Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΥΓΕΙΑ

Στέβια "η ζάχαρη του μέλλοντος"

This is a discussion on Στέβια "η ζάχαρη του μέλλοντος" within the ΥΓΕΙΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; Η στέβια χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ‘’το φυτό της νέας χιλιετίας’’ και η ζάχαρή του ως ‘’η ζάχαρη του μέλλοντος’’. ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 25-10-2010, 17:22:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.919
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Στέβια "η ζάχαρη του μέλλοντος"



Η στέβια χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ‘’το φυτό της νέας χιλιετίας’’ και η ζάχαρή του ως ‘’η ζάχαρη του μέλλοντος’’. Πρόκειται για ένα μικρό βότανο που φυτρώνει στη Βορειοδυτική Παραγουάη και αποτελεί παραδοσιακό γλυκαντικό των αυτοχθόνων Γκουαρανών.

Σήμερα η κύρια χρήση της στέβιας είναι η εξαγωγή από τα φύλλα της (χλωρά ή ξηρά) των φυσικών γλυκαντικών ουσιών στεβιοσίδη, ρεμπαουδιοσίδη, κ.ά.. Η στεβιοσίδη μόνη της ή μαζί με τις άλλες γλυκαντικές ουσίες είναι μία λευκή, μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, αλλά με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά, ανάλογα με την συγκέντρωση κάθε μιας από τις παραπάνω φυσικές γλυκαντικές ουσίες.

«Οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης (που υπάρχει στη στέβια) είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αλλά χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική αφού υποκαθιστά τη ζάχαρη και την πράσινη χρωστική καθώς και στην ιατρική αφού μπορεί να καταναλωθεί σε άτομα με διαβήτη», δηλώνει η Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγος – διατροφολόγος με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία.

Σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, επιτρέπεται μόνο ως διαιτητικό συμπλήρωμα , ενώ σε άλλες (Ιαπωνία από το 1971, Βραζιλία ) ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ως συμπλήρωμα διατροφής και ως διαιτητικό συμπλήρωμα χωρίς καμία ανεπιθύμητη ενέργεια.

«Στη στέβια αποδίδονται ιδιότητες όπως αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές, ενώ θεωρείται και όπλο κατά της παχυσαρκίας μιας και η κρυσταλλική γλυκιά ουσία της στέβιας δεν αλλάζει μορφή ακόμη και σε θερμοκρασία έως και 200 βαθμών Κελσίου, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της στη μαγειρική», σημειώνει η κ. Μαρσέλου.

«Έχει προταθεί ακόμα η χρήση της και για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης με τον ισχυρισμό ότι μειώνεται κατά 75% η πιθανότητα θραύσης στα κελύφη των αβγών του κοτόπουλου, αν προστεθεί στην τροφή τους ένα μικρό ποσοστό σκόνης από φύλλα στέβιας.»

Οι έρευνες που αναφέρονται στην βιβλιογραφία για την ασφάλεια κατανάλωσης του ‘’θαυματουργού’’ αυτού φυτού είναι πολύ λίγες και σε πειραματικά στάδια. Κάποιες από αυτές έχουν αναφέρει ότι αν τροποποιηθεί γενετικά το προϊόν της στέβια, η στεβιόλη μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση ενώ η κατανάλωσή της σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιφέρει προβλήματα γονιμότητας.

Τέλος προϊόν της στέβιας, η στεβιοσίδη μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορόφηση υδατανθράκων, όταν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, εμποδίζοντας έτσι την παραγωγή ενέργειας (γλυκόζης) απαραίτητης για τα κύτταρα. Φυσικά αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες αυτές οι έρευνες αναφέρονται σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους.

Πολιτικές αντιπαραθέσεις και ανησυχίες για την υγεία λόγω των παραπάνω ερευνών έχουν περιορίσει τη διαθεσιμότητα της Stevia σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα ο οργανισμός φαρμάκων στην Αμερική επιμένει να παραμείνει ως διαιτητικό συμπλήρωμα και όχι να καταναλωθεί ελεύθερα.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι θίγονται τα συμφέροντα της βιομηχανίας της ζάχαρης και των χημικών γλυκαντικών ουσιών.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών χωρών (οι άλλες δύο είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία), στις οποίες αναμένεται να χορηγηθεί άδεια για την καλλιέργεια στέβια, που εκτιμάται ότι μπορεί να αντικαταστήσει την καπνοκαλλιέργεια.


πηγη
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη geodon : 25-10-2010 στις 17:26:
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following 3 Users Say Thank You to geodon For This Useful Post:
korn (25-10-2010), Smell (25-10-2010), Stella (31-10-2010)
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Συνέντευξη Αννας Διαμαντοπούλου στην "Ημερησία" : "Κανείς δεν αντέχει το κόστος των πρόωρων εκλογών" LATEAM RSS NEWS 0 26-02-2011 16:11:
Γ.Παπανδρέου στο "Euro 50 Group": "Χτίζουμε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα, το ίδιο να κάνει και η Ευρώπη" LATEAM RSS NEWS 0 21-01-2011 15:42:
Συνέδριο "Βιομηχανία 2020"- Λ.Κατσέλη:"Να πιστέψουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας" LATEAM RSS NEWS 0 08-02-2010 21:42:
Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για κλείσιμο του "Ελεύθερου Τύπου" του "Τύπου της Κυριακής" και του ραδιοφωνικού σταθμού "City 99,5" LATEAM RSS NEWS 0 24-06-2009 16:15:
"Ή μειώνουμε έλλειμμα και χρέος ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί", τονίζει στο "Βήμα" ο υπουργός Οικονομίας LATEAM RSS NEWS 0 14-06-2009 10:53:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 15:56:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam