Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΥΓΕΙΑ

Κόψιμο του καπνίσματος - Τρόποι και λύσεις

This is a discussion on Κόψιμο του καπνίσματος - Τρόποι και λύσεις within the ΥΓΕΙΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; Μετά την πρώτη Σεπτεμβρίου η απαγόρευση του καπνίσματος επιβάλλεται και στη χώρα μας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 06-09-2010, 13:03:   #1
ironitsa
Moderator
 
Το avatar του χρήστη ironitsa
 
Εγγραφή: Feb 2009
Περιοχή: LA
Μηνύματα: 2.769
Thanks: 555
Thanked 876 Times in 574 Posts
My Mood:
ironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enough
Προεπιλογή Κόψιμο του καπνίσματος - Τρόποι και λύσεις


Μετά την πρώτη Σεπτεμβρίου η απαγόρευση του καπνίσματος επιβάλλεται και στη χώρα μας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Όλα βρίσκονται μέσα στο κεφάλι σου είναι η απάντηση που δίνεται σε όσους καπνιστές ρωτούν πώς θα απαλλαγούν από το κάπνισμα. Η δύναμη της θέλησης είναι αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη από τη δύναμη της εξάρτησης. Αρκεί να υπάρχει...

Σε ό,τι αφορά στους τρόπους, το “πεντάπτυχο” της επιτυχίας συνοψίζεται στα εξής:

Με τη βοήθεια του γιατρού:

«Το σημαντικότερο είναι να πάρει ο ίδιος ο καπνιστής την απόφαση ότι θέλει να κόψει το κάπνισμα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα να του προσφερθεί σοβαρή βοήθεια, εάν απευθυνθεί σε ένα από τα 35 και πλέον ειδικά ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μετρούν εμπειρία μεγαλύτερη των δέκα ετών», σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής του πανεπιστημίου της Αθήνας και διευθύντρια του πρότυπου κέντρου διακοπής καπνίσματος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, πνευμονολόγος Χριστίνα Γκράτζιου.

Ανάλογα με το προφίλ του κάθε καπνιστή, το ιστορικό υγείας, τις συνήθειές του, τα χρόνια καπνίσματος και την εξαρτημένη συμπεριφορά, ο γιατρός επιλέγει το ενδεδειγμένο πρόγραμμα θεραπείας.

Με την υποστήριξη ειδικά εκπαιδευμένης ιατρικής ομάδας, ο ενδιαφερόμενος υποστηρίζεται ψυχολογικά και για την αποθεραπεία του «επιστρατεύονται» και φάρμακα. Οι επισκέψεις γίνονται μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν περίπου μία ώρα.

«Η προσέγγιση είναι καθαρά ιατρική. Οι μέθοδοι που ακολουθούνται βασίζονται σε διεθνείς, βασικές, κατευθυντήριες οδηγίες που δίνονται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Εμείς, ως ιατρική και πανεπιστημιακή ομάδα, τις τηρούμε αυστηρά και δεν χρησιμοποιούμε εναλλακτικές μεθόδους», τόνισε η Χριστίνα Γκράτζιου.

Στο Ευγενίδειο, ο καπνιστής θα ακολουθήσει ένα εντατικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει μία επίσκεψη την εβδομάδα για τον πρώτο μήνα, μία ανά τρεις εβδομάδες περίπου για τους επόμενους δύο μήνες και τέλος, μία ανά τρίμηνο μέχρι τη συμπλήρωση ενός έτους.

Η Χριστίνα Γκράτζιου υπογραμμίζει ότι «υπάρχει μία πολύ τακτική παρακολούθηση γι αυτό και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Επτά στα δέκα άτομα που επιλέγουν αυτό τον τρόπο για να "κόψουν" το τσιγάρο, τα καταφέρνουν. Βάσει διεθνών μελετών, οι Έλληνες καταφέρνουν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, να σταματήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια».

Το δε κόστος γι' αυτού του είδους τη βοήθεια, είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 800 801 8080.

Με τη βοήθεια του φαρμακοποιού

Στα πακέτα τσιγάρων αναγράφεται, ότι εκτός από τον γιατρό και ο φαρμακοποιός μπορεί να βοηθήσει να σταματήσουμε το κάπνισμα. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντο, για «βοήθεια».

«Κανείς φαρμακοποιός και κανένα σκεύασμα δεν μπορούν από μόνα τους να βοηθήσουν κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα, αν ο ίδιος δεν το θέλει. Αν κάποιος νομίζει ότι μόνο με μία τσίχλα, ή ένα patch, μπορεί να το κόψει, είναι γελασμένος», σημείωσε ο Κώστας Λουράντος.

Από την εμπειρία του, έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι καπνιστές στην Ελλάδα, δεν ενδιαφέρονται να κόψουν το κάπνισμα και πολλοί από αυτούς που προσπαθούν δεν το θέλουν πραγματικά. Απόδειξη ότι από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, οι περισσότεροι σκέφτονται πώς θα ξεφύγουν για να καπνίζουν ανενόχλητοι.

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τίθεται θέμα κακής νοοτροπίας, έλλειψης σεβασμού και χαμηλού επιπέδου πολιτισμού», αναφέρει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής. «Αν κάποιος έχει πραγματική θέληση να κόψει το κάπνισμα, τότε θα βοηθήσει ο φαρμακοποιός και κάποιο από τα πολλά βοηθήματα, που κυκλοφορούν στην αγορά», κατέληξε.

Με ψυχοθεραπεία


Η εξάρτηση από το κάπνισμα είναι σωματική και ψυχολογική. Το τσιγάρο δε βρίσκεται μόνο στο σώμα, αλλά κυρίως στο μυαλό του καπνιστή. Για την απεξάρτηση από το τσιγάρο, ένα κομμάτι είναι η αποτοξίνωση από τη νικοτίνη και ένα άλλο, το μεγαλύτερο, η απαλλαγή από την εμμονή.

«Το άτομο πρέπει να "ξεκολλήσει" εγκεφαλικά από το τσιγάρο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής Βασίλης Τσαρούχας. Τα στερητικά συμπτώματα, μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι ήπιας μορφής και δεν διαρκούν περισσότερο από οκτώ ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει διαταραχές στον ύπνο, στο φαγητό, να είναι ευερέθιστο και να αντιμετωπίζει ήπιες κρίσεις άγχους.

Το διανοητικό κομμάτι του εθισμού είναι βαθύτερο και πιο περίπλοκο. Ο άνθρωπος καπνίζει, γιατί υποσυνείδητα νομίζει ότι του κάνει καλό.

«Το βλαβερό πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι υγιές. Γι αυτή την αντικατάσταση μπορεί να βοηθήσει πολύ η ψυχοθεραπεία με διάφορες τεχνικές. Έτσι, μπορεί να γίνει συνειδητή απόφαση του καπνιστή, το να μην καπνίζει», αναφέρει ο κ. Τσαρούχας.

«Αν δούμε πότε ξεκινούν οι περισσότεροι άνθρωποι να καπνίζουν, θα διαπιστώσουμε ότι είναι σε περιόδους έντονης ανασφάλειας, με συνηθέστερη αυτήν της εφηβείας. Με το τσιγάρο, λοιπόν, δημιουργείται στους καπνιστές η ψευδαίσθηση, ότι βγαίνουν από αυτά τα άβολα συναισθήματα, παίρνουν επιβεβαίωση. Νομίζουν ότι το τσιγάρο τους δίνει σιγουριά, άρα τους κάνει καλό. Σιγά, σιγά το άτομο γίνεται εξαρτημένο από το τσιγάρο και δεν μπορεί να σταματήσει την κακιά συνήθεια».

Η ψυχοθεραπεία αν και μπορεί να βοηθήσει όλους τους καπνιστές, δεν είναι για όλους. Είναι για αυτούς που την χρειάζονται. «Δεν χρειάζεται πάντα να ψάχνουμε βαθιά στα πράγματα. Χρειάζεται διάκριση για το τι χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος», διευκρινίζει ο Βασίλης Τσαρούχας.

Με ένα Βιβλίο

«Ο εύκολος τρόπος να κόψετε το κάπνισμα» είναι ο τίτλος ενός βιβλίου, που σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει βοηθήσει χιλιάδες καπνιστές ανά τον κόσμο να σταματήσουν το κάπνισμα. Ο συγγραφέας, όντας ο ίδιος πρώην μανιώδης καπνιστής, παρουσιάζει μία εμπειρική μέθοδο σταματήματος του καπνίσματος.

Ο τρόπος που βρήκε ο Άλεν Κάρρ να σταματήσει το κάπνισμα και να μοιραστεί την εμπειρία του μέσα από το βιβλίο, βασίζεται σε μία απλή ιδέα. Η δυσκολία του να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, έγκειται στον φόβο για την παύση, φόβος ο οποίος πηγάζει από λάθος αντιλήψεις που είναι εντυπωμένες στο μυαλό των καπνιστών σε σχέση με το τσιγάρο. Εάν αλλάξουν, λοιπόν, οι αντιλήψεις, νικιέται και ο φόβος και έτσι το σταμάτημα γίνεται μία εύκολη υπόθεση, χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

Έτσι το έκανε και έτσι το έγραψε ο Άλεν Κάρρ και στον πρόλογο του διεθνούς μπεστ σέλλερ του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μπορείτε να φανταστείτε πώς αισθάνθηκε ο Κόμης Μοντεχρήστος όταν, τελικά, δραπέτευσε από εκείνη την φυλακή; Έτσι αισθάνθηκα και εγώ, όταν απέδρασα από την παγίδα της νικοτίνης. Έτσι αισθάνονται και τα εκατομμύρια των πρώην καπνιστών, που χρησιμοποίησαν τη μέθοδό μου. Στο τέλος του βιβλίου έτσι θα αισθάνεστε και εσείς». Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Αιώρα, σε μετάφραση του Κώστα Φωκά.

Με τη μέθοδο «μαχαίρι»


Βάσει στατιστικών, από τους εκατό καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα χωρίς βοήθεια, τρεις τα καταφέρνουν.

Ο 40χρονος Δημήτρης Παπαβασιλείου, επιτυχημένος επιστήμονας και πατέρας δύο παιδιών, είναι ένας από αυτούς. Ξεκίνησε το κάπνισμα στα 15, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια δεν καπνίζει. Μια μέρα πήρε τη μεγάλη απόφαση και το έκοψε «μαχαίρι».

«Έβλεπα ότι μου κάνει πολύ κακό. Έβηχα, σε βαθμό που πνιγόμουν, και λαχάνιαζα με το παραμικρό. Είχα κουραστεί, σιχαινόμουν τον εαυτό μου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πώς το έκοψε; «Έβαλα ένα καθημερινό στοίχημα με τον εαυτό μου. Έλεγα καθημερινά, "σήμερα δε θα καπνίσω, σήμερα δε θα καπνίσω". Mία φορά τη μέρα, πέρασαν τρία χρόνια από την πρώτη που το είπα».

«Τον πρώτο καιρό ήταν αρκετά δύσκολα» παραδέχεται και εξηγεί: «Για ένα εξάμηνο είχα νεύρα, τον πρώτο χρόνο πήρα και κάποια κιλά. Τα νεύρα, όμως, πέρασαν και τα κιλά χάθηκαν. Είμαι άλλος άνθρωπος». Ενίοτε, η παλιά κακιά συνήθεια περνάει σαν σκέψη από το μυαλό του, αλλά δεν αισθάνεται επιθυμία να την επαναφέρει στη ζωή του.

«Το μυαλό μου, σαν να κάνει "φλας μπακ" κάποιες στιγμές. Καμιά φορά πίνοντας τον καφέ μου, σκέφτομαι "τώρα κανονικά πάει ένα τσιγάρο", αλλά δεν έχω καμία επιθυμία. Δεν κάνω καν την κίνηση», λέει και απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να αλλάξουν τη ζωή τους. «Κόψτε το «μαχαίρι». Γίνεται!», κατέληξε.Πήρε "φωτιά" το 1142

Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση παρουσιάζει η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισμα «1142» καθώς, κατά τις πρώτες πέντε ημέρες λειτουργίας της, έχει δεχθεί 22.206 κλήσεις, εκ των οποίων οι 240 αφορούν καταγγελίες.

Ειδικότερα, την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, η γραμμή δέχθηκε 5.466 κλήσεις, την Πέμπτη4.952 κλήσεις, την Παρασκευή 4.348 κλήσεις, το Σάββατο 3.786 κλήσεις και την Κυριακή 3.654 κλήσεις.
__________________

Ο χρήστης ironitsa δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Το κόψιμο του τσιγάρου μπορεί να βελτιώσει και την χοληστερίνη σύμφωνα με νέα έρευνα LATEAM RSS NEWS 0 24-12-2010 16:03:
Επιχορηγήσεις για κόψιμο του τσιγάρου LATEAM RSS NEWS 0 10-12-2010 17:11:
Πρωτότυπη προτροπή για κόψιμο του καπνίσματος LATEAM RSS NEWS 0 01-04-2010 00:02:
Τα ελαφρά τσιγάρα δυσκολεύουν περισσότερο το κόψιμο του καπνίσματος LATEAM RSS NEWS 0 04-11-2009 11:10:
Οι συνέπειες του καπνίσματος εμφανίζονται και χρόνια μετά το "κόψιμο" LATEAM RSS NEWS 0 20-11-2008 09:29:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 22:58:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam