Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΔΙΑΣΤΗΜΑ (https://www.lateam.gr/forum/f74/)
-   -   Έτος δέκα ωρών (https://www.lateam.gr/forum/f74/etos-deka-orwn-975/)

Stella 05-10-2006 14:07:

Έτος δέκα ωρών
 
Νέα κατηγορία πλανητών ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble
http://img144.imageshack.us/img144/9135/744019bhp4.jpg
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε έξω από το Ηλιακό Σύστημα μια πιθανή νέα κατηγορία πλανητών, οι οποίοι χρειάζονται λιγότερο από μια γήινη ημέρα για να συμπληρώσουν μια πλήρη περιφορά γύρω από τα μητρικά τους άστρα.
Οι αστρονόμοι του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη ανακάλυψαν συνολικά 16 εξωηλιακούς πλανήτες κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας, πιο μακριά από οποιαδήποτε άλλη έρευνα.
Από τους 16 νέους πλανήτες, οι πέντε φαίνεται ότι βρίσκονται τόσο κοντά στα μητρικά τους άστρα ώστε το έτος τους διαρκεί μόλις 10 γήινες ώρες, αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη στο Νature. Η απόσταση των πλανητών από τα άστρα τους είναι σε ορισμένες περιπτώσεις μόλις 1,2 εκατ. χιλιόμετρα, τη στιγμή που η Γη απέχει από τον Ήλιο περίπου 150 εκατ. χιλιόμετρα.
Όλα τα νέα αντικείμενα είναι γίγαντες από αέριο, όπως ο Δίας, αλλά περιφέρονται γύρω από άστρα μικρότερα από τον Ήλιο, αναφέρει το Reuters.
Από το 1995 έως σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 200 πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος, οι περισσότεροι αέριοι γίγαντες μεγαλύτεροι από τον Ήλιο.
Ορισμένοι από τους πλανήτες που είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα απέχουν από τα μητρικά τους άστρα οκτώ φορές λιγότερο από ό,τι απέχει ο Ερμής από τον Ήλιο. Όμως η τροχιακή περίοδος των πλανητών αυτών είναι μεγαλύτερη από ό,τι στους νεοανακαλυφθέντες πλανήτες, καθώς διαρκεί από 1,2 έως 4 γήινες ημέρες.
Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι πλανήτες αυτοί σχηματίστηκαν μακριά από τα άστρα τους αλλά πλησιάσαν λόγω της βαρυτικής έλξης. Όσοι βρεθούν υπερβολικά κοντά τελικά καίγονται από τα άστρα τους.
Η ανακάλυψη πλανητών με τόσο σύντομη τροχιακή περίοδο υποδεικνύει ότι άστρα μικρότερα από τον Ήλιο μπορούν να τραβούν τους πλανήτες πολύ κοντά τους χωρίς να τους καταστρέφουν, γράφουν οι ερευνητές.
Η ανακάλυψη βασίστηκε στο ανεπαίσθητο σκοτείνιασμα του μητρικού άστρου καθώς ο πλανήτης διέρχεται μπροστά του.


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 22:50:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam