Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ο ουρανός του χαλκού

This is a discussion on Ο ουρανός του χαλκού within the ΔΙΑΣΤΗΜΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; Βρέθηκε στη Νέμπρα της Γερμανίας και ήταν ο αστρικός χάρτης ενός λαού χωρίς γραφή. Ήταν πρόγονοι του Αχιλλέα; Είναι καλοκαίρι ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 14-04-2007, 23:50:   #1
Stella
I'm Blonde and i like it!
 
Το avatar του χρήστη Stella
 
Εγγραφή: Jul 2006
Περιοχή: L.Alaloum
Μηνύματα: 3.413
Thanks: 752
Thanked 1.000 Times in 646 Posts
My Mood:
Stella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura about
Προεπιλογή Ο ουρανός του χαλκού

Βρέθηκε στη Νέμπρα της Γερμανίας και ήταν ο αστρικός χάρτης ενός λαού χωρίς γραφή. Ήταν πρόγονοι του Αχιλλέα;


Είναι καλοκαίρι του 1999. Δυο άντρες περιπλανιούνται μέσα στη νύχτα με έναν ανιχνευτή μετάλλων στο λόφο Μίτελμπεργκ. Βρίσκονται κοντά στη Νέμπρα, ένα χωριό 3.000 κατοίκων στην ανατολική Γερμανία. Ξαφνικά ο ανιχνευτής μετάλλων ηχεί. Οι τυμβωρύχοι σταματούν, σκάβουν και βρίσκουν κάτι μεταλλικό. Είναι ένας χάλκινος δίσκος με βάρος 2 κιλά, πλάτος 32 εκατοστά και χρυσή διακόσμηση. Εκεί κοντά υπήρχαν κι άλλα ευρήματα: δύο ξίφη, δύο πελέκεις, ένα καλέμι, κομμάτια από βραχιόλια. Οι τυμβωρύχοι αρχικά πίστεψαν ότι είχαν στα χέρια τους ένα απλό μεταλλικό καπάκι. Αλλά ο μυστηριώδης δίσκος που έφεραν στο φως ήταν ηλικίας 3.600 ετών και απεικόνιζε τον ουρανό στη μακρινή εποχή του χαλκού. Ποιος τον έφτιαξε; Και γιατί;

Ψηλά τα χέρια!

Για τη λύση του μυστηρίου –και τη διάσωση του δίσκου από το παράνομο εμπόριο– σημαντική ήταν η συμβολή του αρχαιολόγου Χάραλντ Μέλερ, διευθυντή στο Μουσείο προϊστορίας της Χάλε στη Γερμανία. Ο Μέλερ είδε για πρώτη φορά φωτογραφίες αυτού του δίσκου στις 10 Μαΐου 2001, στο γραφείο ενός συναδέλφου του στο Μουσείο του Βερολίνου. Πουλιόταν μαζί με κάποια άλλα ευρήματα έναντι 1 εκατομμυρίου μάρκων (περίπου 500.000 ?). Για να τον αποκτήσει, ο Μέλερ κανόνισε μια συνάντηση με τους παράνομους πωλητές σε ένα ξενοδοχείο της Βασιλείας, στην Ελβετία. Εκεί, κατά τη διάρκεια της πληρωμής, επενέβη η αστυνομία που συνέλαβε τους κακοποιούς με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Μόλις πήραν στα χέρια τους το δίσκο, οι επιστήμονες κατάλαβαν αμέσως ότι το εύρημα ήταν αυθεντικό. Πώς όμως θα το χρονολογούσαν; Υπήρχε μόνο μία δυνατότητα: να αξιοποιήσουν τα υπόλοιπα αντικείμενα που βρέθηκαν μαζί του. Ένα από τα ξίφη περιείχε οργανικές ουσίες (ίχνη αίματος, καρπούς, ξύλο), που επέτρεψαν την ακριβή χρονολόγηση με τη μέθοδο του άνθρακα-14. Αυτή η μέθοδος βασίζεται στη μέτρηση της ραδιενεργούς αποσύνθεσης ενός μικρού κλάσματος ατόμων άνθρακα που υπάρχουν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Αρχαίο πλανητάριο

Οι αναλύσεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα είχαν ταφεί περίπου το 1600 π.Χ., κατά την εποχή του χαλκού. Όμως τι σημαίνουν τα παράξενα σύμβολα που υπάρχουν στο δίσκο και μοιάζουν με τη Σελήνη και τα αστέρια; Για να τα αποκρυπτογραφήσει, ο Μέλερ ζήτησε τη βοήθεια ενός αστρονόμου, του Βόλφχαρντ Σλόσερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ στη Γερμανία. Ο Σλόσερ επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για μια αναπαράσταση του ουρανού. «Οι μικρότερες κουκίδες είναι τα αστέρια και αναπαριστούν τη γενική εικόνα του έναστρου ουρανού, χωρίς να είναι δυνατό να διακρίνουμε κάποιον αστερισμό. Μοναδική εξαίρεση, τα 7 αστέρια στο κέντρο, που αντιστοιχούν στις Πλειάδες, δηλαδή σε μια ομάδα 11 άστρων, που όμως με γυμνό μάτι φαίνονται 7. Γιατί επιλέχτηκαν οι Πλειάδες; Ήταν σημαντικές για τους γεωργούς και τους ναυτικούς σε ολόκληρο τον κόσμο, από την αρχαία Ελλάδα ως την Ιαπωνία και από την κεντρική Αμερική ως την Ασσυρία. Πράγματι, στο βόρειο ημισφαίριο αυτή η ομάδα άστρων εμφανίζεται από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο, αναγγέλλοντας την άφιξη της εποχή της σποράς και του θέρους. Το επιβεβαιώνουν οι στίχοι του Ησίοδου (8ος-7ος αι. π.Χ.) στο ποίημα Έργα και ημέραι: «Να αρχίζετε τον θέρο όταν ανατέλλουν οι κόρες του Άτλαντος, Πλειάδες, και την σπορά όταν δύουν».

354 ημέρες ο χρόνος

Για να καταλάβουμε τα άλλα σύμβολα που υπάρχουν στο δίσκο, πρέπει να ανασυνθέσουμε τη λειτουργία του στη διάρκεια των αιώνων, ξεκινώντας από την εποχή της κατασκευής του. Αρχικά ο δίσκος απεικόνιζε 32 αστέρια, μια ημισέληνο και μια πανσέληνο. Περιείχε επίσης έναν κανόνα για τη μετατροπή του σεληνιακού έτους σε ηλιακό. Το σεληνιακό έτος, που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, αποτελούνταν από 12 σεληνιακούς μήνες, οι οποίοι ισούνται με 354 ημέρες. Για να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση με την εναλλαγή των εποχών, ήταν απαραίτητη η προσθήκη ενός μήνα κάθε 32 χρόνια περίπου, όπως κάνουμε κι εμείς σήμερα προσθέτοντας μία ημέρα στα δίσεκτα έτη. Σύμφωνα με τον Μέλερ, ο δίσκος της Νέμπρα εξηγεί το πότε πρέπει να προστεθεί ο «δίσεκτος» μήνας στο σεληνιακό ημερολόγιο: όταν η Σελήνη έχει το ίδιο πάχος με αυτήν που παριστάνεται στο δίσκο και βρίσκεται κοντά στις Πλειάδες.

Ακρίβεια μοίρας

Στους αιώνες που ακολούθησαν την πρώτη «σεληνιακή» περίοδο, ο δίσκος άλλαξε. Για παράδειγμα οι λωρίδες του ορίζοντα (στα πλάγια) εφαρμόστηκαν μεταγενέστερα. Ο λόγος; Το γεγονός ότι ο δίσκος μετατράπηκε σε ηλιακό ημερολόγιο. Πράγματι, αυτές οι λωρίδες είχαν σχέση με την κίνηση του Ήλιου στο συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος και υποδείκνυαν τα σημεία όπου ανέτειλε και έδυε κατά τη διάρκεια του έτους. Όποιος παρατηρούσε τις δύσεις του Ηλίου από την κορυφή του λόφου Μίτελμπεργκ την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου), έβλεπε τον Ήλιο να δύει πίσω από το πιο σημαντικό βουνό της περιοχής, το όρος Μπρόκεν. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου) η δύση φαινόταν πιο βόρεια, πίσω από το ψηλότερο βουνό της οροσειράς Κιφχόιζερ. Τον υπόλοιπο χρόνο η δύση φαινόταν στα ενδιάμεσα σημεία αυτών των δύο άκρων, σε ένα τόξο ορίζοντα με άνοιγμα 82°, ακριβώς όσο ο δίσκος!

Ηλιακή βάρκα

Στο δίσκο υπάρχει επίσης ένα άλλο σημαντικό σύμβολο, ένα τόξο διαφορετικό από τα άλλα, το οποίο ο Δανός αρχαιολόγος Φλέμινγκ Κάουλ αναγνώρισε ως μια «ηλιακή βάρκα». Σε πολλές θρησκείες της εποχής, θεωρούνταν ότι μετέφερε τον Ήλιο από τη δύση στην ανατολή, ώστε να ανατείλει ξανά το ξημέρωμα. Ανάλογες απεικονίσεις έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή, την αρχαία Ελλάδα και τη βόρεια Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύει ότι ο λαός της Νέμπρα είχε ένα σταθερό δίκτυο εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών και ότι αυτός ο δίσκος είχε αποκτήσει τη σημασία ενός μυθικού και θρησκευτικού αντικειμένου. Ίσως χρησιμοποιούνταν σε δημόσιες τελετές, όπως υπαινίσσονται οι τρύπες στην πίσω πλευρά (ίσως χρειάζονταν για να κρεμιέται ο δίσκος).

Αγνώστου προελεύσεως

Ποιοι ήταν όμως αυτοί που τον χρησιμοποίησαν; Για μια ακριβή απάντηση χρειάζεται να ανατρέξουμε στα ξίφη και τους πελέκεις που βρέθηκαν μαζί με το δίσκο. Σύμφωνα με ορισμένους αρχαιολόγους, ανάγονται στη δεύτερη περίοδο της εποχής του χαλκού, μεταξύ 1800 και 1700 π.Χ., και φτιάχτηκαν από ένα λαό που προϋπήρχε των Ινδοευρωπαίων. Οι ίδιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως επρόκειτο για φύλα που κατέβηκαν στη Μεσόγειο και ίδρυσαν τον Μυκηναϊκό πολιτισμό (βλ. πλαίσιο στην προηγούμενη σελίδα). Άλλοι όμως αρχαιολόγοι διαφωνούν με αυτή την εκτίμηση αλλά και με τη χρονολόγηση του δίσκου. Μάλιστα, εξετάζοντας τις φωτογραφίες αποδεικνύεται ότι η πατίνα που καλύπτει το δίσκο είναι διαφορετική από τα άλλα ευρήματα, τα οποία, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, βρέθηκαν στο ίδιο σημείο. Προκύπτει λοιπόν η αμφιβολία για το αν έχουν κοινή προέλευση. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, ο δίσκος μοιάζει να ανήκει στην εποχή του σιδήρου, δηλαδή περίπου μία χιλιετία αργότερα.

Τεχνολογικές αποδείξεις

Η απάντηση του Μέλερ σε αυτές τις αντιρρήσεις είναι η ακόλουθη: «Η επιφάνεια του δίσκου έχει καταστραφεί από τον παράνομο πωλητή. Όμως οι αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι ο χαλκός του δίσκου και αυτός των υπόλοιπων ευρημάτων προέρχονται από το ίδιο προϊστορικό ορυχείο στο Μίτερμπεργκ της Αυστρίας. Χάρη σε επιπλέον αναλύσεις παρατηρήθηκαν τα ίδια υπολείμματα χώματος σε όλα τα ευρήματα». Οι Γερμανοί επιστήμονες ίσως θα έπρεπε να ξαναγράψουν τα βιβλία της ιστορίας με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, έχοντας μοναδική πρόσβαση στα μυστικά του λαού της Νέμπρα. Ενός λαού που δε γνώριζε γραφή και που μέχρι σήμερα αγνοούσαμε ακόμα και την ύπαρξή του.
__________________
Ο χρήστης Stella δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Homestar Planetarium: Ο ουρανός στο σπίτι σας Stella ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS 0 23-03-2010 15:43:
Ανοιξε ο ουρανος να μας καταπιη... P@ntelis Web VIDEO POINT !!!!!!!!! 0 25-10-2009 18:10:
Αποτελεσματική η δράση του χαλκού στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις LATEAM RSS NEWS 0 05-03-2009 11:08:
Θεσσαλονίκη : "Θανάσιμη" για θανατηφόρα βακτήρια των νοσοκομείων αποδεικνύεται η επαφή τους με επιφάνειες χαλκού LATEAM RSS NEWS 0 15-04-2008 13:24:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 19:15:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam