Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΥΓΕΙΑ

Υπό αμφισβήτηση τα καταθλιπτικά

This is a discussion on Υπό αμφισβήτηση τα καταθλιπτικά within the ΥΓΕΙΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; Έρευνα του πανεπιστημίου του Χαλ, στη βόρεια Βρετανία, θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα αντικαταθλιπτικών, όπως το Prozac και το Seroxat. ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 26-02-2008, 22:39:   #1
ilias
VIP
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 7.753
Thanks: 111
Thanked 855 Times in 534 Posts
ilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the rough
Προεπιλογή Υπό αμφισβήτηση τα καταθλιπτικά


Έρευνα του πανεπιστημίου του Χαλ, στη βόρεια Βρετανία, θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα αντικαταθλιπτικών, όπως το Prozac και το Seroxat. Κρίνει ότι τα φάρμακα αυτά δεν έχουν μεγαλύτερη επίδραση από τα ψευδοφάρμακα στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.
"Η διαφορά στη βελτίωση μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν ψευδοφάρμακα και αυτών που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά δεν είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη μπορούν να τα πάνε καλύτερα χωρίς χημική θεραπεία", εξήγησε ο καθηγητής Ίρβινγκ Κιρς του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Χαλ.
Ο καθηγητής αυτός ανήκει σε ομάδα ειδικών που ανέλυσε τα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί ή δεν έχουν δημοσιευτεί --αλλά τίθενται στη διάθεση βρετανικών και αμερικανικών οργανισμών πιστοποίησης-- για 47 κλινικές δοκιμές αντικαταθλιπτικών νέας γενιάς ή επιλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (ISRS).
Πρόκειται κυρίως για τα αντικαταθλιπτικά που συνταγογραφούνται ως επί το πλείστον, όπως η φλουοξετίνη (Prozac), η βενλαφαξίνη (Efexor) και η παροξετίνη (Seroxat).
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ειδικευμένη επιθεώρηση PLoS-medecine (δημόσια βιβλιοθήκη επιστήμης), τα ISRS δεν έχουν μεγαλύτερη επενέργεια από τα ψευδοφάρμακα για τις ελαφριές μορφές κατάθλιψης και για το μεγαλύτερο μέρος των σοβαρών μορφών του ιδίου ψυχικού νοσήματος.
Όσον αφορά τις πολύ σοβαρές μορφές κατάθλιψης, η διαφορά οφείλεται περισσότερο στη μικρότερη αντίδραση των ασθενών στο ψευδοφάρμακο κι όχι στη θετική αντίδραση που διαπιστώνεται στα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με την έρευνα.
"Με δεδομένα τα αποτελέσματα αυτά, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι που να συνηγορούν υπέρ των αντικαταθλιπτικών, με εξαίρεση άτομα που πάσχουν από πολύ σοβαρή κατάθλιψη, ή σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εναλλακτικές θεραπείες δεν επιτρέπουν να υπάρξει βελτίωση", συνέχισε ο Κιρς.
Ο βρετανός υπουργός Υγείας Άλαν Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο 170 εκατομμυρίων λιρών (225 εκατομμυρίων ευρώ) για την εκπαίδευση 3.600 ανθρώπων στη θεραπεία της κατάθλιψης χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Για την Μάρτζορι Ουάλας, υπεύθυνη της ένωσης Sane που ειδικεύεται στην ψυχική υγεία, μια επαλήθευση των αποτελεσμάτων αυτών θα αποτελέσει μεγάλη πηγή ανησυχίας, καθώς τα αντικαταθλιπτικά νέας γενιάς "αντιπροσώπευαν μια μεγάλη ελπίδα για το μέλλον". Ωστόσο η ίδια τόνισε ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να διακόπτουν τη θεραπεία τους χωρίς να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
Η έρευνα αυτή συνιστά μια "σημαντική πρόκληση στην υπεροχή των φαρμάκων στη θεραπεία της κατάθλιψης", έκρινε επίσης η Άλισον Κομπ, υπεύθυνη της ένωσης Μάιντ (Νους).
"Τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν πολλά άτομα, όμως σε καμία περίπτωση όλον τον κόσμο, και ορισμένα άτομα υφίστανται πολύ σημαντικές παρενέργειες", πρόσθεσε.
Ο καθηγητής Τιμ Κένταλ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος έρευνας του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιατρικής, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας "εξαιρετικά σημαντικά" και χαρακτήρισε επικίνδυνο το γεγονός ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν δημοσιεύει το σύνολο των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της.
Εκπρόσωπος της εταιρείας Eli Lilly, που παρασκευάζει το Prozac, σημείωσε ωστόσο ότι "εκτενείς ιατρικές και επιστημονικές δοκιμές έδειξαν ότι η φλουοξετίνη είναι ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό".
Επίσης εκπρόσωπος της εταιρείας GlaxoSmithKline, που παρασκευάζει το Seroxat, σημείωσε ότι οι συντελεστές της έρευνας αυτής "δεν αναγνωρίζουν τα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχουν αυτές οι θεραπείες στους ασθενείς και στις οικογένειές τους για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και έρχονται σε αντίθεση με αυτό που έχει διαπιστωθεί σε κλινικό επίπεδο". Επίσης εξέφρασε τη θλίψη του για την "άσκοπη ανησυχία και έννοια" που μπορεί να προκαλέσει η έρευνα αυτή στους ασθενείς.


ant1
__________________
Ο χρήστης ilias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks


Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Υπό αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα του Tamiflu LATEAM RSS NEWS 0 10-12-2009 10:14:
Καταθλιπτικά συμπτώματα και στα παιδιά ironitsa ΥΓΕΙΑ 0 26-10-2009 12:03:
Περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχουν τα νεαρά καταθλιπτικά άτομα LATEAM RSS NEWS 0 20-08-2009 12:27:
Υπό αμφισβήτηση η πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών με την ασπιρίνη LATEAM RSS NEWS 0 30-05-2009 09:47:
Πείραμα θέτει υπό αμφισβήτηση την έννοια της ελεύθερης βούλησης LATEAM RSS NEWS 0 15-04-2008 11:04:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 00:32:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam