Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΥΓΕΙΑ

Πώς θα γυρίσω στα κανονικά κιλά μου;

This is a discussion on Πώς θα γυρίσω στα κανονικά κιλά μου; within the ΥΓΕΙΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; Λέει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΚΑΣ, κλινικός διαιτολόγος - σύμβουλος Διατροφής στο Τμήμα Διατροφής του Γ.Ν. Κιλκίς. info@eligast.gr , www.eligast.gr Με την ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 30-10-2007, 18:09:   #1
Dj AL
Music Leader
 
Το avatar του χρήστη Dj AL
 
Εγγραφή: Aug 2007
Περιοχή: Almyros, Greece
Μηνύματα: 229
Thanks: 16
Thanked 135 Times in 34 Posts
My Mood:
Dj AL is on a distinguished roadDj AL is on a distinguished road
Προεπιλογή Πώς θα γυρίσω στα κανονικά κιλά μου;

Λέει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΚΑΣ, κλινικός διαιτολόγος - σύμβουλος Διατροφής στο Τμήμα Διατροφής του Γ.Ν. Κιλκίς. info@eligast.gr, www.eligast.gr

Με την επιμέλεια του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής ΕΛΙΓΑΣΤ

[align=justify:1e3268c66f]Πήραμε κιλά. Για ποιο λόγο; Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι που μπορούμε να επικαλεστούμε για να φάμε κάτι παραπάνω. Και όταν αυξηθεί το βάρος μας, θα μπούμε στον κόπο και στα έξοδα να χάσουμε κιλά. Ας δούμε λοιπόν τον τρόπο, ώστε αυτός ο κόπος και τα έξοδα να μην πάνε χαμένα και κυρίως να μη διατρέξει κίνδυνο η υγεία μας. Πρέπει, πάντως, να κατανοήσουμε ότι το να χάσουμε βάρος και να το ελέγξουμε μακροπρόθεσμα δεν είναι υπόθεση μιας δίαιτας-συνταγής, που θα την εκτελέσουμε για λίγους μήνες και μετά θα τη βάλουμε σε κάποιο συρτάρι, αλλά υπόθεση μόνιμων αλλαγών στη ζωή μας.

Υπάρχουν σίγουρα περισσότερες από μία αιτίες για την αύξηση του βάρους μας: «Το έριξα έξω στη διατροφή μου το τελευταίο διάστημα», «δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω και καταναλώνω συχνά (αν όχι συνέχεια) τρόφιμα έξω ή απ' έξω», «πέρασα μια δυνατή στενοχώρια και το φαγητό ήταν η πιο παρήγορη συντροφιά για εμένα», «η νέα μου εργασία θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα γραφείο, μια καρέκλα, ένας υπολογιστής κι εγώ», και άλλες πολλές. Οποιος κι αν είναι ο λόγος, ένα είναι σίγουρο: αργά ή γρήγορα θα προσπαθήσουμε να χάσουμε αυτά τα λίγα ή πολλά παραπανίσια κιλά και να επανέλθουμε στο φυσιολογικό βάρος μας. Προτού βιαστείτε να χαρακτηρίσετε απόλυτη αυτή τη βεβαιότητα, ότι θα μπείτε στη λογική της απώλειας βάρους, ακούστε το εξής ενδιαφέρον: σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διαρκώς περίπου ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ βρίσκεται σε δίαιτα και εκατομμύρια Αμερικανών από τους άλλους μισούς πιστεύουν ότι πρέπει να αρχίσουν δίαιτα!

Το πρόβλημα και η λύση του

Η κοινή λογική λέει ότι προκειμένου να επιλύσουμε αποτελεσματικά κάποιο πρόβλημα πρέπει να αναζητήσουμε πριν από όλα τη βάση του, τη ρίζα του προβλήματος, κι έπειτα να ψάξουμε τον τρόπο ώστε εκεί, στη ρίζα του, να το πολεμήσουμε.

Κατ' αρχήν πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τιμή του βάρους μας ελέγχεται από το λεγόμενο ισοζύγιο ενέργειας, που μπορούμε να το φανταστούμε σαν μια ζυγαριά μέσα στο σώμα μας, από τη μια μεριά της οποίας βρίσκονται οι θερμίδες (ενέργεια) που τρώμε και από την άλλη οι θερμίδες που καίμε. Οταν η ζυγαριά γέρνει από τη μεριά των θερμίδων που τρώμε, δηλαδή όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε, τότε το βάρος μας αυξάνεται, γιατί ο οργανισμός αποθηκεύει την περίσσεια ενέργειας με τη μορφή λίπους. Αντίθετα, όταν καίμε πιο πολλές θερμίδες από όσες τρώμε, τότε ο οργανισμός μας καλύπτει αυτό το έλλειμμα ενέργειας με το να μετατρέπει τα αποθέματα λίπους του σε ενέργεια, οπότε το βάρος μας μειώνεται. Προφανώς όταν τρώμε τόσες θερμίδες όσες καίμε, δηλαδή όταν η ζυγαριά μας ισορροπεί, το βάρος μας μένει σταθερό.

Οταν το βάρος μας αυξάνεται, πολύ απλά έχουμε καταναλώσει περισσότερες θερμίδες στη διατροφή μας από όσες έχει δαπανήσει ο οργανισμός μας στο ίδιο διάστημα. Εξίσου πολύ απλά, επομένως, η λύση για να επανέλθουμε στο φυσιολογικό μας βάρος είναι να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες θα τρώμε μέχρι να φτάσουμε στο βάρος που θέλουμε και στη συνέχεια να τρώμε τόσες θερμίδες όσες θα καίμε για να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό.

Πέντε απλές συμβουλές για την απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι στη μακρά και εξελισσόμενη «ιστορία του αδυνατίσματος» ξεκίνησαν να χάσουν βάρος χωρίς να το πολυσκεφτούν, έκαναν τις λάθος επιλογές και τελικά απέτυχαν οικτρά είτε να μειώσουν το βάρος τους είτε να διατηρήσουν την απώλεια βάρους που πέτυχαν, στα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Για να μη γραφεί και το δικό μας όνομα στη μακρά λίστα εκείνων που δεν τα κατάφεραν (και οι περισσότεροι το προσπάθησαν και το προσπαθούν ξανά και ξανά), ας σκεφτούμε λίγο καλύτερα το τι πρέπει να κάνουμε, αναγνωρίζοντας ότι η προσπάθεια που θα ξεκινήσουμε χρειάζεται πρώτα από όλα σωστό σχεδιασμό κι έπειτα σωστή εφαρμογή της τακτικής μας. Πέντε βασικά σημεία στην «υπόθεση αδυνάτισμα», που οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι κρίσιμα για την επιτυχία της προσπάθειάς μας, είναι τα παρακάτω:

1 Αναγνωρίστε γιατί θέλετε να χάσετε βάρος

Οταν ερωτούνται πολλοί άνθρωποι γιατί θέλουν να ξεκινήσουν δίαιτα, απαντούν «γιατί θέλω να χάσω μερικά κιλά». Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία να αναρωτηθεί κάποιος που «θέλει να χάσει κιλά» (ο μετρήσιμος στόχος του) είναι το γιατί θέλει να τα χάσει (το κίνητρο ή τα κίνητρά του). Οι ψυχολόγοι μάς λένε ότι αν κάποιος ξεκινήσει ν' αλλάξει τη συμπεριφορά του χωρίς να ξέρει ή χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα το κίνητρο γι' αυτή την αλλαγή, δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει. Το κίνητρο είναι αυτό που μας ωθεί σε μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τις συνήθειές μας προκειμένου να τον αλλάξουμε, και όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς του τόσο πιο θετική είναι η πρόβλεψη για την έκβαση της προσπάθειάς μας.

Αναρωτηθείτε λοιπόν, πριν από όλα, και γράψτε σε ένα χαρτί τον λόγο ή τους λόγους για τους οποίους θέλετε να χάσετε βάρος, με τη σειρά που αυτοί έχουν μεγαλύτερη αξία για εσάς και κολλήστε αυτό το χαρτί κάπου όπου θα το βλέπετε όσο πιο συχνά γίνεται κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σας, για να σας υπενθυμίζει τη σημασία της προσπάθειάς σας για τη ζωή σας. Αναζητήστε κίνητρα που ρεαλιστικά έχουν μεγαλύτερη αξία για την καθημερινότητά σας, όπως η βελτίωση της υγείας σας, το αίσθημα ευεξίας και η καλύτερη φυσική απόδοση, δεδομένα που έχουν αξιολογηθεί ως καταλληλότερα για επιτυχία η οποία κρατάει στον χρόνο. Το να σας κάνει ένα φόρεμα ή ένα κοστούμι που θέλετε να φορέσετε σε έναν γάμο ή μια βάφτιση που θα γίνει σε ένα μήνα, μπορεί να αποτελέσει ισχυρότατο κίνητρο, αλλά συνήθως όχι αποτελεσματικό για τον έλεγχο του βάρους σας μακροπρόθεσμα.

2Εξασφαλίστε υποστήριξη

Η προσπάθειά σας χρειάζεται υποστήριξη με δύο μορφές. Μια είναι αυτή ενός διαπιστευμένα ειδικού στο αδυνάτισμα, που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αξιολογήσετε καλύτερα τα κίνητρά σας, θα αξιολογήσει τη διατροφική σας κατάσταση, θα σας βοηθήσει στο να θέσετε ρεαλιστικούς, εφικτούς και μετρήσιμους στόχους, θα σχεδιάσει μαζί σας την κατάλληλη παρέμβαση και θα σας βοηθάει στον έλεγχο των αποτελεσμάτων της προσπάθειάς σας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύπτουν από αυτή.

Δεύτερη μορφή υποστήριξης, εξίσου σημαντική, που πρέπει να εξασφαλίσετε, είναι αυτή του ανθρώπινου περίγυρού σας, είτε αυτοί είναι οι άνθρωποι που συγκατοικείτε μαζί τους είτε είναι συνεργάτες σας είτε είναι οι φίλοι και οι συγγενείς που βλέπετε συχνά. Πείτε σε όλους αυτούς που ζείτε μαζί τους ότι έχετε αποφασίσει να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος, απόφαση που για εσάς είναι πολύ σοβαρή και θέλετε την κατανόηση και υποστήριξή τους. Ακόμη καλύτερα θα ήταν αν μπορούσατε να βρείτε στο περιβάλλον σας ανθρώπους που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια: θα σας βοηθούσε πραγματικά το να πηγαίνετε μαζί με κάποιον για περπάτημα, οπότε και θα παρακινείτε ο ένας τον άλλον και θα είναι πιο ευχάριστη η δραστηριότητα.

3Αλλάξτε σταδιακά τη συμπεριφορά σας

Οι απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορεί να εξαφανιστούν εξίσου απότομα· αντίθετα, οι βαθμιαίες αλλαγές μπορεί να διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή. Αλλάξτε τη διατροφή σας σταδιακά: αφού καθορίσετε τον μακροπρόθεσμο στόχο σας, διαιρέστε τον σε μικρότερους βραχυπρόθεσμους στόχους που θα εξελίσσονται κλιμακωτά. Π.χ. αν γενικά πίνετε πολλά αλκοολούχα ποτά και θέτετε ως στόχο σας τον περιορισμό του αλκοόλ στη διατροφή σας, μην περάσετε αυτόματα από τα δύο ποτά την ημέρα κατευθείαν στο κανένα ποτό αυτή την εβδομάδα. Μειώστε τα προοδευτικά σε ένα την ημέρα, ένα στις δύο ημέρες, ένα στις τρεις και πάει λέγοντας.

Ομοίως, γίνετε πιο δραστήριοι σωματικά, προοδευτικά και όχι απότομα. Από εκεί που ανεβαίνετε τις σκάλες για το διαμέρισμά σας στον δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας σας και σας κόβεται η ανάσα, μην ξεκινήσετε αμέσως από τον ενθουσιασμό σας με μία ώρα τζόκινγκ την ημέρα. Μισή ώρα ακόμη και αργού περπατήματος κάθε ημέρα είναι μια καλύτερη αρχή. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά μας διαρκούν περισσότερο όταν γίνονται βήμα βήμα, με ένα σχέδιο με βάση το οποίο, αφού σιγουρευτούμε ότι το προηγούμενο βήμα είναι πλέον στέρεο, τότε προχωράμε και στο επόμενο.

4Σχεδιάστε το σωστό διαιτολόγιο

Σίγουρα σ' αυτό θα σας βοηθούσε αποτελεσματικότερα ένας διαπιστευμένα ειδικός στο αδυνάτισμα (μην εμπιστεύεστε οποιονδήποτε), ωστόσο ας αναφέρουμε εδώ κάποιες βασικές αρχές της σωστής διατροφής που πρέπει ούτως ή άλλως να έχετε κατά νου.

Η διατροφή σας λοιπόν, και κατ' επέκταση η δίαιτα που θα ακολουθήσετε, πρέπει να διαθέτει:

* Επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά: Η διατροφή σας πρέπει πρώτα από όλα να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σας σε θρεπτικά συστατικά, ώστε να είναι ασφαλής για την υγεία σας, επάρκεια που δεν καλύπτουν οι περισσότερες από τις δημοφιλείς δίαιτες του συρμού. Η ποικιλία στις διατροφικές επιλογές μας, χωρίς αποκλεισμούς συγκεκριμένων τροφίμων ή ολόκληρων ομάδων τροφίμων, και η αποφυγή των υποθερμιδικών διαιτών (με λιγότερες από 1.200 θερμίδες ανά ημέρα), εγγυάται αυτή την επάρκεια.

* Ισορροπία: Πρόκειται για την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των τροφίμων που επιλέγουμε, ώστε όλα να έχουν τη θέση που πρέπει μέσα στη διατροφή μας και από όλα να επωφεληθούμε αυτά που μπορούν να μας δώσουν. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και το γάλα εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Και τα δύο όμως μπορεί να είναι και πλούσιες πηγές σε κορεσμένα λιπαρά. Σίδηρο και ασβέστιο θέλουμε στη διατροφή μας, τα κορεσμένα λιπαρά όμως τα θέλουμε όσο γίνεται περιορισμένα. Επομένως, δεν μπορούμε να τρώμε ανεξέλεγκτα κόκκινο κρέας και γάλα, αλλά πρέπει να τα ισορροπήσουμε μαζί με μια πληθώρα άλλων τροφίμων σε ένα κατ' ανάγκην ελεγχόμενο σε θερμίδες διαιτολόγιο.

* Ποικιλία: Η αξία της ποικιλίας επισημάνθηκε ήδη για την εξασφάλιση της επάρκειας του διαιτολογίου μας σε θρεπτικά συστατικά. Η ποικιλία μάς προφυλάσσει ακόμη από τον κίνδυνο να θεωρήσουμε ένα διαιτολόγιο μονότονο και κουραστικό, άρα και δύσκολα εφαρμόσιμο μακροπρόθεσμα. Ερευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερη ποικιλία στις διατροφικές τους επιλογές καταφέρνουν συνήθως να διατηρούν και φυσιολογικό βάρος, ενώ οι άνθρωποι με τις μονότονες επιλογές στη διατροφή τους έχουν μεγαλύτερη τάση προς το υπέρβαρο και την παχυσαρκία.

* Θρεπτική πυκνότητα: Ως τέτοια ονομάζουμε τη μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ενός διαιτολογίου συγκεκριμένων θερμίδων. Μια δίαιτα έχει τόσο μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα όσο περισσότερα τρόφιμα περιλαμβάνει που αποδίδουν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά λίγες θερμίδες. Τα τρόφιμα αυτά τα ονομάζουμε «θρεπτικώς πυκνά» τρόφιμα και το καλύτερο παράδειγμα αυτών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Στον αντίποδα των «θρεπτικώς πυκνών» τροφίμων είναι τα «θερμιδικώς πυκνά» τρόφιμα, που αποδίδουν πολλές θερμίδες, αλλά λίγα θρεπτικά συστατικά, και το καλύτερο παράδειγμα αυτών είναι τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Απλό συμπέρασμα: πολλά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας.

* Μετριασμένη - προσεκτική κατανάλωση ζάχαρης, λιπών και αλατιού: Πρόκειται για τρεις ουσίες που έχουν από τις μεγαλύτερες συνεισφορές στη δημιουργία του προβλήματος της παχυσαρκίας, αλλά και έχουν καταδικαστεί για την αποδεδειγμένη συμμετοχή τους σε μια σειρά παθολογικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, από υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία, μέχρι καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκινογενέσεις. Για πολλούς από εμάς, θα αρκούσε απλά και μόνο η αποφυγή των γλυκών, των αναψυκτικών και του πρόχειρου φαγητού των φαστ-φουντ για να χάσουμε σημαντικό αριθμό κιλών.

* Συχνά μικρά γεύματα: Τα συχνά μικρά γεύματα θα σας βοηθήσουν να μη νιώσετε πεινασμένοι καμία στιγμή της ημέρας, πείνα που μπορεί εύκολα να σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού. Πράγματι, η βραδινή αδηφαγία πολλών ανθρώπων εξηγείται από τα λίγα γεύματα που έχουν κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. απουσία πρωινού, πρώτο γεύμα ουσιαστικά το μεσημέρι, ίσως ένα γλυκό το απόγευμα και πολύ φαγητό το βράδυ). Προσπαθήστε να έχετε τουλάχιστον πέντε τακτικά μικρά γεύματα κάθε ημέρα και οπωσδήποτε μην αργείτε πολύ να φάτε το πρώτο σας γεύμα από την ώρα που θα ξυπνήσετε το πρωί.

5Κάψτε τις θερμίδες που καταναλώνετε

Η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας δεν θα σας βοηθήσει μόνο να επιτύχετε την απώλεια βάρους που θέλετε, αλλά κυρίως θα σας βοηθήσει να διατηρείτε το βάρος σας σταθερό μακροπρόθεσμα, θα σας δώσει ένα άμεσα αντιληπτό αίσθημα ευεξίας και θα ωφελήσει αποφασιστικά την υγεία σας. Θυμηθείτε ότι από τη μια ημέρα στην άλλη δεν μπορούμε να γίνουμε ολυμπιονίκες, αλλά ούτε είναι και αυτή η επιδίωξή μας. Προτιμούμε δε, δραστηριότητες με μικρή ένταση και μεγάλη διάρκεια (αεροβική άσκηση, π.χ. περπάτημα, κολύμβηση, ποδήλατο) και δραστηριότητες που μας είναι ευχάριστες, ώστε να αποκτήσουν μόνιμη παρουσία στη ζωή μας. Ακόμα και τις δύσκολες εργασιακά ημέρες μας, με τον περιορισμένο χρόνο, πρέπει να αναζητήσουμε το μέγιστο από αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας (π.χ. σταματήστε μια στάση νωρίτερα κατεβαίνοντας από το λεωφορείο και περπατήστε μέχρι την εργασία σας, προτιμήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ γυρίζοντας στο σπίτι σας). Δραστηριοποιηθείτε όσο μπορείτε περισσότερο.[/align:1e3268c66f]


[align=right:1e3268c66f]ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/10/2007[/align:1e3268c66f]
Ο χρήστης Dj AL δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Η βαριατρική απαλλάσσει από τα περιττά κιλά LATEAM RSS NEWS 0 09-02-2011 10:18:
Μπακαλιάρος 393 κιλά με 40 κιλά αβγοτάραχο! ironitsa ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 12-10-2010 18:53:
Μπορούμε να χάσουμε κιλά τρώγοντας έξω! ironitsa ΥΓΕΙΑ 0 07-09-2010 19:54:
Κατασχέθηκαν 80 κιλά κοκαΐνης σε ιστιοπλοϊκό LATEAM RSS NEWS 0 16-07-2010 15:52:
ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΙΓΑΣ 10 ΜΕΤΡΑ,450 ΚΙΛΑ geodon ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 0 24-02-2007 22:45:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 19:43:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam