Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

This is a discussion on Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού within the ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Σε 830.000 υπολογίζεται ο αριθμός των παιδιών που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε διάφορα συμβάντα, αναφέρει έκθεση του ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 11-12-2008, 11:31:   #1
ilias
VIP
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 7.753
Thanks: 111
Thanked 855 Times in 534 Posts
ilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the rough
Προεπιλογή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού


Σε 830.000 υπολογίζεται ο αριθμός των παιδιών που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε διάφορα συμβάντα, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας [ΠΟΥ] και την Unicef.
Τα συνηθέστερα από τα συμβάντα αυτά, που κάθε χρόνο στοιχίζουν τη ζωή παιδιών από 0 έως 19 ετών, είναι τα τροχαία [260.000 θάνατοι], οι πνιγμοί [175.000], τα εγκαύματα [96.000],οι πτώσεις [τουλάχιστον 46.000] και οι δηλητηριάσεις [τουλάχιστον 45.000], διευκρινίζεται στην έκθεση.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ντοκουμέντο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, από την ηλικία των 9 ετών, τα τροχαία αναδεικνύονται σε πρώτη αιτία παιδικής θνησιμότητας, ξεπερνώντας σε συχνότητα τις μολυσματικές ασθένειες, τον υποσιτισμό, ακόμα και τους πολέμους.

Ωστόσο, ο κοινωνικός παράγοντας αποδεικνύεται καθοριστικός. "Είτε πρόκειται για πλούσιες χώρες, είτε για αναπτυσσόμενες, τα παιδιά που ανήκουν σε μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα [το 95% των θυμάτων καταγράφονται σε φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες] διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους να πέσουν θύματα τροχαίων", διευκρίνισε η Μάρτζι Πίντεν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Ειδικά στη Μαύρη Ήπειρο, η έκταση που έχει λάβει στις ημέρες μας ο θάνατος παιδιών από λογής-λογής συμβάντα, παρουσιάζεται -πλέον- 10πλάσια του μέσου όρου προηγμένων κρατών του υπολοίπου κόσμου, όπως η Ολλανδία, η Αυστραλία ή η Νέα Ζηλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία. Σε χώρες όπως οι προηγούμενες η παιδική θνησιμότητα από ατύχημα είναι πολύ περιορισμένη. Από ποσοτική πλευρά, σχεδόν το 95% της παιδικής θνησιμότητας από ατύχημα καταγράφεται επίσης στην Αφρική.

Στα φτωχά κοινωνικά στρώματα των προηγμένων χωρών, η αναλογία των θανατηφόρων συμβάντων με παιδιά είναι συντριπτικά ανώτερη των αντίστοιχων συμβάντων που αφορούν παιδιά εύπορων οικογενειών.

Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τροχαία σκοτώνονται 8.000 παιδιά κάθε χρόνο, όπως αναφέρεται στην ξεχωριστή έκθεση του Κέντρου Πρόληψης και Πρόληψης ασθενειών.

Γενικά, σε όλον τον κόσμο 260.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους από ένα τροχαίο, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια τραυματίζονται.
Κατά σειράν πυκνότητας, έπονται πνιγμοί, εγκαύματα, πτώσεις και αθέλητες δηλητηριάσεις.

Όμως, περίπου οι μισοί από όλων αυτών των ειδών θανάτους μπορεί να είχαν προληφθεί, με την πλέον συστηματική χρήση ζωνών ασφάλειας, την κάλυψη όλων των "ανοικτών" χώρων, των υπαίθριων πισινών, των πηγαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τους παιδότοπους, καθώς επίσης και των φραγμάτων κοντά σε κατασκευαζόμενους αυτοκινητόδρομους.
Όλα αυτά αποτελούν τις καλύτερες θεραπείες, ώστε να μεγιστοποιηθεί η παιδική ασφάλεια, συμφωνούν η υπηρεσία του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία και ο ΠΟΥ.

Γενικά, "τα φτωχά παιδιά δεν μοιράστηκαν τα κέρδη των παιδιών, που ζουν σε πλούσια κράτη", σχολίασε από την πλευρά της η εμπειρογνώμονας σε θέματα παιδικής υγείας, Ελίζαμπεθ Τάουνερ και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αγγλίας. "Αυτή η κοινωνική αδικία ασφαλώς πρέπει να θεραπευθεί", πρόσθεσε.

Η συνεργάτης του ΠΟΥ Ετιέν Κρουγκ, παρατηρεί ότι τυχόν δυστύχημα συνεπάγεται τη "βύθιση" μίας φτωχής οικογένειας σε ένα ακόμα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, αλλά και την αναπαραγωγή ενός -φαύλου- "κύκλου της φτώχειας".

"Κάθε ανάπηρος επιβαρύνει για πολύ καιρό τα δημόσια οικονομικά", διαπιστώνει η ίδια και ταυτοχρόνως προτείνει την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης, από όλους τους συναρμόδιους φορείς.



ert
__________________
Ο χρήστης ilias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks


Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού LATEAM RSS NEWS 0 11-12-2010 13:23:
H UNICEF για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού LATEAM RSS NEWS 0 07-12-2010 18:23:
Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του παιδιού LATEAM RSS NEWS 0 21-11-2010 20:12:
Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας LATEAM RSS NEWS 0 14-06-2008 16:04:
παγκόσμια ημέρα του παιδιού P@ntelis Web ΕΛΛΑΔΑ 0 10-12-2006 23:39:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 00:42:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam