Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΥΓΕΙΑ

Τροφές "ύποπτες" για τροφικές αλλεργίες

This is a discussion on Τροφές "ύποπτες" για τροφικές αλλεργίες within the ΥΓΕΙΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; Οι αλλεργίες επηρεάζουν περισσότερο από το 20% του πληθυσμού και οι τροφικές αλλεργίες περίπου το 6% των παιδιών και το ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 17-12-2009, 00:56:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.918
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Τροφές "ύποπτες" για τροφικές αλλεργίες



Οι αλλεργίες επηρεάζουν περισσότερο από το 20% του πληθυσμού και οι τροφικές αλλεργίες περίπου το 6% των παιδιών και το 2-3% των ενηλίκων. Τα τελευταία 20 χρόνια μάλιστα έχει αυξηθεί η εμφάνιση αλλεργιών στα πιο ανεπτυγμένα κράτη, ενώ παρουσιάζεται αντίστοιχη αύξηση και στα περιστατικά άσθματος.

Στις κλινικές εκδηλώσεις των τροφικών αλλεργιών περιλαμβάνονται το άσθμα, το έκζεμα, η αλλεργική ρινίτιδα και οι γαστρεντερικές διαταραχές.

«Τα κλινικά σημεία των αλλεργιών συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές του
σώματος, που είναι άμεσα εκτεθειμένες στο περιβάλλον, όπως το δέρμα,
το γαστρεντερικό σύστημα καθώς και οι ανώτερες και κατώτερες
αναπνευστικές οδοί», σημειώνει η Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγος –διατροφολόγος, με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία.

«Η εμφάνιση των αλλεργιών είναι το αποτέλεσμα τόσο των γενετικών όσο και των εξωγενών παραγόντων. Εξωγενείς αιτίες αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί να είναι είτε περιβαλλοντικοί παράγοντες είτε ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα.

Στα βρέφη για παράδειγμα το πρώτο και μεγαλύτερο αλλεργικό φορτίο προέρχεται από την τροφή, η οποία γενικά μπορεί να προκαλέσει δερματικές και γαστρεντερικές εκδηλώσεις».

Σχεδόν όλα τα συστατικά των τροφών μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες σε ασθενείς με τροφική υπερευαισθησία αλλά το 90% αυτών προκαλούνται από 8 τρόφιμα. Τα περισσότερα τροφικά αλλεργιογόνα είναι πρωτεΐνες η γλαυκοπράσινες.

Οι 8 μεγαλύτερες ομάδες τροφίμων που προκαλούν συχνά αλλεργία είναι:

Αυγό 73%

Ψάρι 55%

Γάλα 50%

Φιστίκια 49%

Σόγια 28%

Σιτάρι 22%

Καρποί δένδρων 1.2%

Οστρακοειδή 2%

Αλλά τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν τροφική αλλεργία είναι:

Ρύζι

Ακτινίδιο

Μπανάνα

Μήλο

Καρυκεύματα

Τεχνητά γλυκαντικά

Σέλινο

Τροφικές αλλεργίες και τροφικές δυσανεξίες


«Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τις τροφικές αλλεργίες από τις μη αλλεργικές τροφικές δυσανεξίες που μπορεί να προκύψουν είτε από ενζημικές ελλείψεις, όπως η δυσανεξία στο γάλα λόγω έλλειψης δισακχαριδασών είτε από φαρμακολογική αντίδραση σε συστατικά της τροφής, όπως είναι η τυραμίνη στο τυρί αλλά και από απελευθέρωση ισταμίνης, που πυροδοτείται από ορισμένα τρόφιμα όπως το κρασί και το τυρί», εξηγεί η Δέσποινα Μαρσέλου.

«Η θεραπεία των τροφικών αλλεργιών βασίζεται πρωτίστως στην επαγρύπνηση πάντα με τη συνδρομή γιατρού αλλεργιολόγου. Σε περίπτωση που χρειαστεί δίαιτα αποκλεισμού η παρακολούθηση από διαιτολόγο με ανάλογη εξειδίκευση κρίνεται απαραίτητη, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για δυσμενείς επιδράσεις στην διατροφική πρόσληψη».

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων

Η πρόσφατη τάση που υιοθετείται από τις ιστοσελίδες στο θέμα των τροφικών αλλεργιών είναι η σύσταση της αποφυγής της υπερκατανάλωσης προϊόντων αρτοποιίας όταν υπάρχουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ημικρανίες, μετεωρισμός, διάρροια, έκζεμα, εξανθήματα, ταχυκαρδία, αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη και κούραση χωρίς εμφανή αιτία.

http://www.fedupwithfoodadditives.in...ts/Fact282.htm

Στα προϊόντα αρτοποιίας, καθώς και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. πολλοί τύποι τυριών), ένα από τα συχνότερα συντηρητικά που χρησιμοποιείται, κυρίως εναντίον των μυκήτων, είναι το προπιονικό οξύ και το άλας ασβεστίου του προπιονικού οξέως.

Οι μελλοντικές εξελίξεις στη θεραπεία των τροφικών αλλεργιών αφορούν τόσο την ανοσοθεραπεία όσο και στην γενετική τροποποίηση των τροφίμων προκειμένου να καταστούν μη αλλεργιογόνα.

Πηγή : cosmo.gr
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Μικρότερα από τα συνομήλικά τους είναι τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες LATEAM RSS NEWS 0 04-08-2010 10:20:
Τροφικές αλλεργίες προσβάλουν το 7-8% του παιδικού πληθυσμού LATEAM RSS NEWS 0 22-03-2010 15:31:
Εργαζόμενοι παρουσίασαν αλλεργίες στο "Έλενα" LATEAM RSS NEWS 0 29-07-2009 14:19:
Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για κλείσιμο του "Ελεύθερου Τύπου" του "Τύπου της Κυριακής" και του ραδιοφωνικού σταθμού "City 99,5" LATEAM RSS NEWS 0 24-06-2009 17:15:
Θεσσαλονίκη : Αφθονούν στη χώρα μας οι "σούπερ τροφές" που υπόσχονται ευεξία, ομορφιά, υγεία και μακροζωία LATEAM RSS NEWS 0 05-06-2008 10:41:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 09:09:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam