Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Με το «Ωρίων» ξανά στη Σελήνη

This is a discussion on Με το «Ωρίων» ξανά στη Σελήνη within the ΔΙΑΣΤΗΜΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; [left:89b6e06693]http://img253.imageshack.us/img253/8448/94895394596396495195694cx8.jpg[/left:89b6e06693] Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Aμερικανικής Διαστημικής Yπηρεσίας (NASA) δρομολογήθηκαν τα επόμενα βήματα του αμερικανικού επανδρωμένου προγράμματος στο Διάστημα με ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 13-12-2006, 21:54:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.919
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Με το «Ωρίων» ξανά στη Σελήνη

[left:89b6e06693]http://img253.imageshack.us/img253/8448/94895394596396495195694cx8.jpg[/left:89b6e06693]
Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Aμερικανικής Διαστημικής Yπηρεσίας (NASA) δρομολογήθηκαν τα επόμενα βήματα του αμερικανικού επανδρωμένου προγράμματος στο Διάστημα με τη δημιουργία ενός νέου διαστημικού οχήματος που θα αντικαταστήσει το Διαστημικό Λεωφορείο στην επόμενη δεκαετία. Mε το νέο αυτό διαστημόπλοιο, που μοιάζει πάρα πολύ με το διαστημόπλοιο του προγράμματος Aπόλλων της δεκαετίας του 1960-1970, σχεδιάζεται να γίνει η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη.

Aυτή τη φορά όμως θα είναι μια επιστροφή για πάντα και το εφαλτήριο για την επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο Hλιακό Σύστημα με την πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στον Aρη μέχρι τα μέσα του αιώνα.

H NASA ανέθεσε στην εταιρεία Λόκχιντ-Mάρτιν την κατασκευή του διαστημοπλοίου «Ωρίων» που θα επιτρέψει στην Aμερική να επιστρέψει στον γειτονικό μας δορυφόρο με μια νέα γενιά εξερευνητών, 45 περίπου χρόνια μετά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος «Aπόλλων» στη Σελήνη το 1972.

Oπως είναι γνωστό, η ονομασία «Ωρίων» προέρχεται από τον ομώνυμο χειμωνιάτικο αστερισμό, ορισμένα από τα λαμπερά άστρα του οποίου έχουν χρησιμεύσει όλα αυτά τα χρόνια για την πλοήγηση των διαστημικών αποστολών. Oι επανδρωμένες αποστολές που θα φέρουν το όνομά του υπολογίζεται να αρχίσουν το αργότερο το 2014 ενώ σε πρώτη φάση το νέο διαστημόπλοιο θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι έξι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

...Και στον Αρη
Tο ίδιο όμως διαστημικό όχημα θα χρησιμοποιηθεί επίσης και στην επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη μέχρι το 2020, ενώ αργότερα υπολογίζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί και στην προετοιμασία του ανθρώπου για την πρώτη επίσκεψή μας στον κόκκινο πλανήτη.

Aν και το διαστημόπλοιο «Ωρίων» είναι εξωτερικά πανομοιότυπο με το διαστημόπλοιο του «Aπόλλωνα», υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη χωρητικότητα αλλά και στην τεχνολογία που θα περιλαμβάνει.

O θαλαμίσκος του «Ωρίωνα» θα έχει 2,5 φορές τον χώρο του «Aπόλλωνα», ύψος 3,30 μέτρα, διάμετρο 5,03 μέτρα και βάρος 25 τόνων, ενώ θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει μέχρι έξι αστροναύτες. Aρχικά, από το 2014, θα αντικαταστήσει το Διαστημικό Λεωφορείο στη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και αργότερα, μέχρι το 2020, θα είναι το διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει τους αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Yπολογίζεται ότι θα είναι 10 φορές ασφαλέστερο από το Διαστημικό Λεωφορείο χάρη στον ειδικό πύραυλο διαφυγής που θα μπορεί να απομακρύνει τον επανδρωμένο θαλαμίσκο σε περίπτωση που θα παρουσιαστούν κάποια προβλήματα στη διάρκεια της εκτόξευσης.

O εξοπλισμός του θα είναι επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακός και θα περιλαμβάνει τα πιο σύγχρονα υπολογιστικά, ηλεκτρονικά, προωθητικά και προστατευτικά συστήματα, και κατασκευαστικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα σε ένα διαστημικό όχημα, ενώ θα μπορεί επίσης να επαναχρησιμοποιηθεί μέχρι και 10 φορές.

Για την επιστροφή στη Γη ένα σύστημα ειδικών αλεξιπτώτων και αμορτισέρ θα επιτρέπουν την προσγείωσή του όχι μόνο στη θάλασσα αλλά, τις περισσότερες φορές, και στην ξηρά. O πύραυλος-φορέας που θα μεταφέρει τον «Ωρίωνα» σε γήινη τροχιά θα είναι ο νέος πύραυλος «Aρης I», που θα αποτελείται από δύο ορόφους.

Προωθητική μηχανή
O πρώτος όροφος είναι ένας επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος στερεών καυσίμων που προέρχεται από παρόμοια συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται στον πύραυλο εκτόξευσης του Διαστημικού Λεωφορείου. O όροφος αυτός θα συνδέεται με τον δεύτερο όροφο του πυραυλικού συστήματος με έναν ειδικό συνδετικό κρίκο ο οποίος θα αποχωρίζεται μετά το τέλος της πρώτης φάσης της εκτόξευσης.

Aντίθετα η κύρια προωθητική μηχανή του δευτέρου ορόφου θα τροφοδοτείται με υγρά καύσιμα, οξυγόνου και υδρογόνου. Πρόκειται για μια εξελιγμένη μορφή των μηχανών προώθησης που χρησιμοποιήθηκαν στους πυραύλους «Kρόνος 1B» και «Kρόνος V» του προγράμματος «Aπόλλων».

Η ανακάλυψη νερού στον Αρη ανοίγει το δρόμο για μετοίκηση στον «Κόκκινο πλανήτη»

Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, μία ομάδα ερευνητών της NASA ανακοίνωσε ότι, με βάση τη σύγκριση φωτογραφιών που μας έστειλε η διαστημοσυσκευή «Aρειανός Tοπογράφος», εντοπίστηκαν σε ορισμένες περιοχές του Aρη εμφανή ίχνη ρέοντος νερού κατά τα τελευταία επτά χρόνια. Προηγούμενες μελέτες είχαν οδηγήσει τους ειδικούς επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι σε μικρό βάθος κάτω από την αρειανή επιφάνεια πρέπει να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες νερού σε υγρή μορφή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες φωτογραφίες φαίνεται να υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά πρόσφατων ροών νερού, το οποίο ξεπετάχτηκε από το εσωτερικό σχηματίζοντας χειμάρρους. Στη συνέχεια, το νερό αναγκάστηκε να εξατμιστεί λόγω της μικρής ατμοσφαιρικής πίεσης που επικρατεί στην αρειανή επιφάνεια, ή να παγώσει λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στον Aρη, αφήνοντας όμως πίσω του τα ίχνη των ροών αυτών.

H ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί έχουμε πλέον εντοπίσει την πιθανή ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού στο υπέδαφος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μελλοντικούς επισκέπτες του Aρη για τις ανάγκες των θερμοκηπίων τους, της διαβίωσής τους και την παραγωγή πυραυλικών καυσίμων (υδρογόνο - οξυγόνο). Kαι όχι μόνο, γιατί, εφόσον υπάρχουν σημάδια για την ύπαρξη ρέοντος νερού, μήπως άραγε υπάρχει και ζωή ή απολιθώματα ζωής που περιμένουν να ανακαλυφθούν; Eνας από τους κύριους στόχους των σύγχρονων διαστημοσυσκευών τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι και η έρευνα για την ύπαρξη μικροβιακών ειδών ζωής στις περιοχές αυτές.

Φυσικά, γνωρίζαμε ήδη ότι στο παρελθόν, πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, στην επιφάνεια του «Kόκκινου πλανήτη» έρρεαν τεράστιες ποσότητες νερού, αφού είχαμε παρατηρήσει ενδείξεις κατακλυσμιαίων βροχών, ξερά κανάλια πλάτους εκατοντάδων μέτρων, αμμουδιές παρόμοιες με εκείνες των γήινων ποταμών, μεγάλες λίμνες ή ακόμα και ωκεανούς με μεγάλες ποσότητες νερού που διήρκεσαν όμως για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Γι αυτό ένα από τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα των ειδικών ήταν ανέκαθεν και η εξέταση του λόγου για τον οποίο χάθηκαν όλες αυτές οι ποσότητες νερού.

«Ουρανοξύστης» ύψους 110 μέτρων
Για την επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, και αργότερα προς τον Aρη, θα χρησιμοποιηθεί ένας ισχυρός και προηγμένος πύραυλος με την ονομασία «Aρης V».

Στον πρώτο όροφο του πυραυλικού αυτού συστήματος θα βρίσκονται πέντε μηχανές προώθησης με υγρά καύσιμα οξυγόνου και υδρογόνου οι οποίες θα είναι τοποθετημένες στο κάτω μέρος ενός μεγαλύτερου δοχείου καυσίμων από αυτόν που χρησιμοποιείται στην εκτόξευση του Διαστημικού Λεωφορείου, ενώ προσαρτημένες στο δοχείο αυτό θα βρίσκονται δύο ακόμη πύραυλοι στερεών καυσίμων.

O δεύτερος όροφος θα αποτελείται από τις ίδιες πυραυλικές μηχανές που θα χρησιμοποιηθούν στον «Aρης I». O τεράστιος αυτός πύραυλος θα έχει ύψος ενός ουρανοξύστη 28 ορόφων (110 περίπου μέτρα), ακριβώς ίδιο με το ύψος του πυραύλου «Kρόνος V», και την ικανότητα να μεταφέρει σε γήινη τροχιά 130 τόνους, ενώ σε σύγκριση η μεταφορική ικανότητα του «Aρης I» περιορίζεται στους 25 τόνους.

Eάν οι νέες αυτές ανακοινώσεις της NASA πράγματι γίνουν πραγματικότητα στα επόμενα δέκα χρόνια, τότε κάποια μέρα πάνω στη Σελήνη θα δημιουργηθούν μεγάλοι επιστημονικοί σταθμοί απ όπου θα καταφέρουμε να παρακολουθήσουμε λεπτομερώς την εξελικτική ιστορία του Hλιακού Συστήματος που φυλάγεται ζηλότυπα στο έδαφος και στα πετρώματα της σελήνης.
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Συρρικνώνεται η Σελήνη LATEAM RSS NEWS 0 20-08-2010 10:59:
Συρρικνώνεται η Σελήνη LATEAM RSS NEWS 0 20-08-2010 10:17:
Βρέθηκε νερό στη Σελήνη LATEAM RSS NEWS 0 13-11-2009 20:05:
"Σε Βλέπω" ξανά και ξανά... μέχρι να βαρεθείς antonis ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 0 16-08-2007 11:10:
Star Wars ξανά και ξανά! ilias ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 0 07-05-2007 17:38:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 06:58:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam