Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Αποστολή «Βόρειο Σέλας»

This is a discussion on Αποστολή «Βόρειο Σέλας» within the ΔΙΑΣΤΗΜΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; Πέντε δορυφόροι θα προσπαθήσουν να ξεδιαλύνουν το μυστήριο των διαστημικών καταιγίδων. Πίσω στη Γη, στο κέντρο ελέγχου, ένας Έλληνας ερευνητής ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 04-01-2008, 17:58:   #1
Stella
I'm Blonde and i like it!
 
Το avatar του χρήστη Stella
 
Εγγραφή: Jul 2006
Περιοχή: L.Alaloum
Μηνύματα: 3.413
Thanks: 752
Thanked 1.000 Times in 646 Posts
My Mood:
Stella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura about
Προεπιλογή Αποστολή «Βόρειο Σέλας»

Πέντε δορυφόροι θα προσπαθήσουν να ξεδιαλύνουν το μυστήριο των διαστημικών καταιγίδων. Πίσω στη Γη, στο κέντρο ελέγχου, ένας Έλληνας ερευνητής θα συντονίζει την αποστολή.

Το Φεβρουάριο του 2007 εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ ο πυραυλοφορέας Delta II με ένα εντυπωσιακό φορτίο: πέντε πανομοιότυπους δορυφόρους, τους περισσότερους που έχουν ποτέ τεθεί σε τροχιά από έναν πυραυλοφορέα. Τη στιγμή της εκτόξευσης δύο συναισθήματα είχαν κυριεύσει τον Βασίλη Αγγελόπουλο: αγωνία και δικαίωση. Αγωνία για την αίσια κατάληξη της εκτόξευσης και δικαίωση γιατί μετά από πολλά χρόνια άοκνων προσπαθειών, ο Έλληνας φυσικός κατόρθωσε να πείσει τη NASA για την πραγματοποίηση αυτής της αποστολής. Μιας αποστολής που φιλοδοξεί να ρίξει φως στο μυστήριο των διαστημικών καταιγίδων που προκαλούν το φαντασμαγορικό βόρειο σέλας.
Σύγκρουση σωματιδίων
Οι πέντε δορυφόροι θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τους μηχανισμούς που προκαλούν το φαινόμενο των πολύχρωμων λάμψεων στον ουρανό. Το βόρειο σέλας δημιουργείται όταν φορτισμένα σωματίδια από το διάστημα παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης, μετακινούνται προς το βόρειο πόλο και τελικά αντιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Έτσι προκύπτουν οι εντυπωσιακές ουράνιες λάμψεις. Οι διαστημικές καταιγίδες διαρκούν μέχρι και δέκα ώρες και αλλάζουν την όψη του ουρανού, όπως κάνουν και οι απλές καταιγίδες.
Η αποστολή, με προϋπολογισμό της τάξης των 180 εκατομμυρίων δολαρίων, ονομάστηκε Time History of Events and Macroscale Interactions During Substorms (Χρονικό των γεγονότων και των αλληλεπιδράσεων μακροκλίμακας στη διάρκεια των διαστημικών υποκαταιγίδων). Ωστόσο είναι πιο γνωστή με τα αρχικά THEMIS, το όνομα της αρχαίας θεάς της δικαιοσύνης. Οι δορυφόροι κατασκευάστηκαν στο Εργαστήριο Διαστημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια σε συνεργασία με το Κέντρο Swales Aerospace με στόχο να τεθούν σε τροχιά σε διάφορα σημεία της μαγνητόσφαιρας της Γης, όπου γεννώνται οι διαστημικές καταιγίδες. «Η μελέτη αυτών των φαινομένων είναι θεμελιώδης για την κατανόηση του διαστημικού κλίματος και του τρόπου που επιδρά στους δορυφόρους και στον άνθρωπο», λέει ο υπεύθυνος των ερευνών, Βασίλης Αγγελόπουλος. «Εκτός από την αποκωδικοποίηση περίπλοκων γήινων φαινόμενων, η αποστολή θα συμβάλλει στην κατανόηση διαδικασιών που πραγματοποιούνται σε άλλους πλανήτες, όπως στον Ερμή, το Δία και τον Κρόνο. Επιπλέον, θα μας δώσει πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία ουράνιων σωμάτων όπως είναι οι μαύρες τρύπες», συμπληρώνει.
Πλυντήρια σε τροχιά
Η προέλευση των διαστημικών καταιγίδων απασχολεί την επιστημονική κοινότητα εδώ και 30 χρόνια. Αυτές οι καταιγίδες γεννώνται σε κάποιο σημείο του διαστήματος και μέσα σε μερικά λεπτά μεταφέρονται πέρα από την τροχιά της Σελήνης. ΓιΆ αυτό, ένας δορυφόρος θα αρκούσε για να προσδιοριστεί η προέλευσή τους, όχι όμως για να μελετηθεί το φαινόμενο σε όλες τις φάσεις της εξέλιξής του.
Οι πέντε δορυφόροι της αποστολής THEMIS έχουν περίπου το μέγεθος ενός πλυντηρίου, περιβάλλονται από ηλιακά πάνελ και είναι εξοπλισμένοι με όργανα που σε διάρκεια 24 μηνών θα συλλέξουν πληροφορίες για την εξέλιξη 30 καταιγίδων. Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούνται από 20 επίγειους σταθμούς στην Αλάσκα και στον Καναδά. Οι ειδικοί θα αξιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν ένα είδος μαγνητικού χάρτη πάνω από τις ΗΠΑ. Στόχος τους είναι να εντοπίσουν τα νέφη πλάσματος και τα μόρια που συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτών των αινιγματικών φαινόμενων.
Λίγο μετά την έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πυραυλοφορέας Delta II εκτόξευσε τους δορυφόρους που βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Μερικά λεπτά αργότερα οι πέντε δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά. Η διαδικασία ευθυγράμμισής τους θα διαρκέσει δέκα μήνες και στο τελικό στάδιό της η διάταξη των δορυφόρων θα θυμίζει μια σειρά από πέρλες.
Ήλιος, ο ενορχηστρωτής
Ο Βασίλης Αγγελόπουλος επισημαίνει πως το κλειδί της επιτυχίας της αποστολής έγκειται στη θέση των δορυφόρων: δύο κινούνται προς τα πλησιέστερα όρια της μαγνητόσφαιρας· άλλοι δύο θα βρίσκονται ανάμεσα στη Γη και τη μαγνητόσφαιρα· ο πέμπτος, πιο κοντά στον πλανήτη μας, θα συλλέγει πληροφορίες και θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που χαλάσει κάποιος από τους υπόλοιπους.
Φαινόμενα όπως το βόρειο σέλας και οι διαστημικές καταιγίδες προέρχονται από δραστηριότητες στο εσωτερικό του Ήλιου, όπου πραγματοποιούνται βίαιες εκρήξεις με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται στο διάστημα μόρια με την ασύλληπτη ταχύτητα των ενάμισι εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.
Κάποια από αυτά φτάνουν στη μαγνητόσφαιρα της Γης με τη μορφή ηλεκτρονίων. Όταν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα και φτάσουν στους πόλους, φωτίζονται και «ανάβουν» τον ουρανό, όπως ανάβει μια λάμπα νέον. Από το διάστημα η λάμψη μοιάζει με άλω που υψώνεται πάνω από τους μαγνητικούς πόλους. Σε πραγματικό χρόνο, η ενέργεια αυξάνεται, ώσπου το μαγνητικό πεδίο σπάει, απελευθερώνοντας ηλεκτρικό ρεύμα. Το χρώμα του ουρανού από πράσινο γίνεται πορφυρό, κόκκινο και λευκό.
Πέντε δορυφόροι σε ένα διαστημόπλοιο
Το μεγαλύτερο αίνιγμα που καλείται να λύσει η αποστολή THEMIS είναι τα στάδια εκδήλωσης αυτών των καταιγίδων και η ακολουθία των γεγονότων που τις προκαλούν. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς αυτό. Σύμφωνα με μία από αυτές, οι καταιγίδες πυροδοτούνται περίπου 80.000 χλμ. πάνω από τον ισημερινό, όταν ηλεκτρομαγνητικές ανωμαλίες διαταράσσουν τη ροή των σωματιδίων από το διάστημα. Μια δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι οι καταιγίδες εμφανίζονται περίπου 160.000 χλμ. πάνω από τον ισημερινό, λόγω της μετατροπής της μαγνητικής ενέργειας σε θερμότητα.
Σύμφωνα με τον Πίτερ Χάρβεϊ, γενικό διευθυντή της THEMIS, η εγκατάσταση πέντε δορυφόρων στο εσωτερικό ενός πυραυλοφορέα αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση, επειδή οι τέσσερις έπρεπε να εξέλθουν ταυτόχρονα, περιστρεφόμενοι σαν σβούρες. Μια άλλη πρόκληση ήταν η κατανομή του βάρους των δορυφόρων και η κατασκευή τους με πολύ ελαφριά υλικά. «Όταν μελετούσαμε τα σχέδια γνωρίζαμε πως αν προσθέταμε έστω και ένα γραμμάριο σε ένα δορυφόρο, στην πραγματικότητα θα προσθέταμε πέντε γραμμάρια στο συνολικό βάρος. Αυτό θα είχε επιπτώσεις στην εκτόξευση και θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη στην επιλογή των καυσίμων που θα χρησιμοποιούνταν για την πλοήγηση στο διάστημα», τονίζει ο Χάρβεϊ.
Ανάλυση και σύγκριση στοιχείων
Οι πληροφορίες που συλλέγει η THEMIS θα συγκριθούν με εκείνες μιας άλλης αποστολής, της STEREO. Σε αυτή χρησιμοποιούνται δύο δορυφόροι που τέθηκαν σε τροχιά τον Οκτώβριο του 2006 με στόχο να σχεδιαστεί ένας χάρτης με τις εκρήξεις που πραγματοποιούνται στην ηλιακή στεφάνη. «Τα στοιχεία της STEREO θα μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με την ύλη που μας στέλνει ο Ήλιος, ενώ η THEMIS θα μας εξηγήσει πώς μας επηρεάζει αυτή η ύλη», εξηγεί ο Βασίλης Αγγελόπουλος. «Πολλές από τις μελλοντικές επιστημονικές αποστολές της NASA θα βασίζονται σε δορυφόρους που θα μας προσφέρουν ταυτόχρονα διαφορετικές και τρισδιάστατες όψεις του διαστήματος. Η THEMIS είναι μόνο η αρχή», συμπληρώνει ο Χάρβεϊ.

Κώδικας:
ΠΗΓΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ FOCUS
__________________
Ο χρήστης Stella δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Απίστευτες εικόνες από το Βόρειο Σέλας! geodon VIDEO POINT !!!!!!!!! 0 08-02-2011 00:50:
Το 2012 το Βόρειο Σέλας έρχεται στην Eλλάδα. Stella ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ 0 08-10-2010 16:13:
Σεισμός στο Βόρειο Αιγαίο LATEAM RSS NEWS 0 03-08-2008 09:57:
Το βόρειο ημισφαίριο περιμένει τον χειμώνα... geodon ΕΛΛΑΔΑ 0 05-12-2006 23:34:
ΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΣΕΛΑΣ Stefania ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ 0 10-08-2006 20:16:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 15:10:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam