Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΥΓΕΙΑ (https://www.lateam.gr/forum/f99/)
-   -   Επεμβάσεις με λιγότερες επιπλοκές (https://www.lateam.gr/forum/f99/epemvaseis-me-ligoteres-epiplokes-23862/)

geodon 26-11-2008 18:24:

Επεμβάσεις με λιγότερες επιπλοκές
 
http://img206.imageshack.us/img206/2...a080207dr1.jpg

Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές υπόσχεται μια νέα τεχνική κυκλώματος εξωσωματικής κυκλοφορίας του αίματος (σύστημα MECC) κατά τη διάρκεια των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, που εφαρμόζεται αποκλειστικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης από την ομάδα του καθηγητή Χρήστου Παπακωνσταντίνου.

Οι συνήθεις επιπλοκές, μετά από ένα χειρουργείο καρδιάς με τη συμβατική τεχνική εξωσωματικής κυκλοφορίας, η οποία εφαρμόζεται εδώ και 50 χρόνια, είναι η γενικευμένη φλεγμονή του οργανισμού, η σημαντική αιμορραγία από το χειρουργικό τραύμα, που απαιτεί τη χορήγηση πολλών μονάδων αίματος στον ασθενή, η κακή λειτουργία της καρδιάς για ένα διάστημα, μετά το χειρουργείο και η κακή οξυγόνωση των ιστών και των οργάνων.

Η χρήση των συστημάτων MECC έχει αποδειχθεί ότι μειώνει πάρα πολύ τις επιπλοκές αυτές με αποτέλεσμα ο ασθενής να δέχεται λιγότερες μεταγγίσεις αίματος ή και καθόλου αίμα, καθώς και να μπορεί να αποσωληνωθεί πολύ γρήγορα μετά το χειρουργείο και να βγει από την εντατική επίσης σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

"Το νέο σύστημα αποτελείται από ένα μικρότερο κύκλωμα εξωσωματικής κυκλοφορίας σε σχέση με το παλιό, πλήρως στεγανό, ώστε να μην έρχεται σε επαφή το αίμα του ασθενή με τον αέρα, και πλήρως ηπαρινισμένο, ώστε να χρειάζεται μικρότερη χορήγηση ηπαρίνης (αντιπηκτικό) στον ασθενή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες επιπλοκές στον ασθενή μετά το χειρουργείο" ανέφερε ο υπεύθυνος του προγράμματος ο επίκουρος καθηγητής καρδιοχειρουργικής Κυριάκος Αναστασιάδης,

Να σημειωθεί ότι το κόστος της χρήσης των νέων αυτών συστημάτων είναι ελάχιστα μεγαλύτερο των συμβατικών. Κάθε εφαρμογή συμβατικής εξωσωματικής κυκλοφορίας στα δημόσια νοσοκομεία κοστίζει 950 ευρώ, ενώ η νέα 1150 ευρώ, μικρή δηλαδή επιβάρυνση σε σχέση με τα οφέλη που προσφέρει.

Ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής Χρήστος Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του επισήμανε η χειρουργική σε πάλλουσα καρδιά, που εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την συμβατική εξωσωματική κυκλοφορία. "Με την τεχνική αυτή μπορεί ο χειρουργός να εκτελέσει μόνο επεμβάσεις επί των στεφανιαίων αγγείων, δηλαδή μόνο bypass. Το νέο σύστημα MECC ήρθε να δώσει νέα διάσταση προσφέροντας όλα τα πλεονεκτήματα της χρήσης της εξωσωματικής κυκλοφορίας και της χειρουργικής σε πάλλουσα καρδιά. Το μεγαλύτερο μέρος των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη νέα αυτή μέθοδο. Σύντομα η πανεπιστημιακή καρδιοχειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ, θα γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στη νέα αυτή τεχνολογία" πρόσθεσε ο κ Παπακωνσταντίνου.

Να σημειωθεί ότι οι νέες τεχνικές εξωσωματικής κυκλοφορίας του αίματος, κατά τη διάρκεια των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων θα παρουσιαστούν στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος -Καρδιάς και Αγγείων οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 28 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή : skai.gr


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 07:11:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam