Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΥΓΕΙΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αυχενικό σύνδρομο

This is a discussion on Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αυχενικό σύνδρομο within the ΥΓΕΙΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που οφείλονται στη φυσιολογική φθορά του οργανισμού, που έρχεται με την πάροδο του χρόνου, είναι ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 22-05-2009, 00:45:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.918
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αυχενικό σύνδρομο



Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που οφείλονται στη φυσιολογική φθορά του οργανισμού, που έρχεται με την πάροδο του χρόνου, είναι το αυχενικό σύνδρομο. Πρόκειται για παθολογική κατάσταση, που επηρεάζει την κινητικότητα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος εστιάζεται στον αυχένα, δεν αποκλείεται όμως να αισθανθούμε μούδιασμα ή πόνο στο ένα ή και στα δύο χέρια ή στους ώμους.

Άλλα κλινικά συμπτώματα είναι: κεφαλαλγίες, περιορισμένη κινητικότητα της αυχενικής μοίρας, αδυναμία και μειωμένα αντανακλαστικά στα άνω και κάτω άκρα, προβλήματα στο βάδισμα («σπαστικό βάδισμα»), μούδιασμα στα άνω άκρα και μυϊκή αδυναμία στα κάτω άκρα.

Αίτια


«Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο ποικίλλουν», σημειώνει ο Δημήτρης Κακλαμάνης, ειδικευόμενος ορθοπεδικός στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Το κυριότερο είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου που παρεμβάλλεται μεταξύ των σπονδύλων της αυχενικής μοίρας.

Η εκφύλιση αυτή προκαλείται από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς της αυχενικής μοίρας, οι οποίοι αν και συνήθως περνούν απαρατήρητοι, δρουν αθροιστικά και αυξάνουν προοδευτικά το μέγεθος του προβλήματος.

Η εκφύλιση του δίσκου μπορεί να προκαλέσει με τη σειρά της δευτερογενείς βλάβες όπως μηχανικό πόνο στον αυχένα, πίεση των νωτιαίων ριζών της αυχενικής μοίρας (αυχενική νευροπάθεια) και στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με απεικονιστικές μεθόδους: ακτινογραφίες, μαγνητική και αξονική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα, μυελόγραμμα, σπινθηρογράφημα οστών και εργαστηριακές εξετάσεις.

Θεραπεία


Η θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (κυρίως μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων), τη χρήση κολλάρου (σκληρού ή μαλακού ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης), τη χρήση αυχενικού ορθοπαιδικού μαξιλαριού κατά την κατάκλιση (για ασθενείς με εντονότερα συμπτώματα ειδικά στη διάρκεια της νύχτας) και πρόγραμμα φυσιοθεραπείας.

Η επισκληρίδια ένεση κορτιζόνης επιλέγεται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τους απλούς τρόπους θεραπείας. Και αυτό γιατί η μέθοδος αυτή αν και αποτελεσματική μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες .

Όσον αφορά τη χειρουργική επέμβαση επιλέγεται ακόμη πιο σπάνια, αφού είναι πιθανό να έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως κάκωση αγγείων και νεύρων, κάκωση αυχενικού σωλήνα, φλεγμονές.

«Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Κακλαμάνης, επιλέγεται από το θεράποντα γιατρό με γνώμονα την κρισιμότητα της κατάστασης και τις επιπτώσεις κάθε μίας από τις πιθανές θεραπείες.

Το βασικότερο κριτήριο είναι πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα του ασθενούς. Αν ο πόνος στον αυχένα είναι ανυπόφορος και συνοδεύεται από μειωμένη κινητικότητα αυχενικής μοίρας και μυϊκή αδυναμία σε βαθμό, που να είναι δύσκολο ή αδύνατο ο ασθενής να εκτελέσει βασικές καθημερινές δραστηριότητες, η κατάσταση κρίνεται σοβαρή και απαιτείται ειδική αντιμετώπιση.» «Επίσης αξιολογούνται τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας σε περιπτώσεις εκφύλισης δίσκου ή κακώσεων νευρικών ριζών.» Πέρα από την κλινική εικόνα του ασθενούς βέβαια λαμβάνονται υπόψιν και παράμετροι όπως η ηλικία του και ο βαθμός της σωματικής του δραστηριότητας.

Με λίγα λόγια είναι απαραίτητη η σφαιρική εκτίμηση της κατάστασης, προκειμένου να έχουμε σωστή επιλογή θεραπευτικής αγωγής και επομένως γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή σε μία φυσιολογική ζωή.


Πηγή : cosmo.gr
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks


Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αμερικανικό ουίσκι! LATEAM RSS NEWS 0 04-05-2010 10:09:
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφιακή τηλεόραση djgeo_gr RSS NEWS 0 24-03-2010 10:06:
Σταφύλι: όσα πρέπει να γνωρίζετε! LATEAM RSS NEWS 0 08-10-2008 14:10:
Καλοκαίρι & αδυνάτισμα: τί πρέπει να γνωρίζετε LATEAM RSS NEWS 0 25-07-2008 10:42:
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φλερτ! Exodia ΣΧΕΣΕΙΣ 0 29-06-2007 19:20:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 06:10:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam