Υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων εντοπίζονται ακόμη στην τροφική αλυσίδα
Έρευνα σε 10 χώρες της ΕΕ
Υπολείμματα φυτοφαρμάκων η χρήση των οποίων έχει απαγορευθεί εδώ και δεκαετίες -όπως το DDT- εξακολουθούν να εντοπίζονται ακόμη και σήμερα στη διατροφική αλυσίδα, καταδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 10 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, το γνωστό DDT, το οποίο είναι απαγορευμένο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και «μεσουράνησε» στη χώρα μας τη δεκαετία του 1950, εξακολουθεί να «εισβάλλει» στα τρόφιμα μέσα από μεταβολίτες του, κυρίως μέσω της χημικής ουσίας DDE. Επιπλέον, στο πιάτο μας φτάνει ένα πολύπλοκο «κοκτέιλ» από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και από άλλα χημικά κατάλοιπα.
Η μεγάλη έρευνα COMPRENDO που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Mάρτιο από 10 ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα- πραγματοποιήθηκε για να διαπιστωθεί η ποσότητα που φθάνει στο πιάτο μας από μια σειρά συγκεκριμένων χημικών ουσιών οι οποίες «ενοχοποιούνται» για παρεμβάσεις στο ορμονικό σύστημα του ανθρώπου και της άγριας πανίδας. Oι ουσίες αυτές είναι γνωστές ως «διαταράκτες του ενδοκρινικού συστήματος» και έχουν δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία, όπως, για παράδειγμα, αναπαραγωγικές ανωμαλίες.
Εκ μέρους της Ελλάδας, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που συνέλεξε δείγματα τροφίμων το 2003. Από τους εργαστηριακούς ελέγχους εντοπίστηκαν υπολείμματα χημικών ουσιών στο 11,8% των τροφίμων που ελέγχθηκαν, σε ποσότητες ωστόσο μικρότερες από τα αποδεκτά όρια που έχει θεσπίσει για την κάθε ουσία η EE. Στο 0,3% των δειγμάτων ανιχνεύθηκαν χημικά κατάλοιπα σε μεγαλύτερες ποσότητες από τις επιτρεπόμενες, ενώ στο 87,9% δεν βρέθηκαν καθόλου υπολείμματα.
Υψηλές συγκεντρώσεις εντοπίστηκαν σε καρότα, πατάτες, δημητριακά, ψάρια, ενώ αξιοσημείωτες ποσότητες ανιχνεύθηκαν στο κρέας, το λάδι, τα οστρακοειδή - θαλασσινά, τα αβγά και το τυρί.
«Tα αποτελέσματα των μετρήσεων επιβεβαιώνουν το πρόβλημα που υφίσταται με το DDE, το οποίο είναι προϊόν μεταβολισμού του γνωστού DDT. Eντοπίζεται κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα ψάρια, εφόσον έχει την ιδιότητα να συσσωρεύεται στον λιπώδη ιστό», επισημαίνει ο καθηγητής Χημείας Τρ. Aλμπάνης.
Κώδικας:
ΠΗΓΗ ΛΑΟΣ του ΑΛΜΥΡΟΥ