Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΕΣ > ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τουλάχιστον 8 αιώνες ζωής είχε η αρχαία Πέλλα, σύμφωνα με τι

This is a discussion on Τουλάχιστον 8 αιώνες ζωής είχε η αρχαία Πέλλα, σύμφωνα με τι within the ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ forums, part of the ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΕΣ category; Οκτώ - τουλάχιστον - αιώνες ζωής και αδιάλειπτης κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας είχε η Πέλλα - η μεγίστη εν ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 02-03-2007, 19:29:   #1
ilias
VIP
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 7.753
Thanks: 111
Thanked 855 Times in 534 Posts
ilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the rough
Προεπιλογή Τουλάχιστον 8 αιώνες ζωής είχε η αρχαία Πέλλα, σύμφωνα με τι


Οκτώ - τουλάχιστον - αιώνες ζωής και αδιάλειπτης κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας είχε η Πέλλα - η μεγίστη εν τη Μακεδονία πόλις", σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές. Η πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου δεν ολοκλήρωσε την ιστορία της - όπως συμπέραναν μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι (φερόταν πως ερειπώθηκε μετά από ένα καταστροφικό σεισμό στα 90 π.Χ και έκτοτε δεν κατάφερε να ανασυσταθεί ). Η πόλη συνέχισε να κατοικείται και να είναι απόλυτα "ζωντανή" και "δρούσα" και τη ρωμαϊκή εποχή ως και τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια.
Την ανατροπή της μέχρι σήμερα γνωστής ιστορίας της Πέλλας κάνουν τα πρόσφατα ευρήματα των αρχαιολόγων ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων στην περιοχή. Η πόλη που ήκμασε από τον 5ο ως και τα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ (ιδρύθηκε πιθανότατα από τον Αρχέλαο στα τέλη του 5ο π.Χ αιώνα κι εκεί μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου από τις Αιγές) φερόταν πως ερειπώθηκε μετά από ένα βίαιο φυσικό γεγονός (σεισμό) το 90 π.Χ και έκτοτε δεν κατάφερε να ανασυσταθεί .
Σημαντικά αρχιτεκτονικά λείψανα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών το καλοκαίρι
Στο πλαίσιο ανασκαφής που έγινε το περασμένο καλοκαίρι για την κατασκευή νέου δρόμου στα νότια της πόλης (την περιοχή όπου τότε έφτανε η θάλασσα - ο μυχός του Θερμαϊκού κόλπου) αποκαλύφθηκαν αρχιτεκτονικά λείψανα που απλώνονται σε έκταση μήκους 500 μέτρων και ανήκουν σε μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα , απόλυτα ενταγμένα στο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης που φαίνεται ότι εξακολουθεί να τηρείται και στους ρωμαϊκούς χρόνους.
Πρόκειται για το σημαντικότερο εύρημα που αποδεικνύει ότι η Πέλλα δεν εγκαταλείφθηκε οριστικά - όπως πιστεύαμε- με το σεισμό του 90 π.Χ αλλά η διαβίωση στην περιοχή συνεχίστηκε αδιάλειπτα από τον 4ο π.Χ - ως και τον 4ο μ.Χ αιώνα.
Στοιχεία για τη "Ρωμαϊκή και Χριστιανική Πέλλα" από την προϊσταμένη της ΙΖ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
Στοιχεία για τη "Ρωμαϊκή και Χριστιανική Πέλλα" δίνει σε αποψινή εισήγησή της στο πλαίσιο της 20ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, η προϊσταμένη της ΙΖ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη. Πρόκειται για οικιστικά λείψανα που απλώνονται σε έκταση μήκους 500 μέτρων και ανήκουν σε μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα , απόλυτα ενταγμένα στο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης που φαίνεται ότι εξακολουθεί να τηρείται και στους ρωμαϊκούς χρόνους.
Ένα από τα κτίρια που ερευνήθηκαν είναι ένα ρωμαϊκό λουτρό με τους χαρακτηριστικούς χώρους υπόκαυστων που θερμαίνουν τις αίθουσες για το θερμό λουτρό, τους χώρους του χλιαρού και ψυχρού λουτρού , μπανιέρες , πισίνες και δεξαμενή και αναπτυγμένα συστήματα παροχής νερού και αποχέτευσης. Η διακόσμηση των κτιρίων με ψηφιδωτά δάπεδα , μαρμαροθετήματα, έγχρωμα κονιάματα και το πλήθος των κινητών ευρημάτων (πήλινα, γυάλινα, μαρμάρινα αγγεία , νομίσματα κοσμήματα κά ) αποδεικνύουν το υψηλό βιοτικό επίπεδο των χρηστών .
"Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται στην Πέλλα λουτρό τύπου ρωμαϊκού βαλανείου με μια εγκατάσταση που επιβιώνει από τον 1ο ως τον 4ο μ.Χ αιώνα πλουτίζοντας με νέα στοιχεία τις γνώσεις μας τόσο για την οικονομική δραστηριότητα όσο και τη διαβίωση των κατοίκων της Πέλλας σε μια μακρά περίοδο από τον 4ο π.Χ ως και τον 4ο μ.Χ αιώνα" τονίζει η κ.Ακαμάτη.
__________________
Ο χρήστης ilias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks


Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Όταν η έγκυος μητέρα εμβολιάζεται για τη γρίπη, προστατεύεται και το νεογέννητο κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής του, σύμφωνα με νέα LATEAM RSS NEWS 0 05-10-2010 11:29:
Τραγωδία σε γλέντι στην Πέλλα LATEAM RSS NEWS 0 05-04-2010 15:10:
Στην Πέλλα ο Καραμανλής LATEAM RSS NEWS 0 11-04-2009 11:41:
Προβλήματα σε Χαλκιδική και Πέλλα από την κακοκαιρία geodon ΕΛΛΑΔΑ 0 23-01-2009 22:03:
Τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε γίνει η 11η Σεπτεμβρίου; cRc ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 0 10-09-2006 12:11:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 20:30:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam