Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

This is a discussion on ΑΓΡΟΤΙΚΑ within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων εντοπίζονται ακόμη στην τροφική αλυσίδα Έρευνα σε 10 χώρες της ΕΕ Υπολείμματα φυτοφαρμάκων η χρήση των οποίων ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 13-09-2006, 18:11:   #1
jim_pap
Guest
 
Μηνύματα: n/a
Προεπιλογή ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων εντοπίζονται ακόμη στην τροφική αλυσίδα



Έρευνα σε 10 χώρες της ΕΕ





Υπολείμματα φυτοφαρμάκων η χρήση των οποίων έχει απαγορευθεί εδώ και δεκαετίες -όπως το DDT- εξακολουθούν να εντοπίζονται ακόμη και σήμερα στη διατροφική αλυσίδα, καταδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 10 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, το γνωστό DDT, το οποίο είναι απαγορευμένο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και «μεσουράνησε» στη χώρα μας τη δεκαετία του 1950, εξακολουθεί να «εισβάλλει» στα τρόφιμα μέσα από μεταβολίτες του, κυρίως μέσω της χημικής ουσίας DDE. Επιπλέον, στο πιάτο μας φτάνει ένα πολύπλοκο «κοκτέιλ» από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και από άλλα χημικά κατάλοιπα.

Η μεγάλη έρευνα COMPRENDO που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Mάρτιο από 10 ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα- πραγματοποιήθηκε για να διαπιστωθεί η ποσότητα που φθάνει στο πιάτο μας από μια σειρά συγκεκριμένων χημικών ουσιών οι οποίες «ενοχοποιούνται» για παρεμβάσεις στο ορμονικό σύστημα του ανθρώπου και της άγριας πανίδας. Oι ουσίες αυτές είναι γνωστές ως «διαταράκτες του ενδοκρινικού συστήματος» και έχουν δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία, όπως, για παράδειγμα, αναπαραγωγικές ανωμαλίες.

Εκ μέρους της Ελλάδας, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που συνέλεξε δείγματα τροφίμων το 2003. Από τους εργαστηριακούς ελέγχους εντοπίστηκαν υπολείμματα χημικών ουσιών στο 11,8% των τροφίμων που ελέγχθηκαν, σε ποσότητες ωστόσο μικρότερες από τα αποδεκτά όρια που έχει θεσπίσει για την κάθε ουσία η EE. Στο 0,3% των δειγμάτων ανιχνεύθηκαν χημικά κατάλοιπα σε μεγαλύτερες ποσότητες από τις επιτρεπόμενες, ενώ στο 87,9% δεν βρέθηκαν καθόλου υπολείμματα.

Υψηλές συγκεντρώσεις εντοπίστηκαν σε καρότα, πατάτες, δημητριακά, ψάρια, ενώ αξιοσημείωτες ποσότητες ανιχνεύθηκαν στο κρέας, το λάδι, τα οστρακοειδή - θαλασσινά, τα αβγά και το τυρί.

«Tα αποτελέσματα των μετρήσεων επιβεβαιώνουν το πρόβλημα που υφίσταται με το DDE, το οποίο είναι προϊόν μεταβολισμού του γνωστού DDT. Eντοπίζεται κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα ψάρια, εφόσον έχει την ιδιότητα να συσσωρεύεται στον λιπώδη ιστό», επισημαίνει ο καθηγητής Χημείας Τρ. Aλμπάνης.



Κώδικας:
ΠΗΓΗ ΛΑΟΣ του ΑΛΜΥΡΟΥ
  Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Παλιά 13-09-2006, 18:22:   #2
Stella
I'm Blonde and i like it!
 
Το avatar του χρήστη Stella
 
Εγγραφή: Jul 2006
Περιοχή: L.Alaloum
Μηνύματα: 3.411
Thanks: 752
Thanked 1.000 Times in 646 Posts
My Mood:
Stella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura about
Προεπιλογή

διαβαζα προσφατα ενα αρθρο σχετικα με την χρηση των φυτοφαρμακων στις χωρες της Ε.Ε.Η Ελλαδα ανηκει στις χωρες που κανουν καταχρηση στα φυτοφαρμακα και υπαρχει ελλειπης ενημερωση οσον αφορα την ορθολογικη χρηση τους.
__________________
Ο χρήστης Stella δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-09-2006, 18:36:   #3
jim_pap
Guest
 
Μηνύματα: n/a
Προεπιλογή

Συμφωνο στελλα γιατι οταν λεγανε στον πατερα μου, παρε και ψιχαρισε με αυτα τα φυτοφαρμακα αν θες, αν οχι δεν μπαινεις σε κανενα προγραμμα τι να εκανε ο πατερας μου και ολοι οι αλλοι οι αγροτες, να μην το εκαναν και δεν ξεραν τιποτα για το τι ζημια κανει στο εδαφος, αλλα προπαντος σε αυτους!!!!!!!!
  Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks


Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Σε κοινά αιτήματα κατέληξαν 15 αγροτικά μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας ironitsa ΕΛΛΑΔΑ 0 29-01-2010 19:39:
Αγροτικά μπλόκα στις Σέρρες LATEAM RSS NEWS 0 19-12-2008 22:52:
Τρίκαλα: δηλώσεις ΑΛ. κοντού για αγροτικά προβλήματα και υδάτινους πόρους LATEAM RSS NEWS 0 29-06-2008 03:34:
Επίσκεψη του Αλ. Κοντού στο νομό Τρικάλων-Δηλώσεις για τα αγροτικά προβλήματα και τους υδάτινους πόρους LATEAM RSS NEWS 0 28-06-2008 16:11:
Βουλγαρία - περισσότερα από 272 αγροτικά Projects έχουν δρομολογηθεί μέσω κονδυλίων του προγράμματος SAPARD LATEAM RSS NEWS 0 20-06-2008 08:23:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 12:34:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam