Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του Μαστού

This is a discussion on Καρκίνος του Μαστού within the ΥΓΕΙΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; Γενικά για τον μαστό Ο μαστός είναι ένα σύνθετο όργανο που αποτελείται από αδένες και ένα συνδετικό σύστημα πόρων. Οι ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 27-04-2010, 20:39:   #1
Stella
I'm Blonde and i like it!
 
Το avatar του χρήστη Stella
 
Εγγραφή: Jul 2006
Περιοχή: L.Alaloum
Μηνύματα: 3.413
Thanks: 752
Thanked 1.000 Times in 646 Posts
My Mood:
Stella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura about
Προεπιλογή Καρκίνος του Μαστού

Γενικά για τον μαστό
Ο μαστός είναι ένα σύνθετο όργανο που αποτελείται από αδένες και ένα συνδετικό σύστημα πόρων.
Οι αδένες περιβάλλονται από λιπώδη ιστό και υποστηρίζονται από ινώδη συνδετικό ιστό, συνδέσμους και μύες.
Ο ανθρώπινος μαστός αποτελείται από ένα μαστικό αδένα που εκκρίνει γάλα, αλλά στην ουσία αποτελεί έναν τροποποιημένο ιδρωτοποιό αδένα.
Ο μαστικός αδένας αποτελείται από 15-20 τμήματα ή λοβούς, που χωρίζονται μεταξύ τους από ποικίλες ποσότητες λιπώδους ιστού. Εντός εκάστου λοβού υπάρχουν ακόμη μικρότερα τμήματα, που ονομάζονται λοβία, αποτελούμενα από ομοιάζοντες με σταφύλι αδένες που εκκρίνουν γάλα, τις κυψελίδες.
Οι ιστοί του μαστού, κυρίως αδενικός ιστός, μεταβάλλονται με τη γήρανση των γυναικών, καθώς και με βάση την ορμονική τους κατάσταση.
Η γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας παρέχει τα θεμέλια για την κατανόηση των ποικίλων τύπων καρκίνου του μαστού, καθώς και των τρόπων προσυμπτωματικού ελέγχου, διάγνωσης και αντιμετώπισης.

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συνήθη κακοήθεια σε γυναίκες του δυτικού κόσμου, προσβάλλοντας περίπου μία στις οκτώ γυναίκες στη διάρκεια της ζωής τους. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, περίπου 205.000 γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, ενώ περίπου 40.000 πεθαίνουν από αυτόν. Επιπλέον, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού αυξάνεται σε εκβιομηχανισμένες χώρες παγκοσμίως. Ποικίλοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη αυτής της νόσου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο βέλτιστος χρόνος αντιμετώπισης του καρκίνου είναι κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων του. Επομένως, σε πολλές χώρες έχουν αναπτυχθεί προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τα οποία περιλαμβάνουν αυτο-εξέταση των μαστών, μαστογραφία καθώς και κλινική εξέταση, ιδιαίτερα έπειτα από την ηλικία των 40 ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα στη Δυτική Ευρώπη, τη διάγνωση περισσότερων περιστατικών καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο της νόσου.
Επίσης, η πρόοδος που έχει σημειωθεί σχετικά με την θεραπεία οδήγησε σε λιγότερο παρεμβατικές εγχειρητικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, ενώ η χορήγηση ποικίλων νέων φαρμακευτικών αγωγών έχει αυξήσει την επιβίωση.

Διάγνωση
Το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού ξεκινούν με την ανακάλυψη μίας μάζας, συνήθως ανώδυνης, στο μαστό. Περίπου το 90% αυτών των μαζών ανευρίσκονται για πρώτη φορά από τις ίδιες τις γυναίκες.
Η πραγματοποίηση αυτο-εξέτασης των μαστών, κλινικής εξέτασης των μαστών και μαστογραφίας μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα διάγνωσης του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο με καλύτερη πρόγνωση.
Βιοψία και ιστολογική εξέταση ιστού/κυττάρων απαιτούνται για τη διαφοροποίηση μίας καλοήθους από μία κακοήθη νόσο.
Yπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του μαστού που ενδέχεται να συμπεριφέρονται διαφορετικά ως προς την παθολογία και να απαιτούν διαφορετική θεραπεία.
Η ακριβής ταξινόμηση του καρκίνου καθορίζεται από τα συγκεντρωθέντα δεδομένα, που προέρχονται από την παθολογική αξιολόγηση και από ακτινολογικές μελέτες, χειρουργικές αναφορές και εργαστηριακές μελέτες.
Η ξεκάθαρη κατανόηση της ταξινόμησης του καρκίνου του μαστού παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωση και αποτελεί βάση για τον προσδιορισμό των θεραπευτικών επιλογών.

Θεραπεία
Γενικά, η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει τη χρήση πολλαπλών θεραπευτικών διαδικασιών. Η επιλογή της κύριας θεραπείας καθορίζεται βασικά από την έκταση της νόσου τη στιγμή της διάγνωσης και τη σχετική της επιθετικότητα.
Η χειρουργική επέμβαση, είτε μαστεκτομή είτε ογκεκτομή, είναι συνήθως η βασική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμα στάδια.
Η ακτινοθεραπεία συνδυάζεται με την ογκεκτομή ως κύρια θεραπεία ή χρησιμοποιείται ως επικουρική θεραπεία μετά τη μαστεκτομή.
Ο συνήθης στόχος της θεραπείας είναι η αφαίρεση του όγκου και η χρήση επικουρικών θεραπειών για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επανεμφάνισης της νόσου.
Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου αντιμετωπίζονται με συνδυασμό κυτταροτοξικών φαρμάκων, καθένα από τα οποία έχει ελαφρώς διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Επειδή τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να ανθίστανται σε ένα κυτταροτοξικό φάρμακο για την εξάλειψή τους, μερικές φορές, απαιτείται ένα δεύτερο φάρμακο με διαφορετικό μηχανισμό δράσης, ή η συνδυασμένη δράση δύο ή περισσότερων κυτταροτοξικών παραγόντων.
Επειδή τα καρκινικά κύτταρα γενικώς διαιρούνται πιο γρήγορα από τα υγιή, είναι πιθανότερο να επηρεαστούν από τη χημειοθεραπεία. Ωστόσο και τα υγιή κύτταρα υφίστανται επίσης βλάβες, ειδικότερα τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα του μυελού των οστών, της πεπτικής οδού και των τριχοθυλακίων.
Ο στόχος της επικουρικής θεραπείας είναι η αύξηση των πιθανοτήτων για μακροπρόθεσμη επιβίωση μέσω της θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων που μπορεί να έχουν εξαπλωθεί.
Η απόφαση να χορηγηθεί επικουρική κυτταροτοξική χημειοθεραπεία, επικουρική ορμονική θεραπεία ή συνδυασμός των δύο είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και βασίζεται σε ένα πλήθος διαφορετικών προγνωστικών παραγόντων.
Η υποστηρικτική φροντίδα αποτελεί ένα διαρκές, αναπόσπαστο κομμάτι της ογκολογικής φροντίδας για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Η ορμονική ή η ενδοκρινική θεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού επειδή μπορεί να παρέμβει στη δράση των οιστρογόνων.
Οι συγκεντρώσεις των υποδοχέων οιστρογόνων και προγεστερόνης στα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποτελέσουν δείκτες πρόγνωσης σχετικά με ποιες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι πιθανό να ωφεληθούν από ορμονική θεραπεία.
__________________
Ο χρήστης Stella δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Ημέρα Υγείας του Μαστού: «Η υγεία του μαστού σου είναι στο χέρι σου» LATEAM RSS NEWS 0 16-10-2010 08:49:
Καρκίνος του μαστού: 8 τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο LATEAM RSS NEWS 0 16-10-2009 11:48:
Σε προηγμένο στάδιο ανιχνεύεται ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες LATEAM RSS NEWS 0 09-01-2009 09:21:
Καρκίνος μαστού: η Μινόγκ "έστειλε" χιλιάδες γυναίκες για εξετάσεις LATEAM RSS NEWS 0 13-06-2008 06:23:
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ digitalman ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ 0 19-03-2007 16:28:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 19:10:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam