Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΥΓΕΙΑ

Ζάχαρη και χαμόγελο πάνε μαζί;

This is a discussion on Ζάχαρη και χαμόγελο πάνε μαζί; within the ΥΓΕΙΑ forums, part of the ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ category; Κάποτε θα απαντούσαμε εύκολα «όχι», θεωρώντας ότι η ζάχαρη είναι ο κύριος ένοχος για την τερηδόνα, που... ασχημαίνει το χαμόγελό ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 29-09-2009, 15:45:   #1
ironitsa
Moderator
 
Το avatar του χρήστη ironitsa
 
Εγγραφή: Feb 2009
Περιοχή: LA
Μηνύματα: 2.769
Thanks: 555
Thanked 876 Times in 574 Posts
My Mood:
ironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enough
Προεπιλογή Ζάχαρη και χαμόγελο πάνε μαζί;



Κάποτε θα απαντούσαμε εύκολα «όχι», θεωρώντας ότι η ζάχαρη είναι ο κύριος ένοχος για την τερηδόνα, που... ασχημαίνει το χαμόγελό μας. Φαίνεται, όμως, ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή...

Η σχέση της ζάχαρης με τη στοματική υγεία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών εδώ και 60 ολόκληρα χρόνια! Κι ενώ, τόσο η ζάχαρη, όσο και οι υδατάνθρακες έχουν αναμφισβήτητα μερίδιο ευθύνης στη δημιουργία τερηδόνας, φαίνεται πως οι παράγοντες που την προκαλούν είναι τελικά πολύ περισσότεροι – και ίσως, πιο σημαντικοί. Πρόσφατες έρευνες, λόγου χάρη, υπογραμμίζουν ότι, βασικότατοι λόγοι για την εμφάνιση τερηδόνας είναι η μη χρήση φθορίου και η ελλιπής στοματική υγιεινή. Σε ό,τι αφορά στη ζάχαρη, οι παράγοντες που τη συνδέουν με το σχηματισμό τερηδόνας είναι, και πάλι, πολλοί: τι είδους σάκχαρα ή υδατάνθρακες επιλέγουμε και σε ποια κατηγορία τροφίμων ανήκουν, πόσο συχνά τα καταναλώνουμε, πόσο χρόνο παραμένουν τα τρόφιμα αυτά στο στόμα μας κλπ.- άρα, όντως, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή!

Σύμφωνα με πολλές έρευνες πάντως, φαίνεται ότι, πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ή μη της τερηδόνας παίζουν η φθορίωση του νερού και το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών – πολύ περισσότερο από τη ζάχαρη! Σε μία ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, μάλιστα, όπου περιλαμβάνονται όλες οι επιστημονικές δημοσιεύσεις μέχρι το 2000, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι, ναι μεν οι υδατάνθρακες έχουν σχέση με την τερηδόνα, αλλά ότι η σχέση αυτή έχει μεταβληθεί σημαντικά από την εποχή που ξεκίνησε η προσθήκη φθορίου στο νερό: η ζάχαρη, δηλαδή, παρέμεινε κύρια «υπεύθυνη» μόνο για τα άτομα εκείνα που δεν χρησιμοποιούν φθόριο.

Γρήγορα και... light!

Γενικά, οι ειδικοί πιστεύουν –και είναι λογικό- ότι, όταν οι υδατάνθρακες παραμένουν στο στόμα για πολλή ώρα ή, ακόμη χειρότερα, «κολλούν» στην επιφάνεια των δοντιών, τότε είναι πολύ πιθανότερο να προάγουν την τερηδόνα. Αντίθετα, τα σάκχαρα που περιέχονται σε υγρές τροφές –για παράδειγμα στα αναψυκτικά, στους χυμούς ή στα γαλακτοκομικά – μένουν ελάχιστο χρόνο στο στόμα και έχουν, επίσης, ελάχιστη επαφή με τα δόντια. Βέβαια, αν αποφασίσουμε να κάνουμε... «μπουκώματα» με υγρά που περιέχουν ζάχαρη, τότε θα αυξηθεί και ο κίνδυνος για την εμφάνιση τερηδόνας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στα αναψυκτικά και τη σχέση τους με την εμφάνιση τερηδόνας, ακριβώς επειδή περιέχουν ζάχαρη, η συζήτηση... κρατάει χρόνια! Και πάλι, φαίνεται πως το «κλειδί» είναι το φθόριο. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, η κατά κεφαλήν κατανάλωση των αναψυκτικών, (αλλά και των σακχάρων γενικά) έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εικοσιπέντε ετών -και συνεχίζει να αυξάνεται- η εμφάνιση τερηδόνας έχει μειωθεί. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στην, παράλληλα, αυξημένη χρήση φθορίου, τόσο μέσα από τις οδοντόπαστες, όσο και με τη φθορίωση του νερού.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι η σχέση των αναψυκτικών με την οδοντική υγεία βασίζεται ουσιαστικά στην περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, υπάρχει και η λύση... light! Με άλλα λόγια, τα light ή zero προϊόντα, στα οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από υποκατάστατες γλυκαντικές ουσίες, δεν σχετίζονται αρνητικά με τη στοματική υγεία, καθώς οι γλυκαντικές αυτές ουσίες δεν προκαλούν τερηδόνα. Κατά τον ίδιο τρόπο, άσχετη με την στοματική υγεία είναι και η ανθράκωση, δηλαδή η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα στο νερό. Για το λόγο αυτό, θα ήταν πιο σωστό επιστημονικά, αν οι επαγγελματίες υγείας και οι αρμόδιοι φορείς συμβούλευαν τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη ή/ και την αντικατάστασή τους με αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.
__________________

Ο χρήστης ironitsa δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Πώς πάνε οι δουλειές; Smell ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 0 08-06-2010 21:35:
Η ζάχαρη- εχθρός της καρδιάς ironitsa ΥΓΕΙΑ 0 30-04-2010 15:58:
Ζάχαρη για υπομονή LATEAM RSS NEWS 0 01-02-2010 13:14:
Πόση ζάχαρη είναι επιτρεπτό να καταναλώνετε?? Smell ΥΓΕΙΑ 0 18-09-2009 19:51:
Αλάτι & Ζάχαρη: φίλοι ή εχθροί της εγκύου LATEAM RSS NEWS 0 27-06-2008 12:03:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 00:05:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam