Οι επιστήμονες κατόρθωσαν – για πρώτη φορά – να μεταλλάξουν γενετικά τη ντομάτα, ώστε να περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες ανθοκυανίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ μια ομάδα φοιτητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Rice δημιούργησε την «BioBeer».
Αντικαρκινική ντομάτα
Όπως ανακοίνωσαν βρετανοί γενετιστές, η «μοβ ντομάτα» - η οποία περιέχει ανθοκυανίνες, που συνήθως υπάρχουν στα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα - βοήθησε προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος σε ποντίκια στο εργαστήριο. Όπως απεδείχθη, τα ποντίκια που έτρωγαν συχνά τη μεταλλαγμένη ντομάτα (το χρώμα της οποίας αλλάζει προς το μοβ λόγω της μετάλλαξης), έζησαν πολύ περισσότερο (182 μέρες κατά μέσο όρο) από όσα έτρωγαν κανονικές ντομάτες (142 μέρες).
Άλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, εμφράγματος και νευρολογικών ασθενειών.
Η έρευνα έγινε με το σκεπτικό ότι αφού πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε συχνά αυτά τα ωφέλιμα φρούτα (βατόμουρα, φραγκοστάφυλα), τότε η λήψη τους μπορεί να γίνει μέσω άλλων γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων.
Οι ερευνητές βέβαια αναγνωρίζουν ότι ανάλογα πειράματα σε ανθρώπους θα πάρουν χρόνο.
Να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει προσπάθειες να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα τρόφιμα με ωφέλιμες ουσίες, όπως το «χρυσό ρύζι» και οι γενετικά μεταλλαγμένες μπανάνες με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Α. Όμως κανένα προϊόν δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κατανάλωση από ανθρώπους.
Αντικαρκινική μπύρα
Μια ομάδα φοιτητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Rice δημιούργησαν μπύρα, η οποία περιέχει τη χημική ουσία ρεσβερατρόλη που υπάρχει στη φλούδα του σταφυλιού και θεωρείται υπεύθυνη για πολλές ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
Η «BioBeer» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο διεθνή διαγωνισμό γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις 8-9 Νοεμβρίου, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εκδήλωση στο χώρο της συνθετικής βιολογίας.
Η ομάδα του πανεπιστημίου Rice τροποποίησε γενετικά τη μαγιά της μπίρας, εισάγοντας σε αυτήν γονίδια που σχετίζονται με τη ρεσβερατρόλη. Η γενετικά τροποποιημένη μαγιά προκαλεί ζύμωση της μπίρας και ταυτόχρονα παράγει ρεσβερατρόλη.
Οι εχθροί της βιοτεχνολογίας επιμένουν ότι οι μεταλλάξεις αυτού του είδους μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ζήτημα που μελετούν οι επιστήμονες.
Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι μερικά από τα μέλη της ομάδας δεν έχουν καν τη νόμιμη ηλικία για να πίνουν μπίρα στις ΗΠΑ
Πηγή : cosmo.gr