι' απαγχονισμού εκτελέστηκε ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, στις 06:05 (τοπική ώρα) το Σάββατο, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν πραγματοποιήθηκε σε ασφαλή εγκατάσταση στη βόρεια Βαγδάτη. Η είδηση του θανάτου του πρώην ηγέτη έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους σιίτες και ανάμικτες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε στην σιιτική Κούφα.
Σύμφωνα με το στενό συνεργάτη του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, Σάμι αλ Ασκάρι, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης, ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιστάθηκε αρχικά, όταν μεταφερόταν από το κελί του στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές, ωστόσο στις τελευταίες του στιγμές ήταν ήρεμος.
Ο Ιρακινός πρώην ηγέτης, ντυμένος στα μαύρα και κρατώντας στα χέρια το Κοράνι, αρνήθηκε να δηλώσει κάτι πριν από την εκτέλεσή του και προσευχήθηκε μαζί με ένα σουνίτη κληρικό. Όταν τον μετέφεραν κοντά στο ικρίωμα αρνήθηκε να φορέσει καλύπτρα στο κεφάλι και πριν του περάσουν το σχοινί, φώναξε: «Ο Θεός είναι μεγάλος. Το έθνος θα νικήσει και η Παλαιστίνη είναι Αραβική». Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο 69χρονος ηγέτης κατέληξε ήρεμα και σύντομα.
Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις ασφαλείας στην σιιτική γειτονιά της Βαγδάτης, Καζιμίγια. Εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε ότι μεταχειρίστηκαν τον Σαντάμ Χουσεΐν με σεβασμό όσο ζούσε, αλλά και μετά το θάνατό του και πως «η εκτέλεση ήταν 100% ιρακινή· η αμερικανική πλευρά δεν ενεπλάκη».
Προς το παρόν, η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τι θα κάνει τι σορό του Σαντάμ Χουσεΐν. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις κόρες του πρώην ηγέτη ζουν στο εξωτερικό, ενώ οι γιοι του Οντάι και Κουσάι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής τον Ιούλιο του 2003 και κηδεύτηκαν ακριβώς έξω από τη γενέτειρα πόλη Τικρίτ.
Υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο από την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν. Η ιρακινή τηλεόραση, το δίκτυο Αλ Αραμπίγια και αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν μαγνητοσκοπημένο υλικό, περίπου ενός λεπτού, που απεικονίζει τον Σαντάμ Χουσεΐν να οδηγείται στο ικρίωμα και να του περνούν το σχοινί γύρω από το λαιμό. Δεν προβλήθηκε η στιγμή του θανάτου του.

Ο αντίκτυπος στο Ιράκ
Η είδηση του θανάτου του Σαντάμ Χουσεΐν έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους σιίτες, δεδομένου και του γεγονότος ότι η θανατική καταδίκη του πρώην ηγέτη σχετίζεται με την εκτέλεση 148 σιιτών στο χωριό Ντουτζάιλ το 1982, έπειτα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Χουσεΐν.
Στη Σάντρ Σίτι της Βαγδάτης, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους με σημαίες του Ιράκ. Φώναζαν συνθήματα, χόρευαν και έριχναν στον αέρα με τα όπλα τους. Η κυβέρνηση δεν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως συνέβη όταν ανακοινώθηκε η θανατική καταδίκη του, για το φόβο επιθέσεων αντεκδίκησης.
Αντίθετη η εικόνα στην σουνιτική πόλη Τικρίτ, που αποτελούσε τη βάση του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς ο κόσμος θρηνούσε το χαμό του. Για λόγους ασφαλείας, οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο και έξοδο από την πόλη για τέσσερις ημέρες.
Από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν είναι ένα «ισχυρό μάθημα» για τους αδίστακτους ηγέτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά του ίδιου τους του λαού. «Δεν θεωρούμε με κανένα τρόπο το Σαντάμ εκπρόσωπο κάποιας σέκτας στο Ιράκ, επειδή ο τύραννος εκπροσωπεί μόνο την κακιά ψυχή του» επισημαίνεται.
Πολύνεκρη επίθεση στην Κούφα
Ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Σαντάμ Χουσεΐν σημειώθηκε έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Κούφα, μία από τις ιερότερες πόλεις των σιιτών στο Ιράκ.
Η επίθεση σημειώθηκε σε αγορά της πόλης και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και να τραυματιστούν 58 άλλοι. Ασθενοφόρα και οχήματα της αστυνομίας έσπευσαν στην περιοχή και την απέκλεισαν. Παράλληλα, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 65 τραυματίστηκαν από τρεις ταυτόχρονες εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων που σημειώθηκαν στη Χουρίγια, σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, το μεσημέρι του Σαββάτου.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, ο Δεκέμβριος έγινε ο πιο φονικός μήνας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, τα τελευταία δύο χρόνια, αφού σκοτώθηκαν συνολικά 109 στρατιώτες -τρεις περισσότεροι απ' ό,τι τον Οκτώβριο.
Η αντίδραση της Δύσης
Όπως ήταν αναμενόμενο, την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν χαιρέτισε πρώτος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους, κάνοντας λόγο για ορόσημο στην ιστορία του Ιράκ. Η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν «σηματοδοτεί το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς για τον Ιρακινό λαό και για τα στρατεύματά μας» επισήμανε ο Τζορτζ Ο.Μπους, ωστόσο παραδέχθηκε ότι ο θάνατός του δεν σημαίνει ότι θα τερματιστεί η βία στο Ιράκ.
«Είναι σημαντικό ορόσημο στην πορεία του Ιράκ να γίνει δημοκρατική χώρα, που μπορεί να κυβερνάται, να αμύνεται και να αποτελεί σύμμαχο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στο Λονδίνο, η υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ δήλωσε ότι ο Σαντάμ έχει «τώρα λογοδοτήσει τουλάχιστον για ορισμένα από τα απαίσια εγκλήματά του κατά του ιρακινού λαού». Η Βρετανία καταδικάζει την θανατική ποινή, ωστόσο σέβεται τις αποφάσεις των ιρακινών αρχών.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει τα εγκλήματα που διέπραξε ο Ιρακινός πρώην ηγέτης, καθώς και την θανατική ποινή, δήλωσε η Κριστίνα Γκάλαχ, εκπρόσωπος του Χαβιέρ Σολάνα, ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Παράλληλα, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης, Λουί Μισέλ χαρακτήρησε την ενέργεια βάρβαρη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να μετατρέψει τον πρώην ηγέτη σε μάρτυρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί δήλωσε: «Η Γαλλία, η οποία όπως και το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων, υποστηρίζει την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως, έλαβε γνώση της εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσεΐν το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή ανήκει στον λαό και στις κυρίαρχες αρχές του Ιράκ. Η Γαλλία καλεί όλους του Ιρακινούς να κοιτάξουν το μέλλον και να εργασθούν γιά την εθνική συμφιλίωση και ενότητα».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε την εκτέλεση του Ιρακινού πρώην δικτάτορα, σημειώνοντας πως «σεβόμαστε την ετυμηγορία, αλλά η γερμανική κυβέρνηση είναι γνωστό πως αντιτίθεται ως θέμα αρχής στη θανατική ποινή».
Η Α.Μέρκελ δήλωσε πως οι σκέψεις της βρίσκονται με τα πολλά αθώα θύματα του καθεστώτος Χουσεΐν και ευχήθηκε «να μπορέσει ο ιρακινός λαός να βαδίσει στο δικό του δρόμο με ειρήνη και χωρίς βία».
Την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν επέκρινε το Βατικανό. Η εκτέλεση του Ιρακινού πρώην ηγέτη είναι «ένα τραγικό γεγονός, όπως όλες οι θανατικές ποινές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Βατικανού και σημειώνεται ότι θέτει το ρίσκο να οδηγήσει σε βεντέτα και νέο ξέσπασμα βίας στο Ιράκ.
Ανησυχία για κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ εξέφρασε η Μόσχα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε: «Δυστυχώς, οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις από έθνη και διεθνείς οργανισμούς στις αρχές του Ιράκ να μην εκτελέσουν τη θανατική ποινή δεν εισακούστηκαν. Η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης και των εθνικών και θρησκευτικών εντάσεων».
«Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν υπεύθυνος για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αιτιολογήσει τη θανατική ποινή, που είναι μια ποινή σκληρή και απάνθρωπη» υπογράμμισε η οργάνωση Human Rights Watch.

Ανάμικτες οι αντιδράσεις των Αράβων
Εξοργισμένοι δηλώνουν στην πλειονότητά τους οι μουσουλμάνοι, που έχουν συγκεντρωθεί στη Μέκκα για το ιερό προσκύνημα, επειδή για την εκτέλεση του Ιρακινού πρώην ηγέτη επελέγη η συγκεκριμένη ημέρα, δηλαδή η έναρξη της σημαντικής εορτής Έιντ αλ Αντχα. Είναι προσβολή σε όλους τους μουσουλμάνους, λένε.
Η ηγέτιδα δύναμη των Aράβων σουνιτών, Σαουδική Αραβία, επέκρινε τους σιίτες ηγέτες του Ιράκ για την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν, μεσούσης της θρησκευτικής εορτής Έιντ αλ Άντχα, λέγοντας ότι η δίκη του είχε πολιτικοποιηθεί.
«Υπάρχει ένα αίσθημα έκπληξης και αποδοκιμασίας για το γεγονός ότι η ετυμηγορία εφαρμόσθηκε στη διάρκεια των ιερών μηνών και των πρώτων ημερών του Έιντ αλ Άντχα» ανέφερε ο παρουσιαστής του επίσημου καναλιού Αλ-Ιχμπαρίγια, όταν η ροή του προγράμματος διακόπηκε για να διαβάσει μια δήλωση.
«Οι ηγέτες των ισλαμικών χωρών θα πρέπει να δείχνουν σεβασμό σε αυτή την ευλογημένη περίσταση... όχι να την εξευτελίζουν» ανέφερε η δήλωση, η οποία αποδόθηκε στον πολιτικό αναλυτή του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων SPA. «Αναμενόταν ότι η δίκη ενός πρώην προέδρου, που κυβέρνησε για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα κρατούσε περισσότερο, θα επιδείκνυε περισσότερη ακρίβεια και δεν θα πολιτικοποιείτο» κατέληγε η δήλωση.
Η Λιβύη πενθεί. Ο ηγέτης της χώρας Μοαμάρ Καντάφι κήρυξε τριήμερο πένθος, ακυρώνοντας όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις για το Έιντ.
Το σιιτικό Ιράν χαιρέτισε την εκτέλεση του Σ.Χουσεΐν, που είχε οδηγήσει τη χώρα του σε πόλεμο εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη δεκαετία του 1980. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επισήμανε: «Ο λαός του Ιράκ είναι ο νικητής στην υπόθεση της εκτέλεσης του Σαντάμ, όπως ήταν και εκείνοι που κέρδισαν κυρίως από την πτώση του».
Η παλαιστινιακή κυβέρνηση της Χαμάς επιτέθηκε στις ΗΠΑ, σημειώνοντας: «Η εκτέλεση του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν ήταν απόδειξη της εγκληματικής και τρομοκρατικής πολιτικής των ΗΠΑ και του πολέμου τους εναντίον όλων των δυνάμεων αντίστασης στον κόσμο».
Στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι επέκρινε τη χρονική στιγμή που επελέγη για την εκτέλεση, δηλαδή την έναρξη της μουσουλμανικής εορτής Έιντ, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δουλειά της ιρακινής κυβέρνησης δεν θα έχει επιπτώσεις στο Αφγανιστάν».
Ωστόσο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν επισήμανε ότι ο θάνατος του Σαντάμ Χουσεΐν θα χαλυβδώσει τους μουσουλμάνους και την αντίστασή τους κατά των ΗΠΑ. «Ο θάνατός του θα ενισχύσει το ηθικό των μουσουλμάνων. Ο ιερός πόλεμος στο Ιράκ θα γίνει εντονότερος και οι επιθέσεις κατά των εισβολέων θα αυξηθούν. Χιλιάδες άνθρωποι θα ξεσηκωθούν με μίσος κατά της Αμερικής» υπογράμμισε.
Η κυβέρνηση της Ινδίας εξέφρασε ανησυχία ότι η ενέργεια θα εντείνει την βία στην περιοχή. «Είχαμε εκφράσει την ελπίδα να μην πραγματοποιηθεί η εκτέλεση. Είμαστε απογοητευμένοι που συνέβη. Ελπίζουμε αυτό το ατυχές γεγονός να μην επηρρεάσει την διαδικασία ειρήνευσης στο Ιράκ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πρανάμπ Μουκχερτζί.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press
Ο χρήστης Stefania δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks


Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ LATEAM RSS NEWS 0 25-06-2009 00:20:
Αποχωρούν από το Ιράκ οι Βρετανοί ilias ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 17-12-2008 16:54:
Γαλλία: H Μαρτίν Ομπρί νέα ηγέτης των Σοσιαλιστών geodon ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 26-11-2008 17:31:
Επίθεση Τουρκίας στο Β. Ιράκ jim_pap_2 ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 16-12-2007 12:04:
Άσυλο ζήτησε ο δικαστής της δίκης Σαντάμ viperboy ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 10-03-2007 00:22:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 00:18:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam