Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ENJOY YOUR LIFE!!!!!!!!!! > Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Νοικοκυρές σε.. ορθοπεδική απόγνωση

This is a discussion on Νοικοκυρές σε.. ορθοπεδική απόγνωση within the Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ forums, part of the ENJOY YOUR LIFE!!!!!!!!!! category; Η εργασία της νοικοκυράς είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο παρεξηγημένα ‘’επαγγέλματα’’ . Μπορεί να θεωρείται απλή υπόθεση αλλά στην ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 10-03-2010, 14:53:   #1
ironitsa
Moderator
 
Το avatar του χρήστη ironitsa
 
Εγγραφή: Feb 2009
Περιοχή: LA
Μηνύματα: 2.768
Thanks: 555
Thanked 876 Times in 574 Posts
My Mood:
ironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enough
Προεπιλογή Νοικοκυρές σε.. ορθοπεδική απόγνωση



Η εργασία της νοικοκυράς είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο παρεξηγημένα ‘’επαγγέλματα’’ . Μπορεί να θεωρείται απλή υπόθεση αλλά στην πραγματικότητα οι δουλειές του σπιτιού όχι μόνο έχουν έναν βαθμό δυσκολίας αλλά πολλές από αυτές προκαλούν σωματική καταπόνηση.

Σε αρκετές περιπτώσεις η νοικοκυρά είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους, τους οποίους αν δεν λάβει σοβαρά υπόψη της, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα. Τα πιο συχνά προβλήματα είναι τα ορθοπεδικά και αυτό γιατί η εργασία της νοικοκυράς περιλαμβάνει έναν συνδυασμό πολυάριθμων κινήσεων όλων σχεδόν των αρθρώσεων, κάτι που προκαλεί γενικευμένη καταπόνηση του σώματος. Ας δούμε τι συμβουλεύει ο Δημήτρης Κακλαμάνης, ορθοπεδικός χειρουργός :

Πλύσιμο ρούχων: Η σύγχρονη τεχνολογία έχει μετατρέψει την κλασική αυτή δουλειά της νοικοκυράς σε μια απλή διαδικασία χάρη στην χρήση του πλυντηρίου. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις, που κάποια ρούχα δεν μπορούν να πλυθούν παρά μόνο στο χέρι.
Στην περίπτωση αυτή η σωματική καταπόνηση συνίσταται στην παραμονή της γυναίκας σε όρθια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με μερική κάμψη της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ανάλογα με το ύψος του χώρου στον οποίο γίνεται το πλύσιμο) και με εργώδη δραστηριότητα των μυών των άνω άκρων.
Ο συνδυασμός αυτός προκαλεί επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να αποφευχθεί εφόσον ρυθμίζεται σωστά το ύψος του χώρου πλυσίματος έτσι ώστε η νοικοκυρά να μην κάμπτει καθόλου το σώμα της ή ακόμη καλύτερα αν εκτελεί τη δραστηριότητα αυτή σε καθιστή θέση.

Πλύσιμο πιάτων
: Εδώ ισχύουν σε γενικές γραμμές τα ίδια πράγματα που ισχύουν και για το πλύσιμο των ρούχων. Και εδώ η σωστή ρύθμιση του χώρου πλυσίματος έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αν η νοικοκυρά επιλέγει να εκτελεί την δουλειά αυτή σε όρθια θέση μπορεί να διακόπτει το πλύσιμο πιάτων (και ρούχων) ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να ξεκουράζεται και μετά να την συνεχίζει.

Σφουγγάρισμα και καθάρισμα δαπέδων
: Αυτή αποτελεί μια πολύ κουραστική και επίπονη δουλειά του σπιτιού. Μερικές νοικοκυρές επιλέγουν να την εκτελούν καθισμένες πάνω στα λυγισμένα τους γόνατα θεωρώντας ότι έτσι περιορίζουν τον βαθμό κάμψης της μέσης (και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο οσφυαλγίας).
Ωστόσο η επιβάρυνση εδώ είναι διπλή: Πρώτον, όλο σχεδόν το βάρος του σώματος στηρίζεται πάνω στα γόνατα, τα οποία βρίσκονται σε συνεχή επαφή για μεγάλο διάστημα με σκληρή ανένδοτη επιφάνεια. Αυτό προκαλεί προοδευτική φθορά στους χόνδρους των γονάτων και επιβαρύνει τους συνδέσμους και τα υπόλοιπα μαλακά μόρια της άρθρωσης, αυξάνοντας την πιθανότητα μεταγενέστερων κρουσμάτων αρθρίτιδας στις αρθρώσεις αυτές.
Δεύτερον η επιβάρυνση της μέσης δεν περιορίζεται καθώς η οσφυϊκή μοίρα παραμένει μετέωρη χωρίς επιφάνεια στήριξης και ταυτόχρονα προσπαθεί με την σύσπαση των ραχιαίων μυών να διατηρήσει το σώμα σε μια εύθραυστη ισορροπία.
Επίσης η κάμψη της οσφυϊκής μοίρας είναι σημαντική και ολόκληρος ο συνδυασμός προκαλεί έντονη επιβάρυνση της οσφυϊκής μοίρας με αύξηση της πιθανότητας προκλήσεως παθήσεων της περιοχής, όπως δισκοπάθειες, οσφυοϊσχιαλγίες κτλ.
Η λύση είναι η χρησιμοποίηση σκούπας (ηλεκτρικής ή μη) κατάλληλου ύψους ώστε να περιορίζει την κίνηση του σώματος μόνο στα άνω άκρα και να αποτρέπει την όποια κάμψη της μέσης. Μάλιστα τελευταία τα καθαριστικά μέσα εξελίσσονται και γίνονται πιο ευλύγιστα, ελαφριά και εργονομικά έτσι ώστε να περιορίζουν στο ελάχιστο την γενικότερη καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος και να κάνουν πιο αποδοτικό τον καθαρισμό ακόμα και σε δυσπρόσιτα σημεία του σπιτιού.

Τακτοποίηση κρεβατιών
: Πρόκειται για μια ακόμα επίπονη εργασία, για την οποία απαιτείται συνδυασμός κινήσεων κάμψης και έκτασης της οσφυϊκής μοίρας και άρσης μεγάλων βαρών (κουβέρτες κτλ.).
Στην περίπτωση αυτή η θέση της οσφυϊκής μοίρας είναι αρκετά ασταθής και εύκολα μπορούν να προκληθούν βλάβες στην οσφυϊκή μοίρα, όπως αυτές που αναφέρθηκαν και παραπάνω. Όταν μάλιστα η εργασία αυτή διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα ή επαναλαμβάνεται συχνά χωρίς μεσοδιαστήματα ανάπαυλας, μπορεί να προκαλέσει και παθήσεις των άνω άκρων όπως τενοντίτιδες κ.α.

Μαγείρεμα
: Η εργασία αυτή προϋποθέτει μεγάλη σε διάρκεια ορθοστασία και αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική καταπόνηση της μέσης και των κάτω άκρων. Γενικά βασικός κανόνας στην οικιακή εργασία είναι η πολύωρη ορθοστασία να εναλλάσσεται με μεσοδιαστήματα ξεκούρασης ή με ενασχολήσεις στο σπίτι που μπορούν να γίνουν σε καθιστή θέση.
Με λίγα λόγια: το επάγγελμα ‘’νοικοκυρά’’ είναι επίπονο και κουραστικό και εφόσον δεν ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, μπορεί να εξελιχθεί σε πηγή πολλών προβλημάτων για την σωματική υγεία της γυναίκας. Πολύ περισσότερο ισχύει κάτι τέτοιο όταν η γυναίκα ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού ως δεύτερη εργασία, αφού παράλληλα έχει και την κανονική της δουλειά, που τις αποσπά χρόνο και την κουράζει σωματικά και ψυχολογικά.


Πηγή:cosmo.gr
__________________

Ο χρήστης ironitsa δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to ironitsa For This Useful Post:
Stella (10-03-2010)
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks


Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Οι Νοικοκυρές σε Απόγνωση στον ANT1, από τις 14 Δεκεμβρίου. P@ntelis Web ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 0 13-12-2009 11:53:
ΛΑΟΣ : "Σε απόγνωση οι πολίτες" LATEAM RSS NEWS 0 11-08-2009 09:11:
Σε απόγνωση λόγω λειψυδρίας LATEAM RSS NEWS 0 26-06-2008 18:23:
Τρίκαλα: σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι λόγω λειψυδρίας - απειλούνται τα ζώα LATEAM RSS NEWS 0 26-06-2008 14:32:
Απόγνωση και αναμονή... geodon ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 09-05-2008 15:51:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 21:58:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam